Почина Христо Явашев - Кристо

Той си отиде на 84 години в Ню Йорк
Обновена: 31 май 2020 22:53 | 31 май 2020 22:30, Александър Попов
251
Почина Христо Явашев - Кристо
Снимка: БГНЕС

На 84 години е починал артистът Христо Явашев - Кристо. Новината съобщиха сътрудниците му от Christo and Jan-Claude. Тази година той трябваше да опакова Триумфалната арка в Париж, но събитието бе отменено за 2021 година. 

Кристо е починал в дома си в Ню Йорк от естествена смърт. 

"Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод обединиха хората, а тяхната работа ще живее в нашите сърца и спомени. Те винаги са казвали, че работата по техните проекти ще продължи дори и след смъртта им", гласи официалното съобщение. От него става ясно, че опаковането на Триумфалната арка все пак ще се състои на  3 октомври 2021 г.

Кристо е роден на 13 юни 1935 година в Габрово. Напуска България през 1957 година и първо отива в Прага, а от там бяга във Виена, а през 1958 година се мести в Женева. Отива и в Париж, където среща Жан Клод. Тя става не само негова съпруга, но и негов артистичен партньор. Тя издъхва на 18 ноември 2009 година.

Христо Явашев живя в Ню Йорк 56 години.

Работата на Кристо и Жан Клод счупи традиционните граници на рисуването, скулптурата и архитектурата. Някои от най-известните им творби са "Чадърите" в Япония и Калифорния, опакованият Райхстаг в Берлин, "Вратите" в Сентръл парк, Ню Йорк. Най-скорошните творби на Кристо бяха "Плаващите мостове" в Италия и Мастаба в Лондон.

"В писмо от 1958 година Кристо пише: "Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират". Държи тези думи близо до сърцето си днес", гласи още изявлението.


251
Още по темата: КристоХристо Явашев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
0
 
! Отговори
Dies Irae преди 3 седмици
Най-долнпробният вид гордост е националната гордост.Тя издава липса на лични качества, с които човек би могъл да се гордее-та как иначе би опрял до нещо разделено между няколко милиона души. Артур Шопенхауер
208
0
 
2
 
! Отговори
чуденка преди 4 седмици
Какво искат да кажат с това, че е починал от естествена смърт? Че не е бил убит? За първи път виждам да съобщават за някоя известна личност, че е починала от естествена смърт.
207
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Леле

Ета, ще че работи, кат го посуркаш манко.
206
1
 
6
 
! Отговори
Оня с косачката преди 4 седмици
Живял - умрял .
205
2
 
10
 
! Отговори
Леле преди 4 седмици
Впрочем, според грозни слухове всъшност Jeanne-Claude , французойката му е забранила да говори български език. В който случай, съвсем и изобщо няма как да го уважавам като човек . Пс. Мъжа ми е французин и научи български (не съм го карала, сам си реши), ако ми беше “забранил” щеше да научи и Родопскии и Македонски плюс Врачански диалекти и каквото се сетя ля ля хахахаха :)))))
204
2
 
12
 
! Отговори
Леле преди 4 седмици
Да довърша: някаква рускиня да се обяснява в български форум какъв бил *** за нея един от най-великите артисти на 20 век е повече от безумно- товарища- недостойни сме за Вашето височайшо внимание от тайгата- според мен е време да напуснете Република България... ама спешно!!!! Смешка безподобна...
203
1
 
10
 
! Отговори
Леле преди 4 седмици
Продължавам да не разбирам какво общо има артист като Кристо с мега интелектуалните ви разговори на тема “русофили /русофоби” ... продължавам да харесвам работата му, но продължавам да негодувам, че е отказвал да говори български (повдигам рамене, вече почти равнодушно). В Quora има интересни разсъждения по въпроса защо не е говорил български . Даже извадих пуканки, докато четох теориите на хора, които не знаят нищо за нас , дори нямат представа къде е България хехе. А рускини да се обясняват ка
202
6
 
2
 
! Отговори
СССР преди 4 седмици
Е сега и него най-накрая ще го "опаковат"
201
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 201
Този човек успява да въодушеви стотици хиляди хора в разстояние на няколко дни да се любуват и съзерцават неговите мимолетни опаковки, а това се нарича Изкуство.
Русофилството е синоним на невежество, ретроградност и прoстотия.
200
5
 
11
 
! Отговори
Bandit преди 4 седмици
Може на мен да липсва нещо, за да видя “изкуство”, в творбите на този човек, адмирации, че е успял да яхне вълната, но да опаковаш сгради и да направиш мост в езеро от понтони...., много съжалявам, но това за мен е голяма простотия!
199
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Продажността, Невежеството и Нихилилизмът на русофилите няма аналог в Човешката цивилизация !
198
4
 
13
 
! Отговори
Знаещ преди 4 седмици
Имал съм честта лично да видя негови картини. Представляваха чисто бяло платно с пръски от боя. Натопил "художника" баданарката в кофата със синя боя и напръскал платното. После червената боя и някаква лилава. Това беше картината и се продаде за 5 000 долара, беше 1997 година. "Велик майстор", няма що. Ама, щом има балъци да плащат луди пари, то защо да няма и такива като въпросният занаятчия. Уважавам българските творци, които се гордеят с името Българин. А за тоя ... по добре нищо...
197
6
 
7
 
! Отговори
Майстора преди 4 седмици
До Анонимен

Явно нищо не разбирате от изкуство. Тоя не е могъл две черти да сложи на кръст, но е хитрец намерил златна кокошка.
196
4
 
11
 
! Отговори
Иван преди 4 седмици
До Анонимен
Никакъв сънародник не ни е. Нито е стъпвал в България, нито е казвал, че е българин, нито е помагал на българи. Не е и художник, а шарлатанин.
195
4
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 4 седмици
До Анонимен

Нищо не е изтърпял. Намерил а богата и отгченча жена да го храни и пдпомага глупостите му. Той не е никакъв художник.
194
5
 
13
 
! Отговори
Роро преди 1 месец
До Анонимен
Отрекъл се е от България много отдавна и не е помагал на българи, факт. И не е никакъв художник а шарлатанин.
193
1
 
4
 
! Отговори
Dodo преди 1 месец
До Анонимен
Самата истина.
192
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ай стига с тоя вече.
191
6
 
12
 
! Отговори
Котка на фикус преди 1 месец
Поредният бездетник, пропилял безсмислено живота си. Опаковайте го - и бacтa!
190
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един шарлатанин по-малко.