До 215 000 души се очаква да гласуват зад граница на 2 април

Не се очакват затруднения при организирането на вота в чужбина
55
До 215 000 души се очаква да гласуват зад граница на 2 април
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Между 170 000 и 215 000 българи в чужбина се очаква да гласуват на изборите на 2 април, не се очакват и затруднения при организирането на вота зад граница, заяви пред БНТ  Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК.

"Честото протичане на избори доведе до някаква рутина в положителен смисъл. Най-накрая МВнР и дипломатическите и консулски представителства се научиха да работят с българските общности по места и да разчитат на тях. Тук-там, разбира се, има проблеми, но няма драма", каза той.

Манов коментира, че в чужбина няма да има видеонаблюдение на броенето на гласове, но това не изключва опцията за стрийминг, ако членовете на комисиите решат да го направят.

Манов отново припомни за липсата на район "Чужбина".

"Защо е важен - той дава мотивация да хората да гласуват. Днес българските граждани в чужбина не избират народни представители, а само подсилват числеността на парламентарните групи. Няма политическа оферта към българските избиратели извън страната", каза той.

Стефан Манов посочи, че французите в чужбина, които са горе-долу колкото българите, избират 11 депутати в долната камара и 12 сенатори в горната камара на техния парламент. По думите му в нашето Народно събрание би трябвало да има 10 депутати от район "Чужбина", пропорционално на вота.


 


55
Още по темата: изборичужбина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
откъде на къде какво ги интересува положението в българия какво печеляткато вкарват повече депутати в нс лично те нищо не печелят защото не познаватобстановката и хората които напират към кокала и траншовете от ес затова всеки да сиседне на зад.......... и да си гледа пътя които е хванал
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българската държава се е отказала да бъде държава и е станала територия управлявана от престъпни организации с етикетчета политическа партия. Псевдодържавата Б-я отказва да разследва престъпните им лидери и ги пробутва за преизбиране. Бойкотирайте псевдоизборите на псевдодържавата България. Спрете да плащате данъци -- по-добре отидете си купете нещо с тези пари -- дрехи, ядене и пиене, вместо да ги дадете на псевдодържавата и тя да ги подари на фашистката хунта в украйна.
46
2
 
2
 
! Отговори
Изправи се.МУТРИ ВЪН преди 2 месеца
Toва са само долнопробни бачкатори които гласуват за комуни партии от рода на вгъзраждане, бсп, итн и русофилите от САЩ.
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гласувайте пак за Лойко,и после не се оплаквайте !
44
4
 
2
 
! Отговори
От чужбина преди 2 месеца
ЕС редовно превежда милиони евро на бг от данъците които ние плащаме в развитите страни. И сме в пълното си право да избираме кой да краде тези средства. А крепостните селяни в бг-то да престанат да се осигуряват на минимална заплата и тогава да говорят за плащане на данъци.
43
2
 
4
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
В чужбина гласуваш свободно а в България само по постоянен адрес защо
42
1
 
7
 
! Отговори
АТИЛА преди 2 месеца
Би трябвало да се вземе решение,на българите който са в чужбина повече от 2 години да нямат право на вот!
41
3
 
1
 
! Отговори
До 41 преди 2 месеца
Ок, така да бъде. Но повярвай, тези пак ще намерят начин, защото те идват в бг да гласуват. А в случая дори малкото гласове от запад няма да ги има и тогава купени те гласове ще предобият по-значителна стойност. Проблемът не са българите в чужбина, а безхаберието на всички живеещи в страната. Не се интересуват от бъдещето на държавата, не гласуват и не протестират. Само плюят в нета.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 38 Не ми се прави на остроумен. И за малките деца е ясно, че гласуването от чужбина облагодетелства най-много купените турските вотове, чрез които се манипулира нашата политика. На българите на запад въобще не им дреме дали го имат това право или не и ясно го демонстрат с ниската си избирателна активност. Гласуването от чужбина много повече уронва демокрацията ни, отколкото отнемането на това право
39
2
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 2 месеца
До До 17 Бягай на тръстиката . Че бригадира ще те бие . Какви пари си внесъл в България че ми е странно . Жълти стотинки . Я покажи банков превод или квото и да е .
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ерджолан ни се отблагодарява за оказаната помощ за земетресението, като ни праща изборни туристи да гласуват
37
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички говорите за демокрация, а желаете неща присъщи на комунизма. Как може да лишиш български гражданин да бъде български гражданин? Ако това ви е желанието, ами да върнем комунизма и ще си живеете страхотно. Ще ви бъдат отнети всички права, частните фирми ще станат държавни, ще получавате купони за хляб и ще чакара на опашка за него, Но пък ще накажем всичките тези "лоши" хора, които живеят в чужбина по една или друга причина
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По селата в Южна България вече записват хора от южната ни съседка,които нито са родени тук,нито знаят езика,нито имаме полза от тях.Откъде накъде те ще определят съдбата ни?
35
1
 
0
 
! Отговори
До 31 преди 2 месеца
Как реши, че ти си гласа на мнозиството?
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 34 така е справедливо
33
1
 
10
 
! Отговори
До 30 преди 2 месеца
Забраната за изборни секции в чужбина трябва да бъде вписана в конституцията, защото това е гавра с всички нас които живеем в България, това е подмяна на вота, това създава предпоставки за намеса на чужди държави и организации в нашите вътрешни работи. Трябва да се впише и принцип на уседналост от поне над 6 месеца средно в предходните 4 години.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 25 : Финансова инжекция от пари заработени другаде. Наливай труда си в чужди икономики, това си е твой избор. Само не се мисли че си голям донор за родината. Имаш задължения към нея, които не изпълняваш и следователно правото ти на глас трябва да бъде отнето.
31
2
 
0
 
! Отговори
До 29 преди 2 месеца
А ти си голям Член, умнико!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 29 : Демокрация е като дойдат американците с танковете и самолетоносачите и почнат да ни учат как да живеем. Иначе по дефиниция - Демокрация е гласът на мнозинството. А не на малцинствата, каквито ТИ представляваш, колкото и гръмогласни да сте по форумите.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гласуването зад граница, извън пределите на България трябва да бъде забранено със закон !!!