Росица Матева: Няма проблем със софтуера на машините за гласуване

Разговаряме със създателя му, ще бъде надграден
29 авг 2023 14:09, Стела Стоянова
20
Росица Матева: Няма проблем със софтуера на машините за гласуване
Снимка БГНЕС

"Трябва да бъдем готови за организирането на изборите с машини и хартиени бюлетини". Това каза пред bTV говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

"Проблеми със софтуера на машините не бих казала, че има. Когато той беше купуван, в Изборния кодекс се предвиждаше, че с него ще се гласува в избори за Народно събрание, президент и вицепрезидент. Сега трябва да бъде надграден. ЦИК работи активно по въпроса. В разговор сме със създателя на софтуера, който единствено знае как да го направи", добави тя.

"Предполагам, че до 10 дни ще имаме готовност да се обяви поръчка и да се сключи договор с фирма, която да надгради този софтуер. В някои секции в Столична община ще се гласува с четири бюлетини – кмет на кметство, кмет на район, кмет на община и за общински съветници. В останалите ще се гласува с три бюлетини – кмет на община, кмет на кметство и за общински съветници. Няма да има пет гласувания, както се тиражира“, посочи Матева.

Ако избирател иска да гласува по настоящ адрес, трябва да подаде заявление до 14 дни преди изборния ден, за да бъде включен в Избирателния списък.

Според нея има време ЦИК да организира местните избори. В момента се назначават членовете на общинските избирателни комисии.

"По-скоро ще се гласува отново с една карта. Избирателят ще има възможност да гласува на всички видове избори. Няма възможност член на СИК да стои до машината", категорична е тя.

Още по темата
От повече от 10 години ЦИК препоръчва да се предвиди по-дълъг срок между първи и втори тур. Това е било предлагано и за президентските избори. Сега отново е изпратена препоръка.

"Анализирали сме и сроковете в Европа. Ако има 14 дни, за ЦИК ще бъде по-спокойно. Справяме се и със 7-дневния срок", допълни Росица Матева.

"Гласуването зад паравани беше въведено през 2022 година. Според чл. 18 на Изборния кодекс органите на изпълнителната власт осигуряват технически секционните избирателни комисии с цялата техника, книжа и материали. Ние от ЦИК смятаме, че ЦИК и Министерският съвет трябва да определят изисквания за параваните. Кой ще ги произведе, ще решат органите на изпълнителната власт", уточни говорителят на ЦИК.

И на тези избори ще има видеонаблюдение. Ще се проведе обучение за секционните комисии как да боравят с устройствата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Съгласувахте ли "ала бала" с посолството?
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хахаа, а англиският посланик какво правеше с Кирчо и Кокорчо в ЦИК? Сигурно са избирали цвета на бюлетината, а?
16
0
 
2
 
! Отговори
Мда преди 7 месеца
С машина да гласувам и да слушам кирчовците как се кискат , че имат -6% ама с ала бала са пьрвиЗабрави
15
0
 
1
 
! Отговори
Вярвате ли още преди 7 месеца
Ех, ако изборите променяха нещо ............
14
0
 
4
 
! Отговори
Ристю Мравояда : преди 7 месеца
Норма Сиела са наштЕ ора,всичко е точно със софтуера! Всичко е одобрено и съгласувано с посолството! Изборите ще се правят с наше МВР! Слава Кокаине и Зиг Хайл Зельоньй ФюрЪр!
13
0
 
5
 
! Отговори
Козел преди 7 месеца
Дърта кpанто, кажи били ли са днес английският посланник в компанията на Мария Габриел "френския жирав" и Асен Василев "Кокорчо" в сградата на ЦИК и какво точно са обсъждали там 2 месеца преди местните избори?
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каква голяма дрън дрън ерина
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Надградете софтуера на тия иначе тия скъпи безполезни принтери, а ние ще идем да гласуваме... ама друг път. А бюлетините си ги напъхайте там де слънце не огрява. Партиите отдавна са си поделили населените места в които ще "спечелят" въпреки избирателната активност. А тия избори са за замазване очите на хората. Изключвам столицата където нещата там са доста по различни от тези в провинцията.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да преведа статията:втората вълшебна флашка се подготвя за местните избори.Очаквайте магии на изборите!За който НЕ гласувате той ще спечели!Живеем в страна на тpoловe и магьосници,в която печелят кирливи доносници.Ала бала портокала и е тяхна държавата цяла.
9
0
 
4
 
! Отговори
До Програмист преди 7 месеца
Ами трябва да е отворен, но не е. Показват го само за кратко само около избори и само на специално отишли им на крака хора. В действителност не че други не могат да го коригират, вероятно могат, но самите ЦИК не могат и нямат капацитета за това. Освен това кой знае какво са получили като краен продукт. Някой компилиран код без програмния. Тогава да, няма да могат да го променят, ще трябва да се напише напълно нов
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Петото гласуване можеше да е референдум и затова казват 5 или заради преференцията.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това като че ли е някаква традиция. В държавните учреждения да не се довършва нито един софтуер или да се прави така, че да е незползваем след няколко месеца. И това не се дължи на програмистите, а на техните мениджъри, които пък са иструктирани от политици и банкери нарочно нещата да се бнавят и да не се довършват, за да може да идват все нови иу нови пари по обществени поръчки за да се оправят проблеми, които изобщо не е трябвало да съществуват.
6
3
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 7 месеца
Нали уж софтуера бил с отворен код и всеки гражданин можел да види как функционира, за да се убеди че не го мамят? Сега пък само създадетлите му можели да го променят. Пълни глупости. Ако кода е видим, всеки добър програмист може да го промени. Тука нещо много ни лъжат за да могат да си присвоят едни милиони от комисионните за обществени поръчки.
5
2
 
6
 
! Отговори
аха преди 7 месеца
Малко ала-бала с един Кон. Този път без президента.
4
3
 
9
 
! Отговори
Чиновник преди 7 месеца
С кода няма проблем, затова няма да се наложи да се прави ала-бала през президента.
3
5
 
13
 
! Отговори
Николас Мадуро преди 7 месеца
С машините нямам загубени избори!
2
2
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха преди 7 месеца
Няма проблем, коня е вътре.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
дайте кода и ше го оправа софтуера за 50блв на ден