Кучешка държава

Неделя, 7.30 сутринта. Буден съм около час и тъй като не мога да заспя, ставам да пиша. Точно в 6:00 всяка сутрин кварталът се оглася от кучешки лай, който продължава без прекъсване докъм 9...
30 юли 2007 10:52,
246
Кучешка държава
Илюстрация: georgecoghill.com

Templar, автор в Blog.bg

Неделя, 7.30 сутринта. Буден съм около час и тъй като не мога да заспя, ставам да пиша.

Точно в 6:00 всяка сутрин кварталът се оглася от кучешки лай, който продължава без прекъсване докъм 9.

Причината е, че някой от съседите ми разхожда кученцето си и когато то минава покрай дворове и балкони, затворените там любимци започват неистово да лаят.

Няма изключение от правилото - всеки Божи ден.

Знам, че някой ще каже, че нищо не разбирам, че кучето е голям приятел и дава топлина и радост на дома му. Знам, така е. Но защо заради това сърдечно увлечение на съседа си, трябва аз да се лишавам от сън всеки почивен ден?

Аз харесвам Вокално инструментална група ”Дийп Пърпъл”.

Намирам топлина и уют в песните им.

Как ще се приеме, ако всяка сутрин в 6:00 надувам две мощни тонколони на балкона с албума Burn, след това Perfect strangers, след това черния албум на Металика. И към 9 ч. ще спирам?

Неведнъж всеки от нас е бил свидетел как едричък домашен любимец тича добродушно към някое дете. Понякога детето се радва. А понякога изпада в истерия. Надава викове на ужас и реве.

Тогава отнякъде се обажда дебеличка, размъкната лелка, която с резки крясъци съветва любимеца си да идва при нея, а на 6-годишното дете обяснява, че „то не хапе”. Въпреки това, понякога „то” хапе...

Аз обичам животните. Гледал съм змии, гущери, скорпиони. Как ще приемете, ако докато Вашето дете си играе в парка, към него пропълзи еднометров смок.

Когато се разпищите (вие и детето), аз ще се провикна отдалеч, че смокът не е отровен и е безобиден като колана на гащите ви...

В белия свят, където твърдим че „България винаги е била”, за разхождане на куче без каишка се налага глоба. Има специални оградени площадки в парковете, където животните могат да бъдат пускани да тичат свободно. Това важи както за доберманите, така и за болонките.

Неведнъж всеки от нас е стъпвал в положено нежно на тротоара кучешко лайно. В белия свят, където живеят нормални хора, те събират лайната на любимците си в пликче и го хвърлят в близката кофа. А глобата за сране по тротоара е солена.

У нас живеят хора-кучета, които си хвърлят боклука през балкона. Добре, че не отглеждат слонове...

Едно време обичах да тичам в парка и да карам колело. Сега това е почти невъзможно, защото по всяко време към мен се затичва някой ръмжащ звяр с размер на глиган.

Пробвах да тичам с пистолет на кръста (газов – за читателите от ГДБОП), дори го използвах няколко пъти и се отказах - аз не съм командос и не ми е кеф да стрелям докато тичам.

Сега не тичам и не карам колело. Затова пък кучетата тичат на воля. Не знам дали карат колело...

Някой ще каже, че има отрова, пушка и високочестотен модулатор, който кара животното да се побърка от ужас.  Аз обаче съм нормален човек. Обичам животните. И докато някой не измисли уред, който да кара простаците да се побъркват от ужас, ще търпя кучетата им.

Въпреки че съвсем открито се нарушават правата на не-кучкарите, няма как те да се защитят, защото е прието, че са втора ръка хора. Нещо като непушачите.

Кучкарите са достатъчно голяма група и само заради това съвсем съзнателно си позволяват да тормозят другите.

А иначе повечето от тях ще ти проглушат ушите за свободата на личността... но няма да приемат змията Донка, която е тиха като риба, безвредна като мокра връв, практически не сере и е най-красивото Божие създание (след синеоката, която чете новини по ТВ7), да пълзи грациозно в двора на детската градина, под звуците на 120 dB хеви метал.

