Кучешка държава

Неделя, 7.30 сутринта. Буден съм около час и тъй като не мога да заспя, ставам да пиша. Точно в 6:00 всяка сутрин кварталът се оглася от кучешки лай, който продължава без прекъсване докъм 9...
30 юли 2007 10:52,
246
Кучешка държава
Илюстрация: georgecoghill.com

Templar, автор в Blog.bg

Неделя, 7.30 сутринта. Буден съм около час и тъй като не мога да заспя, ставам да пиша.

Точно в 6:00 всяка сутрин кварталът се оглася от кучешки лай, който продължава без прекъсване докъм 9.

Причината е, че някой от съседите ми разхожда кученцето си и когато то минава покрай дворове и балкони, затворените там любимци започват неистово да лаят.

Няма изключение от правилото - всеки Божи ден.

Знам, че някой ще каже, че нищо не разбирам, че кучето е голям приятел и дава топлина и радост на дома му. Знам, така е. Но защо заради това сърдечно увлечение на съседа си, трябва аз да се лишавам от сън всеки почивен ден?

Аз харесвам Вокално инструментална група ”Дийп Пърпъл”.

Намирам топлина и уют в песните им.

Как ще се приеме, ако всяка сутрин в 6:00 надувам две мощни тонколони на балкона с албума Burn, след това Perfect strangers, след това черния албум на Металика. И към 9 ч. ще спирам?

Неведнъж всеки от нас е бил свидетел как едричък домашен любимец тича добродушно към някое дете. Понякога детето се радва. А понякога изпада в истерия. Надава викове на ужас и реве.

Тогава отнякъде се обажда дебеличка, размъкната лелка, която с резки крясъци съветва любимеца си да идва при нея, а на 6-годишното дете обяснява, че „то не хапе”. Въпреки това, понякога „то” хапе...

Аз обичам животните. Гледал съм змии, гущери, скорпиони. Как ще приемете, ако докато Вашето дете си играе в парка, към него пропълзи еднометров смок.

Когато се разпищите (вие и детето), аз ще се провикна отдалеч, че смокът не е отровен и е безобиден като колана на гащите ви...

В белия свят, където твърдим че „България винаги е била”, за разхождане на куче без каишка се налага глоба. Има специални оградени площадки в парковете, където животните могат да бъдат пускани да тичат свободно. Това важи както за доберманите, така и за болонките.

Неведнъж всеки от нас е стъпвал в положено нежно на тротоара кучешко лайно. В белия свят, където живеят нормални хора, те събират лайната на любимците си в пликче и го хвърлят в близката кофа. А глобата за сране по тротоара е солена.

У нас живеят хора-кучета, които си хвърлят боклука през балкона. Добре, че не отглеждат слонове...

Едно време обичах да тичам в парка и да карам колело. Сега това е почти невъзможно, защото по всяко време към мен се затичва някой ръмжащ звяр с размер на глиган.

Пробвах да тичам с пистолет на кръста (газов – за читателите от ГДБОП), дори го използвах няколко пъти и се отказах - аз не съм командос и не ми е кеф да стрелям докато тичам.

Сега не тичам и не карам колело. Затова пък кучетата тичат на воля. Не знам дали карат колело...

Някой ще каже, че има отрова, пушка и високочестотен модулатор, който кара животното да се побърка от ужас.  Аз обаче съм нормален човек. Обичам животните. И докато някой не измисли уред, който да кара простаците да се побъркват от ужас, ще търпя кучетата им.

Въпреки че съвсем открито се нарушават правата на не-кучкарите, няма как те да се защитят, защото е прието, че са втора ръка хора. Нещо като непушачите.

Кучкарите са достатъчно голяма група и само заради това съвсем съзнателно си позволяват да тормозят другите.

А иначе повечето от тях ще ти проглушат ушите за свободата на личността... но няма да приемат змията Донка, която е тиха като риба, безвредна като мокра връв, практически не сере и е най-красивото Божие създание (след синеоката, която чете новини по ТВ7), да пълзи грациозно в двора на детската градина, под звуците на 120 dB хеви метал.

