Гениална изложба

Велик художник, архитект, анатом, скулптор, инженер, изобретател, математик, музикант. Истински ренесансов човек. Изобретенията на Леонардо Да Винчи се показват в София, плюс репродукции и...
5 яну 2007 14:41,
Гениална изложба
Автопортрет на художника. Снимка: Уикипедия

Понятието гений в днешно време включва някакви особени умения в една област. Истината обаче, е, че гений може да бъде само човек, който е изключително надарен в много области. Представата за гений до голяма степен се покрива с тази за ренесансовия човек - този, който е над Бог, който може всичко и достига до края на потенциала си.

В този смисъл, най-вероятно най-големият истински гений в историята е Леонардо да Винчи. Още повече, че той си е ренесансов човек. Освен един от най-великите художници в историята на изобразителното изкуство, той е бил архитект, анатом, скулптор, инженер, изобретател, математик, музикант и какъв ли още не.

И поради това, малко след като можахме да се насладим на оригиналния "Трактат за живописта", на 11 януари в Софийската градска художествена галерия ще можем да видим и изложбата "Леонардо да Винчи - учен и изобретател".

В нея ще бъде показан модел на 340-метров мост, който Леонардо е предвидил да бъде построен над "Златния рог" от Истанбул до Галата.

Това е най-смелият план на учения, за който студенти от Техническия университет в Стокхолм откриват чрез компютърна симулация през 1993 г., че всъщност е бил осъществим, ако султанът е дал заповед за изграждането му.

Произведенията визуализират идеите на автора от всички сфери на науката и технологията. Ще бъдат представени 188 ръчно оцветени репродукции, произведени специално за този проект, които позволяват да бъдат разбрани Леонардовите открития, плод на неговото динамично въображение, актуални и приложими дори и днес.

Ще могат да се видят още много и различни изображения, представящи идеите му за всмукателна помпа, укрепление, автоматични оръдия, гигантски арбалет, автомобил, напречно сечение на женско тяло, подвижен мост, както и така известния Витрувиански човек.

Част от проекта са също 188 репродукции и 31 дървени и метални реконструкции, изработени според размерите, зададени в Леонардовите рисунки. Те обхващат модели от колело, задвижвано от верижен механизъм, до екзотично изглеждащи военни машини, каквато е например колесницата с ножов механизъм.

Нестандартна е и представата му за автомобил и специален инструмент, за измерване на точното време. Гостите на изложбата ще могат да докосват и задвижват моделите.

Произведенията ще бъдат разделени в няколко основни секции- "Анатомия", "Математика и геометрия", "Механика", "Летящи машини", "Измерване на време", "Вода, мостове и канали", "Архитектура и изграждане на крепости", "Отбранителна технология".

Освен на произведенията, посетителите ще имат възможност да се насладят и на 12 мултимедийни програми. Те ще представят 8 000 изображения, които описват най-интересните и важни факти за Ренесанса, за живота и работата на Леонардо, както и за неговата дейност като художник, инженер, архитект, строител на мостове и изследовател.

Изложбата, която има образователен характер, е била посетена от над 4 милиона ценители в 13 държави. През тази година тя беше представена и в Патра, Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание