Гора от майстори

Колекцията „Гора от скулптури”, която събира работи на едни от най-големите майстори е у нас
7 юли 2008 08:50,
Гора от майстори
Скулптура на Мур

До 7 юли в София ще бъде уникалната изложба „Гора от скулптури”.

Бранкузи, Сезар, Джакомети, Помодору, Мур, Ернст са само част от имената на именитите майстори, чиито произведения ще бъдат изложени в Националната галерията за чуждестранно изкуство.

Колекцията „Гора от скулптури” идва в страната ни благодарение на Ото Летце от Института за културен обмен в Тюбинген, който миналата година ни зарадва с изключителната изложба Леонардо да Винчи учен и изобретател.

Собственик на колекцията „Гора от скулптури” е швейцарецът Симон Спирер, известен покровител и любител на изкуството, който започва да събира уникатите през 1980 г., а през 1994 ги дарява на музея в град Дармщат.

Колекцията включва 39 скулптури, истински шедьоври на модернистичното скулптурно изкуство на ХХ век, и една картина – портрет на колекционера Симон Спирер, дело на художника Анди Уорхол.

Колекцията „Гора от скулптури” пристига в страната ни от гръцката столица Атина, а след София ще продължи своя път към Румъния и Азия.

Повод за турнето й е ремонт на музейната сграда в Дармщат, който тя никога досега не е напускала и няма да напуска в следващите 40 г.

Благодарение на тази щастлива случайност, хиляди любители на модерното скулптурно изкуство ще могат да се насладят на уникалните произведения.

Изложбата „Гора от скулптури” е в Националната галерията за чуждестранно изкуство в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание