Пози, жестове, думи - ролята на невербалната комуникация в политиката

Коментар на д-р Ивайло Карагеоргиев пред Bulgaria ON AIR
8 мар 2021 10:49, Анисия Иванова
4

Каква е ролята на невербалната комуникация в политиката и какви са различните механизми за въздействие в невербалната комуникация?

"Във всяка една ситуация, зависимост от нейните характеристики, ние използваме различно количество вербална и невербална комуникация. Различно количество жестове, пози. Не може като в математиката да кажем, че във всяка една ситуация всеки път 2+2 ще прави 4. В интернет има различни твърдения, някои от тях не са подкрепени от научни доказателства", каза д-р Ивайло Карагеоргиев от катедра "Реторика" на Философски факултет на СУ "Св.Климент Охридски" в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че най-разпространеното от тях е хипотеза, в която се казва, че 90% от цялата ни комуникация минава през невебарална.

"Невебаралната комуникация разполага с огромно количество изразни средства, но тя не бива да се разглежда сама по себе си. Когато се прави сериозен анализ на невербалното поведение на човек или група хора - винаги е задължително да става в синхрон с вербалното", коментира д-р Карагеоргиев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът даде за пример първите телевизионни дебати за президентски избори през 60-та година, в които участват Никсън и Джон Кенеди.

"Твърди се, че Никсън е страдал от някакво заболяване в тоя момент, а когато застава пред камерите - не изглежда никак добре. Видът му е бил следствие на някои невербални сигнали, които той подава към аудиторията си. Това му е изиграло лоша шега, тогава той губи", подчерта д-р Ивайло Карагеоргиев.

Той коментира и речта на Джо Байдън, която той даде, след като спечели президентските избори в САЩ.
"В една сравнително голяма зала той мина пред трибуната - между аудиторията и мястото, на което ще говори. Но той не вървеше, а леко потичваше. Целта на това действие е да покаже жизненост и че е лидер, на когото народът може да разчита", смята експертът.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
Към всички шефове на СПЕЦИАЛИЗИРАНИ заведения,вземете мерки и
не оставяйте пациентите Ви да обикалят ТВ студията.Онази легналата
дето ще се изправя:Няма да има данък за тези с мин заплата 650,ами тези
които са със 700 ко ша праят Ма Там бяха Гном и Мангър но гвоздеят беше
една руска КОПЕЙКА:първо ще премахна носеното на маски и всички ограничения
хората искат да живеят и 2.докторите са търговци за една ХРЕМИЧКА напълниха
болниците за да КРАДАТ.Мангъра СУПИЧКАТА..а Гнома Гешев ..Борисов..Гешев
3
1
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
Поема за Петър-Емил Митев : П-Е е като дядо си мил. Препънат в гората, върви по тревата. П-Е е признат активист: Турист, комунист,социалист. Доктор на тоталитарните науки. Не е като някои неуки. За всеки проблем ще реши, коя партия не греши. Неговите ученици вече са в редици. Те проблемите си ги решават с песента на витошаря : " Само от спортист в планината ти ще се спасиш , защото долу е полиция, горе е милиция и навсякъде е авиация без комуникация ". Автор: Георги Илиев Митев. София (2014).
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До СРЕДЕН ПРЪСТ- ти раздаваш СРЕДНИ ПРЪСТИ, АЗ ПЪК ЩЕ ТИ ПОДАРЯ ЕДНО ДОБРЕ ОБРАСЛО, ЛЕКО КЪДРАВО, НО С БОГАТА РАСТИТЕЛНОСТ ХЪЛМЧЕ, РАЗПОЛОЖЕНО ТАМ НА ЮГ- ТОВА ЗА ВСИЧКИ АГРЕСИВНИ, ЛЪЖЕЩИ ПРОТИВНИЦИ НА ГЕРБ.
1
3
 
2
 
! Отговори
СРЕДЕН ПРЪСТ преди 1 месец
за ГЕРБ е повече от достатъчен

Спонсорирани публикации