Аз и не бих ги подложил на това. Защото не съм като тях.

Видял съм доста свят. Бил съм в Ню Йорк, Париж, Копенхаген, Лондон... там има ред, глоби и служители, които глобяват.

Бил съм в Скопие, Куманово, Баку, Истанбул, Ниш, Букурещ... и там хората не стават жертва на хобитата на другите хора.

Не съм бил в косоварската столица Прищина и не знам как е. Предполагам обаче, че и там хората имат известно предимство.

Евентуално, ако в Прищина има циганска махала, може би там да е като в нашата Европейска столица - всеки може да издевателства над другите по начин, който му доставя радост.

Всъщност, приликата между София и циганската махала на Прищина е само една –„народът”.

Тоя изстрадал и мъдър народ,  който идва от селото в града и вместо от селянин да стане гражданин, упорито и методично превръща града в село.

Защото така се чувства по-уютно. В лайната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
0
 
! Отговори
polina преди 16 години
vsi4ko ni e nared sas darjavata sas vsi4ko da ne po4vam da izbroqvam.ta ste po4nali tazi tema da rovite,a znaete li 4ee... pred bloka ni e palna ko4ina,po4naite ot kogo,ot maikite sas malkite koli4ka,daaaaaaaaaa ama az nqma da xodq po edi koq si ili nqkoq babka ot bloka ni da 4isti sled tiq svine da takiva sa sori za izraza,a az koqto sa6to imam ku4e i savesno se grija za nego,i ne mu davam da xodi do nikoe dete,ne zaradi deteto a zaradi ku4eto mi za6toto te go tormozqt,iskat da mu se radvam i go darpat sporena tema dalgo moga da govorq po neq no da ne q podxva6tam.
186
0
 
0
 
! Отговори
mm преди 16 години
i sega ima glutnica ku4eta pod prozoreca mi,koito laqt.Tuk sa i v 6 sutrinta i v 7,abe po cql den laqt i me draznqt i bolesti raznasqt!Pla6at maikite s koli4ki i ne samo tqh.Kraino vreme e da se re6i tozi problem.
185
0
 
0
 
! Отговори
шаро преди 16 години
Имам само една забележка към любителите на дом. животни в панелните комплекси (т.е. на места непригодни за живеене на множество люде, та камо ли животни ...): има закон, има и решение на Общински Съвет София от 2005, за това, че трябва да се слагат намордници. Когато спазим поне един закон (и тука трябва да се отбележи, че има хора - около 2 % - които го спазват, но те спадат по-скоро към Статистическата Грешка!), ще видим и разбиране и от другата страна.А за шума, панелките, строежите, купоните, алармите и какво ли не ... прав е авторът - не намаляват с идването на повече хора на едно място. Е, все пак не сме Япония; няма да умре някой от притеснение, че е развалил съня и здравето на друг. Ха, на здраве, .. селяни :) !
184
0
 
0
 
! Отговори
Свилен преди 16 години
Да, проблем с кучетата има. Въпросът е, как трябва да се реши.За съжаление много хора разсъждават така - това, което не ми харесва или ме дразни, ще го премахна. Да, с кучетата е лесно, ще ги отровиш, ще ги застреляш - така е правено и съвсем доскоро в някой европейски държави. Това е правено и с хора през Втората световна война. Няма принципна разлика, след като повярваш, че само ти имаш право да съществуваш и да решаваш кой да живее и кой да умре.А проблемът МОЖЕ да се реши хуманно при достатъчно желание от страна на обществото:1. Еднственият хуманен метод за намаляване на броят на бездомните кучета е кастриране и връщане на мястото откъдето е взето.2. Регистрация на всички домашни животни и търсене на отговорност от стопаните за поведението и съдбата на животното.3. Регламентирано развъждане на кучета.4. Образоване на хората. Удивително е, че след толкова години и толкова много кучета, повечето хора толкова слабо познават тези животни. Истината е, че незнанието ражда страх, а страхът агресия и това е, което е преобладава тук.Освен това за много хора не е ясно че, притежаването на куче, е голяма отговорност, не е лесно да се гледа, и практиката да се взема куче - защото и ние да имаме - и после да се изхвърля на улицата е една от основните причини за този проблем.И най-важното е да има закон, който да регламентира тези неща.
183
0
 