Аз и не бих ги подложил на това. Защото не съм като тях.

Видял съм доста свят. Бил съм в Ню Йорк, Париж, Копенхаген, Лондон... там има ред, глоби и служители, които глобяват.

Бил съм в Скопие, Куманово, Баку, Истанбул, Ниш, Букурещ... и там хората не стават жертва на хобитата на другите хора.

Не съм бил в косоварската столица Прищина и не знам как е. Предполагам обаче, че и там хората имат известно предимство.

Евентуално, ако в Прищина има циганска махала, може би там да е като в нашата Европейска столица - всеки може да издевателства над другите по начин, който му доставя радост.

Всъщност, приликата между София и циганската махала на Прищина е само една –„народът”.

Тоя изстрадал и мъдър народ,  който идва от селото в града и вместо от селянин да стане гражданин, упорито и методично превръща града в село.

Защото така се чувства по-уютно. В лайната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
има ли някакъв уред, който да кара кучето да спре да лае
246
5
 
1
 
! Отговори
mimi преди 14 години
toz koito plue ku4etata e zlo jivotno,koeto ne e sposobno da jivee
245
1
 
2
 
! Отговори
селянин преди 14 години
Който иска намира начин, а който не иска намира оправдания. Направете си тия прословути заграждения, запознайте се с тия кучкари и се разберете, като хора. Подарете им хартиени кесийки за лай**та и намерете верни приятели, защотото и те не обичат да стъпват на пръсти. Наморници няма да сложат, но поне каишки да ползват. :) Поздрави от село.
244
2
 
1
 
! Отговори
Yana преди 15 години
doidohme s 2-te mi deca po prinuda v Sofia,Drujba-1,blok 171.Vsyaka sutrin na polyana zad bloka tar4at vsyakakvi doma6ni ku4eta,NO bez namornici i kai6ki. Golyamoto mi da6terya /8 god./ sam prinudena da ya puskam sama da minava prez tazi polyana i da stiga do daskalo,za6toto imam bebe. Nyamam nikogo i za tova ne moga da pomolya nyakoi da ya vodi ili posre6ta.Dnes 4uh kak deteto mi pi6ti-okaza se,4e porednia doma6en lubimic ya e podgonil,a tya v straha si /vapreki,4e i e govoreno,4e ne biva da byaga/ e pobyagnala,tai kato e bila na 2 kra4ki ot bloka. Zvanyah v policiata-prepratiha me v agenciata,koyato se zanimavala s tova,no telefona,koito mi dadoha ne vdigna nikoi. Sega se 4udya i maya kak da izbegna no6tno napikavane,hodene po psihiatri ili nedai si boje 6evove.ako nyakoi moje da mi pomogne--pi6ete!!!!
243
0
 
1
 
! Отговори
asho преди 15 години
...да довърша само.Мало и голямо тук коментираме разпалено както ученички в трети клас въпроси с интелектуален заряд и повишена трудност колкото е таблицата за умножение.За обикноенитe хора: Има си закони - четете ги! Тогава може и да разберете за себе си кой е прав и кой е крив (въпреки, че се съмявам псевдо-защитниците на животните да последват моят съвет, защото те си имат свои собствени закони и не им трябва друг да им казва кое е правилно "...я го знам бе!" )За политиците, управниците, кметовете: Има закони - четете ги, дооправяйте ги ако е нужно! Направете обозначени зони за разходки на кучетата. Във чужбина има такива зони, че чак да ти е кеф да ги гледаш. Направете обозачени зони, които са забранени за кучета, коне... прасета и крокодили :), но са разрешени за хора!За полицията и прокуратурата: Има закони, моля (ама много и от сърце ви моля) четете ги! Прилагайте законите - иначе за какво да ви плащаме заплатите. Явно че, ако ще разчитаме само на добрата воля, човечността и милосърдието на хората за спазване на закона, то това никога няма да стане! На този етап вашата работа е най-важна и за подобряване на картинката в България, понеже (не се сърдете ама е така) в момента работата ви просто липсва. Ще се радвам най-накрая да ме глобите за нещо, защото досега не ми се е случвало. Хайде успех и дано на всички ни дойде акъла и да започнем най-накрая да действаме по-ефективно и безкомпромисно, като едно истинско общество! В противен случай ще продължава да е лошо ...все така ще сме си бедни, недоволни, онеправдани, патетични и нахапани човечета с наакани обувчици, които спорят за невижданите никога в практическия живот на тази скромна държавица и между другото все още неприложени в нея основни движещи принципи за спазване на общественият ред. Послепис: Сега ако се втурнете цялата полиция само мен да ме глобявате, значи пак нищо не сте разбрали ;)
242
1
 
