ГЕРБ с крехка преднина пред БСП, Трифонов се настани в тройката

Тренд: Пет сигурни партии за следващото Народно събрание
Обновена: 28 яну 2021 12:47 | 27 яну 2021 10:40, Александър Попов
514
ГЕРБ с крехка преднина пред БСП, Трифонов се настани в тройката
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пет сигурни партии ще влязат в следващия парламент, а две са с реални шансове, сочи ново проучване на социологическата агенция "Тренд".

Два месеца и половина преди редовните парламентарни избори, структурата на електоралните нагласи сред гласуващите няма съществена промяна.

Дистанцията между първите две партии се запазва, но все пак остава крехка. Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" е спряла ръста на подкрепа, който бе регистриран от агенцията през миналата година и се установява на нива, които засега я поставят на трето място.

Най-голяма подкрепа има ГЕРБ (27.6%), следват БСП (24.9%), "Има такъв народ" (11.8%), ДПС (10.3%) и Демократична България (6%).

Две формации имат реални шансове за представителство – Изправи се БГ с 4.1% и Обединени патриоти (ВМРО-НФСБ) с 4% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите редовни парламентарни избори.

Народното събрание и на правителството завършват своя мандат с ниски нива на подкрепа за своята работа, но не се забелязва негативна тенденция в последните месеци. Положителната оценка за работата на парламента през януари е 17%, докато отрицателната е 71%.

Правителството не успя да възстанови стойностите на подкрепа отпреди летните протести. Втората вълна на Ковид-19 стабилизира негативния тренд и в последните два месеца 23% дават положителна оценка на работата на правителството, а 64% отрицателна.
Президентът продължава да стои на сравнително високи нива от 47% положителна оценка за своята работа и 35% отрицателна през януари.

Проучването на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Проучването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст 18+.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
373
6
 
15
 
! Отговори
стоян преди 3 години
Долу Герб и Бсп.На 4-ти април мощен наказателен вот срещу тези две престъпни организации.А антибългарската Дпс пък направо трябва да се забрани.
372
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първото нещо е, да се премахнат внесените лобистки герберски закони!Тези изсякоха горите най-нагло!
371
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 407По-страшен е. Страшен е колкото Нинова, Гечев, Овчаров и сие, защото шефа му е същия и резултата ще е същия ...
370
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 406Хич не е глупотевина, ами самата истина на базата на историята ни.Не се връзвай на разни тролеи.
369
4
 
23
 
! Отговори
Стефан преди 3 години
Някой да е видял Славчо Тр. да иронизира Пеевски, Божков, Покоиниците /докато бяха живи / братя Илиеви, Илия Павлов, Карамански....Р.Овчаров, Р. Гечев, Първанов, Иво Прокопиев......Помислете преди да пуснете гласа си.
368
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ни плашиш със Славчо,с нищо не е по-страшен от купчината недоразумения които са ни премиери от 30 години насам.Включително сегашния
367
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 404:г'лупотевина или не, това ни очаква ако не си опичаме акъла
366
13
 
9
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Възраждане е доста по-напред от "Обединени и.иоти", да не говорим за изкуствено налагания "проект" "Наведи се" на Запада.
365
6
 
16
 
! Отговори
1 преди 3 години
Както съм казвал неведнъж, Славчо Учиндолски вземе ли някакви сериозни проценти (всичко над 10) директно вземам чуждо гражданство и тая страна я забравям.Щом на хората не им увират главите след всичко, което преживяхме, значи няма надежда.
364
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
отровените копейки, галеви и бойкикев да забравят за парламента!
363
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следващото правителство на България начело с ***- р.овч, р.геч, вагенин, джевдет чакър, хасан адемов, тошко йорданов, сиромахов и т. н. Бог да пази България!
362
8
 
12
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Аман от лъжи. Хората почнаха да четат какво пише в чужди сайтове, вместо в нашите Пеевски официози. Някой вярва ли на това което пишат по поръчка на Толупа или на т.н. алтернатива.
361
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До транс формация395 Виж Слави Трифонов и пак ще говорим. Какво беше, какщво стана и в политиката се вре. Най-много да ни се оплези в парламента. И да попее малко чалга-кючек, майна.
360
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой го казва, Тренд, голяма смешка. Българската стъкмистика винеги изпълнява поръчки.Може би, тези надути резултати ще имат друг ефект, масово мобилизиране на потивниците на БСП и компания, сред които е и Слави, да излязат и гласуват срещу столетницата. Да, младите, но кои млади?!
359
6
 
7
 
! Отговори
транс формация преди 3 години
Какво симпатично момче от силовите групировки беше,какво тъпо и шишкаво деде стана.
358
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следващото правителство на Република България начело с крушовската ***: цоцоалист, турчин, чалгар, цоцоалист, турчин, чалгар и т.н. Бог да ни е на помощ!
357
3
 
7
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 3 години
Треба да изкажъ свойти благодарности на сите дрогаре 85%та им бе ци ле,чи продължавът да нъ поддържът и чи ши гласувът зъ нас с Ку р ве ли я!!Гулям капитал сти ми,мънънкити ми на батя!!Благодарим на дя во лъ,чи сми в тоз пулитически рай Курица ни птица,дету колкуту по нищу ни прайш и колкуту по събутиръш и убивъш им би ци ли ти,толкуз повичи ти хвърчи рейтингът и толкуз повичи тъ избирът!А пък пожарникаря да ми съ репчи и да си пука гърбецът от рабутъ!Аз пък ша си виря х,чицъ пъ дъ видим!!
356
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само експертно правителство може да измъкне държавата от тежкото положение. С политиците ще продължаваме да потъваме.
355
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласуваш за ГЕРБ-получаваш ДПС.
354
0
 
5
 
! Отговори
До 387 преди 3 години
Написа си простотиите,сега отивай да лягаш,че от 14 до 16 в лудницата имате следобеден сън.

Спонсорирани публикации