0
 
! Отговори
posredstven преди 16 години
Господине, очевидно имате проблем с нервите Очевидно е че ако не бяха кучетата щеше да е нещо друго.Не ви ли се струва че пострадалите от кучета са доста по малко от тия които са пострадали от човешка дейностНе ви ли се струва когато се движите по улиците или минавате в работно време покрай кафетата че има доста хора за затвора ?Нямате ли познат/приятел пострадал от пиян шофоьор , кражба.Не са ли ви лъгали в магазина с теглото, цената , качествотоВероятно на тези въпроси ще отговорите - кучетата са виновниОмръзнало ми е да виждам подобни изказвания от най агресивния вид на планетата - хората.Научете се да живеете в хармония с природата , а не да изтребвате всичко до крак.Разбетере че е по добре да се разходите до планината вместо до кварталната кръчма.
182
0
 
0
 
! Отговори
allure преди 16 години
не трябва да се правят такива обобщения. Аз съм добросъвестен стопанин на куче и се грижа за него като за дете. Ако човек е немърлив и безотговрен във всичко останало ще е немърлив и по отношение на кучето си.
181
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Напълно съм съгласен с написаното. И при нас има един пес, който ни буди не в 6:30, а в 5 часа, когато го извеждат. Един див лай, една *** радост всеки път...и да е само този пес...Аз обичам кучетата. Обичам и котките в двора, които умират покрай кучетата. Лошото е, че и там си стоят. Стопаните не само не си обират *** (3 блока-много нещо,ама и съседните идват на купона), а и труповете на котките, които оставят любимците им.Един разграден двор, в който и чужди и наши си пускат животните да правят, каквото искат.При условие, че не си отговорен, защо имаш куче?При условие, че нямаш възможност да го гледаш?И в града сме, да му се не види...трябва поне мъничко да се съобразяваме.Защо общините не затегнат положението. В глобите му е майката, в данъците...регистрациите. 300 човека на едно гише за да регистрират кучето си. Тогава да видим...Този пост сигурно е краен, ама ми е писнало от *** кучкари.Едно време в двора имаше цветя (тогава *** бяха по - малко). Те ходеха по тъмно и ги беряха, та дори и да не ставаха за букети. Е..имаше и от другите, ама основно бяха кучкари.
180
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Закони има нарушения има глоби няма е какъв ред очаквате
179
0
 
0
 
! Отговори
Саблезъб преди 16 години
По повод бездомните кучета и тези,които твърдят,че ги обичат:знаете ли,че 1 дете преболедувало от кучешка тения,остава инвалид за цял живот!?АМИ АКО Е ВАШЕТО ДЕТЕ?!?
178
0
 
0
 
! Отговори
kali преди 16 години
Ееее всички ли са толкова тесногръди.Според мен автора имайки предвид кучетата ни показва цялата ни държава какво представлява.*** са навсякъде и скоро няма кой да ги почисти,ако ние не вземем пликчета и да ги хвърлим в близката кофа.А собствениците на кучета които не си събират фашкиите да вървят там откъдето са дошли и да не ги допускаме на улицата.Стига толкова безметежно сме живели.
177
0
 
0
 
! Отговори
... преди 16 години
"И къде точно са тези оградени места в парковете??За какво плащаме данъци специално за кучетата (като кажа, че има данък куче хората се смеят и си мислят, че е майтап)? Щото да ни вземат парите, а после разни драскачи да пишат, че ни бягали кучетата без каишки. Ще бягат, да, докато няма места, където да можем да ги пускаме. А онзи дето ни праща на село, да си ходи той там."- ето за това става въпрос
176
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
tozi 40vek mi 4ete mislite!!!!!!
175
0
 
