Почина Христо Явашев - Кристо

Той си отиде на 84 години в Ню Йорк
Обновена: 31 май 2020 22:53 | 31 май 2020 22:30, Александър Попов
251
Почина Христо Явашев - Кристо
Снимка: БГНЕС

На 84 години е починал артистът Христо Явашев - Кристо. Новината съобщиха сътрудниците му от Christo and Jan-Claude. Тази година той трябваше да опакова Триумфалната арка в Париж, но събитието бе отменено за 2021 година. 

Кристо е починал в дома си в Ню Йорк от естествена смърт. 

"Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод обединиха хората, а тяхната работа ще живее в нашите сърца и спомени. Те винаги са казвали, че работата по техните проекти ще продължи дори и след смъртта им", гласи официалното съобщение. От него става ясно, че опаковането на Триумфалната арка все пак ще се състои на  3 октомври 2021 г.

Кристо е роден на 13 юни 1935 година в Габрово. Напуска България през 1957 година и първо отива в Прага, а от там бяга във Виена, а през 1958 година се мести в Женева. Отива и в Париж, където среща Жан Клод. Тя става не само негова съпруга, но и негов артистичен партньор. Тя издъхва на 18 ноември 2009 година.

Христо Явашев живя в Ню Йорк 56 години.

Работата на Кристо и Жан Клод счупи традиционните граници на рисуването, скулптурата и архитектурата. Някои от най-известните им творби са "Чадърите" в Япония и Калифорния, опакованият Райхстаг в Берлин, "Вратите" в Сентръл парк, Ню Йорк. Най-скорошните творби на Кристо бяха "Плаващите мостове" в Италия и Мастаба в Лондон.

"В писмо от 1958 година Кристо пише: "Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират". Държи тези думи близо до сърцето си днес", гласи още изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: КристоХристо Явашев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
2
 
1
 
! Отговори
Dies Irae преди 3 години
Най-долнпробният вид гордост е националната гордост.Тя издава липса на лични качества, с които човек би могъл да се гордее-та как иначе би опрял до нещо разделено между няколко милиона души. Артур Шопенхауер
190
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛелеЕта, ще че работи, кат го посуркаш манко.
189
2
 
6
 
! Отговори
Оня с косачката преди 3 години
Живял - умрял .
188
7
 
2
 
! Отговори
СССР преди 3 години
Е сега и него най-накрая ще го "опаковат"
187
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 201Този човек успява да въодушеви стотици хиляди хора в разстояние на няколко дни да се любуват и съзерцават неговите мимолетни опаковки, а това се нарича Изкуство.Русофилството е синоним на невежество, ретроградност и прoстотия.
186
6
 
11
 
! Отговори
Bandit преди 3 години
Може на мен да липсва нещо, за да видя изкуство, в творбите на този човек, адмирации, че е успял да яхне вълната, но да опаковаш сгради и да направиш мост в езеро от понтони...., много съжалявам, но това за мен е голяма простотия!
185
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продажността, Невежеството и Нихилилизмът на русофилите няма аналог в Човешката цивилизация !
184
5
 
14
 
! Отговори
Знаещ преди 3 години
Имал съм честта лично да видя негови картини. Представляваха чисто бяло платно с пръски от боя. Натопил "художника" баданарката в кофата със синя боя и напръскал платното. После червената боя и някаква лилава. Това беше картината и се продаде за 5 000 долара, беше 1997 година. "Велик майстор", няма що. Ама, щом има балъци да плащат луди пари, то защо да няма и такива като въпросният занаятчия. Уважавам българските творци, които се гордеят с името Българин. А за тоя ... по добре нищо...
183
7
 
8
 
! Отговори
Майстора преди 3 години
До АнонименЯвно нищо не разбирате от изкуство. Тоя не е могъл две черти да сложи на кръст, но е хитрец намерил златна кокошка.
182
5
 
12
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До АнонименНикакъв сънародник не ни е. Нито е стъпвал в България, нито е казвал, че е българин, нито е помагал на българи. Не е и художник, а шарлатанин.
181
5
 
13
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До АнонименНищо не е изтърпял. Намерил а богата и отгченча жена да го храни и пдпомага глупостите му. Той не е никакъв художник.
180
6
 
14
 
! Отговори
Роро преди 3 години
До АнонименОтрекъл се е от България много отдавна и не е помагал на българи, факт. И не е никакъв художник а шарлатанин.
179
2
 
4
 
! Отговори
Dodo преди 3 години
До АнонименСамата истина.
178
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай стига с тоя вече.
177
7
 
14
 
! Отговори
Котка на фикус преди 3 години
Поредният бездетник, пропилял безсмислено живота си. Опаковайте го - и бacтa!
176
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един шарлатанин по-малко.
175
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болшинството от хора, работили по изпълнението на проектите му са българи.
174
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 186Казал е, че няма да се върне в "ТЪПАТА България", имайки предвид държавата на продажните русофили, които му отнемат българското гражданството и го обявяват за възвращенец бе !Как да се върне, като са го обявили за невъзвращенец бе Ланкоуло ?Но Кристо никога не казал лоша дума за Родината и Татковината си.Правиш ли разлика между Народ, Държава, Страна, Родина и Татковина ?За вас русофилите всичко е руски "мир" !
173
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВААми, като не си сигурен, ае по-добре не цапай тук.
172
7
 
12
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 3 години
Не съм сигурен ,но един път в миг на откровение беше заявил:"Никога няма да се върна в ТЪПАТА България".