0
 
! Отговори
asho преди 15 години
Говори ми! Съседката от долния етаж отглежда точно под спалнята ми между 10 и 15 котки (така казаха алпинистчетата, които). Нямам нищо против животинките, но ми миришат ужасно и ме будят всеки божи ден в 5:00-5:30 ч. с мяукане и нейното виене от радост, че ги е видяла на сутринта. Между другото, виенето на тази жена през деня е постоянно, а никой друг не се оплаква от нея. Не знам дали е точно от от този тормоз (тук в София има достатъчно други ненормални), но една година вече имам температура и не се оправям. Когато кажа на някой съсед какво е положението в къщи получавам само съболезнования, кимане и отговор: "Тя тая си е ненормална тая!" . Интересно, но на другите от входа явно не им пречи да живеят в , мизерия и тормоз, затова пък аз ще сменям квартирата и ще се изнасям на друго място. Четири години стигат!На тези, които защитават отглеждането на всякакви домашни любимци, по всякакъв начин и независимо от обстановката и отражението (неудобството) върху другите хора ще им кажа, че явно те не обичат нито животните, нито хората, защото мъчат всички с безхаберието си. Не би трябвало да се отглеждат неконтролируеми популации от всякакви миризливи, мяуащи, лаещи, хапещи, серящи навсякъде "'любимци". За всяко действие на животното, неговият стопанин трябва да е отговорен. на твоето животно трябва да се изчистят, независимо дали са изсрани в къщи или навън. Преди *** лъже-кучезащитници да ми се нахвърлите с допотопните си разбирания за ред и спокойствие и да започнете да ме убеждавате, че всеки трябва да си прави каквото си иска в своя мизерен, 34 кв. панел в София, знайте, че и аз имам куче (женски черен дакел), но за разлика от вас наистина го обичам и затова не го гледам в панелка в София, а само го взех от тук и при първа възможност го закарарах във Видин, в къщата на родителите ми. Дакела сега си тича на воля на двора и да се радва на дакелския си живот, а през зимата го прибират на топло и нощем го завиват като малко дете. Никога, ама никога не бих взел животно като него за да го мъча в панелката и да мъча всички други наоколо с дълбокия му лай и непрекъснатата му склонност към игра и създаване на шумотевица. Разбирам и че има хора, които наистиа имат нужда от домашен любимец и гледат такъв, дори и в жилищен блок, но не разбирам тези, които "гледат" по 4 или 5 кучета или 7-8 котки на 40-50 кв., не носят отговорност за тях, а после се обясняват по форуми и вечеринки колко много обичат животните, как тяхното куче не хапе и затова го пускат без каишка и намордник (докато не ухапе поне трима души, че то ако са само двама не се ли брои?), или как е научено да само в градинките (като че ли мирише по-малко после или като че ли там децата не си играят в тревата). Че няма да започнем да спазваме законите докато не ни преследват с яки глоби е повече от ясно. Същите дебати са ги имали във всички нормални държави, но разликата между България и другите държави е тук продължават якакви маоумни дебати и обяснен
241
1
 
2
 
! Отговори
razninesta преди 15 години
Браво! Аз си мислех, че само на мен ми пречат злобните съседски кучета, а имало и други хора като мен. Имам съседка, която отглежда ужасен звяр, които освен да вие по всяко време на деня и ноща много обича и да скача върху нищо неподозиращите хора, влизащи или излизащи от входната врата на блока, като оставя за спомен кални петна от мръсните си лапи, полепнали жълти косми, ужасна миризма и не на последно място уплах. Същата тази съседка, обаче строго съблюдава правилата за живот във входа, оплаква се и от най-малкия шум, прави скандали на младите семейства с деца, заради шума, които вдигали и т.н. Те вече избягват да стоят с децата пред входа, защото никои нормален човек не би си изложил децата на орасност
240
4
 