0
 
! Отговори
Петков преди 16 години
Обичам статистическите данни. В случая - от преброените статии 92% са против виенето, хапането и т. н на кучетата и само останалите нещастни 8% защитават тезата. Е защо тогава не се получава. Прав е един блогър - общината просто не си взема парите. Тури му един данък като на кола или къща ида видиш тогава , сами ще намалеяяяяяяяяят!!! и ще изчезнат дори.
174
0
 
0
 
! Отговори
- преди 16 години
И къде точно са тези оградени места в парковете??За какво плащаме данъци специално за кучетата (като кажа, че има данък куче хората се смеят и си мислят, че е майтап)? Щото да ни вземат парите, а после разни драскачи да пишат, че ни бягали кучетата без каишки. Ще бягат, да, докато няма места, където да можем да ги пускаме. А онзи дето ни праща на село, да си ходи той там.
173
0
 
0
 
! Отговори
gandi преди 16 години
браво човеко ..много точно казано ! като си искате кучета си ги гледайте насело - в двора ..или като пасете кравите !
172
0
 
0
 
! Отговори
сара преди 16 години
Прозвуча ми малко като Елин Пелин,ама по съвременно. Има голяма доза истина, същината е, че толерантнжстта е нещо,което се възпитава и това да правиш нещото,което ти доставя удоволствие без да пречиш н адругите е дар,който се оглежда за съжаление...
171
0
 
0
 
! Отговори
а бездомните? преди 16 години
Не става дума само за кучкарите,все пак това са нормални хора и повечето се опитват(успешно или не) да поемат някаква отговорност,все пак никой не иска кучето му да нападне дете.Какво правим с глутниците бездомни кучета?Да,някои са много миловидни и цялата махала им се радва, съгласна съм,но други...Още имам белези от среща с глутница ***-действието се развива посред бял ден,недалеч от центъра на столицата,разбира се.Леко съм се отървала,няколко дни по-късно една жена беше почти разкъсана от глутница в Студентски град,сигурно помните този брутален случай.И няма кучкари,които да обвини.В някои други страни по някакъв загадъчен начин успяват да се справят с този проблем...
170
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 16 години
Държавата не е кучешка, кучешка ни е само столицата. Аз в другите градове не съм виждал да се разкарват такив глутници от бездомни кучета.
169
0
 
0
 
! Отговори
Емилия преди 16 години
Статията наистина има известна доза истина. Но може ли повечето от Вас "хора" да са толкова озлобени към живи същества?! Следващата фаза може би е да *** малките деца, защото Ви вдигат шум и не можете да си почивате пълноценно?! Много от стопаните на кучета не се съобразяват, но съгласете се, че и много от "некучкарите" също не се съобразяват (няколко човека за пример - застанал срещу ротвайлер и му се зъби, дърпа питбул за опашката, тича срещу каракачанец с разперени ръце и крещи). Докато има такива екземпляри няма как всички да живеят в хармония.По повод изпражненията - колко кофи има в моя квартал мислите?! Някъде около 5 кофи за около 70 блока...много весело!!!И в кой парк видяхте специално оградено място за тичане на домашните любимци??? И за сведение на читателите не съм видяла булонка, пекенез, пудел, пинчер, мопс и други малки породи вързани на каишка, а по големите кучета обикновено са вързани, някои дори с намордници (мъжа ми го ухапа булонка, мен - пинчер). И въпреки това не изпадам в ужас когато видя куче, било то и без каишка и не мога да ви разбера от каде е тази омраза???
168
0
 
0
 
! Отговори
To преди 16 години
За да бъде същото като от кучетата, не трябва да въртиш няколко албума, а една и съща песен някокло часа подред.