Яна Титова застава начело на журито на "Любовта е лудост"

Кинофестивалът започва на 25 август
10 авг 2023 11:45, Александър Попов
2
Яна Титова застава начело на журито на "Любовта е лудост"
Снимка: "Любовта е лудост"

Актрисата и режисьор Яна Титова ще оглави международното жури на 31-вия кинофестивал „Любовта е лудост“, съобщават организаторите.

Тя е завършила актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, но впоследствие решава да застане зад камерата като режисьор и получава магистърска степен по кино и телевизия в Нов български университет. Сред отличията й като актриса са „Златна роза“, Награда на Българската филмова академия и „Аскеер“ за изгряваща звезда. Дебютният й пълнометражен филм „Доза щастие” става най-гледаното българско заглавие в кината за 2019 г. и първият роден филм в каталога на HBO за разпространение в Европа, информират от екипа на фестивала. Лентата е наградена със „Златна роза“ за режисьорски дебют. Предстои новият филм на Титова „Диада” да излезе по кината през месец ноември тази година. Тя е режисьор и на телевизионните сериали „Откраднат живот“, „Татковци“, „Лъжите в нас“.

Заедно с Яна Титова в журито на тазгодишното издание на „Любовта е лудост“ влизат Хайме Ногера от Испания; Кириакос Тофаридес от Кипър; Корнел Георгита от Румъния и Михаил Стародубовс от Латвия.

Ногера е директор на Международния филмов фестивал в Беналмадена, автор на книги и материали за култура и история в периодичния печат. Участва като актьор в испански филми и е режисьор на няколко награждавани късометражни и документални ленти. Член е на ASECAN (Асоциацията на андалуските филмови критици) и на Андалуската филмова академия.

Кириакос Тофаридес е учил театрална режисура и актьорско майсторство, след което придобива докторска степен по филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ при акад. Людмил Стайков. В Кипър работи като актьор, продуцент и режисьор в киното и телевизията. Сред заглавията му са „Последното завръщане у дома“, „Блок 12“, „Иман“. Член е на Европейската филмова академия.

Румънският режисьор на документални и игрални филми Корнел Георгита живее във Франция, където е университетски преподавател. Работил е и в Киноцентъра в Букурещ.

Михаил Стародубовс, който бе член на журито и на миналогодишното издание на варненския кинофестивал работи в сектора на медиите. Разпространява европейски филми в балтийските държави. Завършил е в Оксфордския университет и има магистратура по бизнес администрация от Лондонското бизнес училище.

31-вото издание на „Любовта е лудост“ започва на 25 август. Журито ще изгледа 12 конкурсни филма. Победителите ще станат ясни на 1 септември, когато е официалното закриване на форума, съобщават организаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Любовта е лудост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
правнучка на Тито
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
някой украински филм няма ли да го номинира първи.