1
 
! Отговори
Дого Алемано преди 15 години
Кажете ми има ли друг който да ви прави компания, слуша безпрекословно и ви гледа с благовение всеки миг.... Любов като тази на кучето от никъде не можете да получите, независимо колко ухажвате поредната фльорца... Проблема е в хората - без да са подготвени почват да драскат глупости в 7 сутринта. Като искаш да живееш сам: Изкопай си бункер и не излизай от него!
239
3
 
1
 
! Отговори
марина преди 15 години
1-во кучетата не нападат хора сами камоли през деня 2-ро кучетата се озлобяват благодарение на хората щото обикновенно уличните кучета нападат когато като са били малки са ги били и мъчели............. и като порастнали вече имат хората за врагове пък и освен това проблема с бездомните кучета се дължи заради хората щото ако никой не си беше изхвърлил кучето на улицата сега нямаше да го има този проблем!Аз самата имам куче от улицата и то е много по-хубаво от породистите кучетаи всяко друго бездомно куче може да си намери стопанин..................и за това ,че кучетата хапят децата родителите им да не съдят кучетата ,а хорато!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
238
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Направих си труда да прочета всички коментари. Не мога да разбера дали някои от коментиращите са си направили труда да прочетат внимателно статията. Авторът не е против животните, а против невъзпитаните "кучелюбители". Вярно е,че животните не са виновни, но е и вярно, че на първо място са хората и особено децата! И аз съм патил от улични глутници. Два пъти са нападали дъщеря ми, която за разлика от мен много обича животните, но въпреки всичко едва съм я отървавал от разбеснели се глутници. При това положение едва ли някой от "любителите" може да очаква толерантност от мен. Въпросът не е в това дали трябва да има кучета. Въпросът е, че не трябва да има бездомни. Просто не трябва да ги има. А за домашните - строги правила. И който не ги спазва да си плаща дяволъка, а кучето му да се приспива, защото подобен човек не може да гледа куче.И как да бъда в "хармония" с природата (както призовава една от писалите във този форум), след като трябва непрекъснато да внимавам да не бъда заръфан отнякъде (случвало се е, и то от домашни. При това без всякакви предизвикателства от моя страна и при пълната подръжка от страна на собствениците.)Така че въпросът е ясен: улиците трябва да се освободят от уличните ***, ако трябва и да се унищожат. За домашните - най-строги правила със съответните санкции. При това тези санкции да не остават само на книга, а да се прилагат!Що се отнася до писанията за конете, *** и др. п. за целта има други форуми по тези въпроси; тук се разглежда въпросът за кучетата!
237
1
 
2
 
! Отговори
гражданин преди 15 години
НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ АВТОРА НА СТАТИЯТА! УВАЖАЕМИ КОМЕНТАТОРИ, МОЛЯ НЕ ИЗОПАЧАВАЙТЕ ДУМИТЕ МУ!
236
1
 
1
 
! Отговори
Svilen преди 15 години
Ти си болен мозък.Върви се прегледи някъде!!!
235
0
 
1
 
! Отговори
Шаро преди 15 години
Хора като теб ме кефят с наглостта си.Е докато не ми я демострират лично де, но рядко се случва - тажа над 100 кг и съм бивш боксьор.Та на въпроса - те го хващат без билет в трамвая, той вика - абе я ловете тези, дето обраха България.Това е стилът на любимия ми литературен герой, Бай ***.Пет пари не давам за кучето или *** на чичо ти.Куче се води на каишка, държи се в заградено място и т.н.Мога сао да ти кажа, че ако мен или детето ми ни ухапе бездомно куче, ще го опека живо /кучето/ пред блока, пред очите на другарите му от глутницата.Или ще го сваря, като в "Шогун".И искрено се надявам някой хахо като теб да се опита да ме спре.Та така.
234
0
 
