Концептуални идентичности

Или по какво се различава съвременният , некомерсиален творец от предшественика си...
19 апр 2008 16:18,
Концептуални идентичности
Творба на Кирил Апостолов. Снимка: Национален изложбен център “Шипка 6”

До 28 април в Национален изложбен център “Шипка 6” ще бъде изложбата „Идентичности”.

Тя представлява концептуална експозиция с куратор Ивайло Попов, в която са обединени различни проекти на автори, отдали се на неконвенционалното изкуство.

Това е шестата поред изложба под това мото и обединява постиженията и на миналите 5 издания, които са проведени в Дупница, по време на празниците на града.

Организаторът Ивайло Попов казва, че инициативата се ражда спонтанно и обединява автори, които са избрали некомерсиалното изразяване.

Художници, които са отхвърлили традиционните изразни средства и мислят в рамките на новите медии като се стремят с нестандартните си решения да накарат наблюдателя да напряга интелектуалния си капацитет, да съпоставя традиционните мисловни схеми и да ги поставя под съмнение.

В настоящата проява се включват 135 автори със 120 творби сред които: Димитър Грозданов, Свилен Стефанов, Орлин Дворянов, Любен Генов, Йордан Парушев, Венцислав Костов, Кирил Апостолов, Богдан Александров, Илиян Лалев, Георги Донов, Ана Покровнишка, Ангел Ангелов, Десислава Морозова, Димитър Г. Димитров, от по- младите участници : Геновева Рогова, Бора Петкова, Деси Георгиева, Ангел Илчев и др.

За изложбата кураторът пише:

„„Идентичности”, предлага широка палитра от концептуални средства и форми на изразяване – по- скоро интелектуални, отколкото материални. Нашето единство е върху общата стратегия, върху идеите.

Днес не говорим за стилово и пластично унифициране. Художникът и културният контекст, в който съществува, определят неговата визуална идентичност, неговото поле на действие, професионални качества, неговият интелект и политико – социална активност.

Интернационалното обогатява идентичното с нови идеи, нови визуални стратегии, различни от традиционния културен фон....”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание