При избори днес: ГЕРБ-СДС с близо 2% преднина, БВ и "Левицата!" прескачат бариерата

Медиана: "Възраждане" вече са на трета позиция
24 мар 2023 10:52, Александър Попов
515
При избори днес: ГЕРБ-СДС с близо 2% преднина, БВ и "Левицата!" прескачат бариерата

ГЕРБ-СДС води пред коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ с около 2% - 24.7% срещу 23.1%, сочи ново проучване на агенция Медиана за предизборните нагласи към 23 март 2023 г. Изследването е проведено в периода – 17 - 22 март 2023 г.  г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. То е реализирано със собствени средства на агенцията.

Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея.

„Възраждане“ е трета политическа сила с 14.5%, като данните показват нарастване на потенциала им.

ДПС са четвърти с 13.2 %, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина.

БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обема на колебаещи се избиратели – нещо нехарактерно за тази партия. Техният процент е 8.6.

Данните към 23 март 2023 г. показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции. „Левицата“ (4,3%) и „Български възход“ (4,5%) засега са над бариерата за влизане в парламента. ИТН също запазва шансове (3.4%).

Огромната маса от избирателите (около 60%) не биха искали нито правителство лидирано от ГЕРБ, нито правителство лидирано от ПП-ДБ, нито коалиционно правителство между двете. (Потенциално първите две политически формации). Същевременно огромната маса от избирателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа нестабилност и желаят сформирането на редовно правителство.

Оформя се парадоксална картина – не искаме тези или онези, не ги искаме и заедно, но трябва да се състави редовно правителство.

Изследването е проведено в периода – 17 - 22 март 2023 г.  г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. То е реализирано със собствени средства на агенция Медиана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
346
4
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
За Герб гласуват чантаджиите, хората с чанти. Около 300 000 са в цяла България. А уж от ПП щяха да намаляват държавните чиновници... Нищо не намалиха, герберските калинки са по местата си. На какво не е способен човекът с чанта, за да запази чантата си! Накарай го да коментира международното положение - ще говори с часове! Кажи му, че трябва да яде варени моркови - ще ги яде с килограми! Плесни му шамар - ще се ухили! Ами ако се опиташ да му вземеш чантата? (продължение)
345
9
 
11
 
! Отговори
факт преди 1 година
Тази агенция е придворната на Баце, лъже като него и Делян Добрев .
344
1
 
11
 
! Отговори
ИИ преди 1 година
Големия смях ще е червените да останат отвън.
343
7
 
11
 
! Отговори
АЗ преди 1 година
Бандитите с 2% преднина?!Както се казва,каквото плащаш,това получаваш.Тази агенция/собственикът/ не се ли срамува от това нещо?Докато неукия бандит от банкя не бъде вкаран доживот в затвора,а с него и негови приближени,ще бъдете крадени и унижавани.
342
2
 
2
 
! Отговори
Вън! преди 1 година
герп, пп!
341
3
 
9
 
! Отговори
Странно, преди 1 година
...вече трета година едни и същи плювалници разчитат на една и съща евтина помия! Що не хвалите "Шарлатаните", бе? Що не ги хвалите колко " хубави"неща сътвориха за последните две години? Искали да продължат? Някой знае ли какво да продължат! От всеки литър гориво източиха по левче? Бяха готови да връчат цялата енергетика на руска офшорка?Завод за електромобили отвориха? Четири моста и три тунела построиха? Само където сега трябва, да се тегли по един милиард на месец, за да се върже бюджета!
340
8
 
6
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Света ни с помощта оказвана на Украйна пази Свободата на Народа на Украйна,правото му да избере как да живее? няма да се спрем!!!
339
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 11.09.2001 няма нито един властимащ да защитава свободата и демокрацията.........Любима фраза стана "Целият Свят е срещу Афганистан","Целият Свят е срещу Ирак","Целият Свят е срещу Русия"...............Американец още 1998 го предрече в скандалната си книга "Власта на ЕЛИТИТЕ и предателството им към Свободата и Демокрацията"....Да вербуваш и подкупиш микроскопичен елит лесна работа!..........Кой е балъка да подкупва да кажем 350 милиона Индонезийци? .....Тирания до края на света ще има бахур
338
8
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Война е...заплашват животите на Народа на САЩ!живота на Народите на Свободният Свят!Време е САЩ и Свободният да започне преследване на децата на обслужващи пУтин!без значение дали са "съюзници"работещи за путин!подценявате обслужващите го и работещиза налагане зависимости като бОрисов...оРбан...голяма грешка е!!!те заплашват нашите с...ядрени...вас ви е страх да им спрете парите и грабежите...ако това е дЕмокрацията...ще разочаровате милиарди...!
337
6
 