1
 
! Отговори
dggm преди 16 години
Тази сутрин за пореден път кучето на съседа, докато блаженно се изсираше на покрития му с балкон, се скъса от лай от 07:00. Аз съм фен на Patntera и реших че и съседа заслужава да се наслади на малко метъл, затова надух на мах и станах си пия кафето. За съжаление така преча и на невинните си съседи, затова се опитвам да намеря законен начин да се справя с проблеба. Все пак сме в България, така че едва ли ще стане.Изводът - метъл за душата и за съседа. Сега ще си купувам по-мощни тонколони, пък еб*л съм им майката.
233
1
 
0
 
! Отговори
Melisa преди 16 години
Pozdravleniq za statiata,4udesna e..
232
0
 
1
 
! Отговори
Филип преди 16 години
Интересно. Дали пък не съм засегнал някой модераятор от "четири лапи". И той демократично да ми е изтрил коментара? В него нямаше нито една нецензурна дума освен ако не се сметне споменаването на кучешките *** с които е осеяна европйската ни столица. Затова реших да пробам пак. Да попитам: Като се кастрира агресивното куче и се пусне пак на детската площадка и то нахапе детето ми, кого да съдя? Дали кучелюбивите детемразци, дали фалшивите и крадливи но много изгодни за функционерите им организации или филанкишията. Или общината която ако осъдя ще ми плати обезщетение от данъците които съм платил за да почисти тая *** или да закърпи някоя дупка? Лскам още да попитам пак: кастрираното куче ще има ни съзнанието да не разнася кучешка тения, кърлежи и други екстри поне по споменатите градинки? И дали впрочем те са предназначени за децата или за ***, включая домашните такива? И виждал ли е някой малко момиченце нахапано по лицето от любимите ви *** и с осакатени ръчички скоито се е опитвало да се брани? И виждали ли сте операция на малко дете от кучешка тения и последствиятя от нея? Аз съм виждал първото неведнъж защото жена ми е учителка; и зная как стоят нещата с второто, защото брат ми е лекар. Живял съм на запад и зная че този който лъготи че там се разхождат *** на воля го прави защото е заинтересован да го прави. Ако в Брюксел някой разхожда куче без намордник отнася солидна глоба, ако си е забравил лопатката за почистване на *** след кучето си също. Ако куче ухапе човек, на собственика му, му излиза толкова солено, че никога няма да го повтори. В България обаче се намират лица които твърдят че било европейко да е точно обратното. Що ли всичко това ми напомня една пиеса от началото на на века? Миналия. Да сте чули някъде по света да има закони издигнали правата на кучетата над тези на хората?
231
0
 
2
 
! Отговори
2?? преди 16 години
Не, приятелю, това не е кучешка държава. Държава просто няма. Защо ли? Ами защото държавата има две задължения-да определи правилата на "играта" и да осигури спазването им. У нас всеки сам си определя свои правила, стига да не засяга интересите на "политическия елит" (разбирай разбойниците от всякакъв вид). И със спазването им е същото. И още нещо-всички ние искаме да има ред, но той да важи за другите, а не за нас.Така ще бъде, докато вярваме на всеки, който не го мързи да ни излъже.След последните избори се боя, че още дълго ще е така.
230
1
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Много хубава статия!Поздрави на автора ! Смях се от сърце !А иначе в интернет съм само от 12 дена .
229
1
 
2
 
! Отговори
потребител преди 16 години
Статията е чудесна - темата е важна според мен. Истината е, че кучкарите са арогантни, нагли, безцеремонни и меко казано - прости. Смятам, че кучетата нямат място в градовете - нито домашните, нито уличните. Мястото им е на село, заедно със гордите им ссобственици.
228
0
 
1
 
! Отговори
sanela преди 16 години
mnogo gi obi4kam,te sa nevinni sazdaniq iskamda si vzema edno.i mi e jal kogato se otnasqt s tqh lo6o,napravo ki e ma4no i kato vidq bezdomni jivotin4eta mi stava mnogo ma4no.