При избори днес: ГЕРБ-СДС с близо 2% преднина, БВ и "Левицата!" прескачат бариерата

Медиана: "Възраждане" вече са на трета позиция
24 мар 2023 10:52, Александър Попов
515
При избори днес: ГЕРБ-СДС с близо 2% преднина, БВ и "Левицата!" прескачат бариерата

ГЕРБ-СДС води пред коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ с около 2% - 24.7% срещу 23.1%, сочи ново проучване на агенция Медиана за предизборните нагласи към 23 март 2023 г. Изследването е проведено в периода – 17 - 22 март 2023 г.  г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. То е реализирано със собствени средства на агенцията.

Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея.

„Възраждане“ е трета политическа сила с 14.5%, като данните показват нарастване на потенциала им.

ДПС са четвърти с 13.2 %, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина.

БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обема на колебаещи се избиратели – нещо нехарактерно за тази партия. Техният процент е 8.6.

Данните към 23 март 2023 г. показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции. „Левицата“ (4,3%) и „Български възход“ (4,5%) засега са над бариерата за влизане в парламента. ИТН също запазва шансове (3.4%).

Огромната маса от избирателите (около 60%) не биха искали нито правителство лидирано от ГЕРБ, нито правителство лидирано от ПП-ДБ, нито коалиционно правителство между двете. (Потенциално първите две политически формации). Същевременно огромната маса от избирателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа нестабилност и желаят сформирането на редовно правителство.

Оформя се парадоксална картина – не искаме тези или онези, не ги искаме и заедно, но трябва да се състави редовно правителство.

Изследването е проведено в периода – 17 - 22 март 2023 г.  г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. То е реализирано със собствени средства на агенция Медиана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
4
 
4
 
! Отговори
Уау преди 1 година
Магистралният и неговите калинки първи, парапетите втори, Възраждане трети, турците четвърти, Корнелия пета, и от там нататък кой успее да се вреди. И някой си въобразява, че с тези ще има свястно ново управление? Че те са си пак същите бре, що беше нужно да има избори, що не направиха преди някакъв кабинет, като пак същите ще се впуснат да се убеждават един друг, че те трябва да управляват.
325
1
 
3
 
! Отговори
анонимен до 361 Ан. преди 1 година
Като си управляваш и имаш власт най-лесното е да създадеш неуправляема инфлация като вземеш многомилиарден заем, раздаваш на калпак да се харесаш и да те благославят, но няма безплатен обяд и създадения дисбаланс между пари и стока доведе до това което преживяваме-голяма инфлация , обезценка на парите и изпаряване на влоговете в банките, а те са десетки милиарди (не като номинал, а като покупателна сила) Нещо неясно ?
324
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да са ми неприятни няма как кажа браво на пп за това, че не се коалираха с герб! Също така няма как да не кажа браво на герб за това, че не се коалираха с пп :) Тези две партии заедно дпс трябва да бъдат забранени!
323
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според НСИ инфлацията е 2,8% за 7 месеца от септември 2020 до април 2021. Бойко Борисов беше премиер до 12 май 2021. После започна внос на онфлация от ЕС, за което следващите управляващи нямат вина.
322
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Питам един от северозапада:- Как възприемаш ПП ?-Как ли, като смрът връз кисело зеле.
321
1
 
1
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Зеленчуците и другите ще повяхнат набързо, като видят какво мисли народа за тях народа:)))).
320
1
 
1
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Народа няма да гласува, все още не се е създала партията на безпартийните. Що се отнася до партията на зеленчуците, на изборите ще видят какво мисли народа за тях:)))).Всички политици без субсидии, да живеят като народа.
319
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията при Борисов беше 1%, не лъжи *** на ПП. Тя започна да се повишава защото взехте панически да раздавате пари на мързеливите пенсионери, да го подкупите та да гласуват за вас. Раздадохте милиарди на хора, които произвеждат. Учил ли си икономика, това винаги води до инфлация, независимо дали ще пишеш постове от защита на Кирил Петков, тази инфлация те удря по кухата тиква и тебе сега!
318
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията започна да скача в последните 7-8 месеца от премиерстването на Бойко Борисов. После в ЕС инфлацията скочи, а това е внос на инфлация от ЕС в България. Ако Бойко Борисов още беше премиер, инфлацията щеше да е двойно и тройно по-висока.
317
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То първо при герб нямаше инфлация вие от ПП направихте инфлацията.
316
5
 
7
 
! Отговори
НЕКСО преди 1 година
А не каза ли Дойче Веле за кражбите на Кирил Петков - за Джемкорп и НЕКСО не каза ли?
315
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колю пак е щипнал нещо от чекмеджето за да пише небивалици.Разбойко раздава щедро вашите пари .Доитше Веле казва - около 300 Милирда за 12 години.
314
4
 
7
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Яко. Пиарите на ГЕРБ отново в атака
313
0
 
0
 
! Отговори
ник преди 1 година
ние, ние сме ***... Перафраза е на Ботев, но важи... Нали
312
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народът срещи стотиците милиарди от чекмеджетата - кой ли ще победи?
311
3
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Негласуващите за партия или коалиция решават резултатите от изборите. Колкото по-малко хора гласуват, толкова по-голям ще е процента на ДПС и ГЕРБ. Ако пак нямаме правителство, благодарете на негласувалите за никоя партия.
310
3
 
6
 
! Отговори
Що за нация сме! преди 1 година
Осъждаме хората без доказателства, а когато има доказателства - те били подхвърлени!?Крайно време е да докажем, че имаме поне малко ум в главите си и шарлатаните да получат най-много 10% от гласовете ни! БЪЛГАРИ, НЕ ХОДЕТЕ ЗА ГЪБИ, А ГЛАСУВАЙТЕ С УМ И РАЗУМ, В ПОЛЗА НА СЕМЕЙСТВАТА СИ!
309
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шарлатани+Костовици в действие.
308
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не подкрепям евро-аааа ааа на л ните цености.
307
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
евро ааааааааааааааааа нааааааааааааааааааа л ните ценнннности-вън!!!