6
 
! Отговори
ББ преди 1 година
и социологията е..платена ...не се подвеждайте,целта им е да ви заблуди и насочи,изберете как искате да живеете и излезте и гласувайте като нормални хора за това...заявате го..дспс-гроб ще изкарат чиновниците на минамална,"бизнесмените им"ще изкарат работещите на минимална..и ще "спечелят"?ще предизвикат Свободният Свят и ще ни се наложи да минем през АДА!Вън от Нато...от ЕС!и ще настане Ада!страхливците и предателите никой не ги обича...държим се като такива...за да може доган-борисов да грабят
336
4
 
5
 
! Отговори
Божееее преди 1 година
децата ви бягат от домовете ви...от мАсква която им налагате хора,дайте Свобода на децата си...няма кой да ви погребе бе!?излезте и гласувайте като Свободни хора...не се дръжте като роби,не вредите на никого!вредите само на вас и децата ви...Света ни дори не знае къде се намираме!продължавате с предателствата...Апостора...децата ни...позорим се!!!
335
10
 
5
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До ВЪЗРАЖДАНEуау,над.рв.ни молим кОпейкен да докаже пойзхода на парите с който си купи замък на брега на варненското...загриженият за България няма програма...единствено ви обучава да обичате гАспадаря му от мАсква,за комисионните...да осветли как финансира...рашистката си партийка?да ни покаже тези хиляди гласуващи за него...ще му трябва много осветление...може и да опитате да разговаряте с тях...но няма ви се получи!нямаш представа срещу кого си тръгнал...робе на хпутлер!!!Война е...
334
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 10 години фашизъм да искаш пак ГЕРБ да управлява.... после всичко станало... наистина това май е африкански народ.
333
7
 
8
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ преди 1 година
Не е важно за кого хората ще гласуват , важно е да гласуват. Нихилизма и отчаянието , честите подхвърляния от типа: "бе мани бе защо да гласувам ,нищо не зависи от моя глас ,те ще маниполират вота" са вредни за България повече дори от продажните слуги в лицето на ППДБ или крадците от ГЕРБ . Това е най вредното за България затова призовавам всички да отидат и да гласуват за когото искат. Ако искат да гласуват за война , няма проблем стига да отидат до урните !!!
332
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
ПП са в пъна изолация.
331
0
 
4
 
! Отговори
НЕО Либерал преди 1 година
Герб , ПП ДБ и ДПС събираме 60 % което е предостатъчно да състаим кабинет и изпълним нарежданията на нашите приятели от САЩ и ЕС .
330
3
 
4
 
! Отговори
супер преди 1 година
значи герб бсп и дпс имат пълно мнозинство над55%
329
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно таз вечер ГЕрП са платили повече от ПП ! Щото вчера беше обратното ...
328
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който и да спечели, вие ще бъдете клатени накрая
327
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСЪЩНОСТ, ВМЕСТО ДА ИЗПИШАТ ВЕЖДИ НА ГЕРБ-СДС И ВЪПРЕКИ ВНУШЕНИЯТА НА САЙТА,АНКЕТАТА ПОКАЗВА НЕПРЕСТАННИЯТ СПАД ДОВЕРИЕТО КЪМ ГЕРБ-СДС. ОЧЕВАДНО Е ЧЕ: 1.ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЕЧЕЛИВШ ОТ ТОВА Е ДПС, КАТО ЗАПАЗВА ФЕОДАЛНИТЕ СИ ВЛАДЕНИЯ,НО ТОВА Е И МАКСИМУМЪТ, КОЙТО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ АКО ГЛАСУВАМЕ МАСОВО. 2. ВЪПРЕКИ ПОЯВЯТА НА "НОВИ" ИГРАЧИ БСП ЗАПАЗВА ТВЪРДОТО СИ ИЗБИРАТЕЛНО ЯДРО. 3. В ПАРЛАМЕНТА ТВЪРДО ВЛИЗА БЪЛГ.ВЪЗХОД, А "ЛЕВИЦАТА" Е НА КАНТАР 50:50 4. ЗА ЧАЛГА ПАРТИЯТА - ИТН ВЪОБЩЕ НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА ДА ГИ БРО