Хиксче, кръгче или плюсче – народът още се чуди

Все пак повечето знаят, че трябва да сложат знак "X" в бюлетината
Обновена: 7 окт 2011 06:06 | 6 окт 2011 19:16,
62
Хиксче, кръгче или плюсче – народът още се чуди
Снимка: архив, Булфото

38% от българите все още не са наясно с какъв знак трябва да отбележат на бюлетината своя избор при предстоящия вот, показват данните от проучване на НЦИОМ.

62% от хората са наясно, че трябва да гласуват със знака "X" в интегралната бюлетина.

13% смятат, че вярната отметка е "V". Други 9% са на мнение, че няма значение с какъв знак ще се гласува, стига да отбележат по някакъв начин своето предпочитание.

Най-често правилно отговорят на въпроса с какъв знак трябва да обозначат вота си хората на възраст между 40 и 49 години, представителите на интелигенцията и на частния бизнес, жителите на малките градове, живеещите без лишения, както и повечето от политически активните респонденти.

Между 50 и 55% ще е прогнозната избирателна активност на предстоящите избори.  Най-висока готовност да гласуват изразяват хората над 60 години и жителите на селата, но и високообразованите, тези с по-висок от средния жизнен стандарт и тези с изявени политически симпатии.

Около една пета от избирателите се колебаят за кого и дали изобщо да гласуват. Това е по-характерно за младите до 29 години и за столичани.

Още по темата
16 авг 2011 09:40
73

Леко спада броят на колебаещите се за кого да гласуват на президентските избори. При местния вот обаче има известно покачване на дела на колебаещите се за кого от кандидатите за кметове на общините да дадат гласа си.

72% от българите декларират, че са склонни да сигнализират, ако забележат нарушения в изборния ден.

Това са предимно столичаните, хората със средно и по-високо образование, със среден и по-висок стандарт, както и политически активните избиратели – симпатизантите на ГЕРБ и на Синята коалиция по-често от останалите.

Две трети от ромите заявяват, че дори да станат свидетели на изборни нарушения, по-скоро не биха сигнализирали за това. Същото се отнася и за най-бедните, за жителите на малките градове и нискообразованите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: избориНЦИОМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
аххаххаххх преди 12 години
значи 38% от българите не са българи след като толкова време се говореше как се отбелязват :) значи съм познал,че процентите не са верни за изборите защото бледоликия брат срещу 30 лв. знае само номера който трябва да отбележи,но не знае с кой знак :)
55
0
 
2
 
! Отговори
111 преди 12 години
Вместо толкова празни приказки,да бяхте показали една бюлетина и отметнато,биха ви разбрали отлично.Чудя се кой измисля въпросите за анкетата,която предлагате,възможно ли е да се задават толкова *** въпроси?
54
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 12 години
dobre sme nie bilgarite.
53
1
 
0
 
! Отговори
A преди 12 години
Az sam za riba togava ! Ot drugoto nqma faida kato gledam tolkova godini kakvo e polojenieto !
52
2
 
2
 
! Отговори
KMETA преди 12 години
Тая анкета е много лесно манипулируема, тъй като е въз основа на кукита в браузъра - тоест като ги изтриеш, можеш пак да гласуваш. Единствената, в която се записва ИПто и не се позволява да гласуваш от същото ИП е тази на канал 1
51
7
 
6
 
! Отговори
стига преди 12 години
Стига с този Витков бе!
50
8
 
9
 
! Отговори
№ 20 в бюлетината преди 12 години
Аз ще гласувам за Светослав Витков. Той е единственият от всички кандидати, който на страницата си във Фейсбук в графата "Политически възгледи" е написал "БЪЛГАРИН"!Повдига ми се от всички останали продажници, бивши (???) комсомолци, комунисти и десари.Меглена Кунева? Т.е. другарката Милена Пръмова? Дето досега "всички е обслужила и всички са останали доволни"? Как му се казва на това? Не, мерси! И Капон е същата. А мъжката политическа проституция е още по-отвратителна.
49
10
 
9
 
! Отговори
ПРОТЕСТЕН ВОТ! преди 12 години
Родени във България и носим своя кръстот всички политици да видим среден пръст,отвръщаме им ние с надежда и любови чакаме наведени - винаги готов.Не е ново 20, знаеме това,че БГ политиката е пълна със ....а,а всичките предатели, еничари, ***,щом стане страшно - бегом бейби...ние пак сме тук!!!Народни дупетати, партийни членове,не може алчността ви да се наядеи нека ви настигне протестният ни вот -с бюлетина 20 - целият народ."Ново 20" - YouTubeСветослав Витков - 20 в листата.
48
5
 
2
 
! Отговори
ser gei преди 12 години
*** народ.Останали само глухи,слепи и ограничени баби.По телевизията много добре го обясниха ама кой да слуша.И по добре защото се знае за кого ще гласуват.
47
4
 
22
 
! Отговори
ser gei преди 12 години
МИЛИ БЪЛГАРИ ИЗЛЕЗНЕТЕ НА ИЗБОРИ ЗА ДА НЕ ВИ УПРАВЛЯВАТ ТУРЦИ И ***. НАШИТЕ ДЕДИ СА ВОЮВАЛИ С САБЯ ЗА ДА НЯМА ТУРСКО,А ОТ НАС СЕ ИСКА ДА СЕ ОТИДЕ ДО СЪСЕДНОТО УЧИЛИЩЕ. ГЛАСУВАЙ ЗА КОЯТО И ЩЕ ДА Е БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ И ДОГАН НЯМА ДА Е В ПАРЛАМЕНТА
46
9
 
19
 
! Отговори
Бойчо преди 12 години
Правилният знак за гласуване е да сложим черта на герб!
45
2
 
6
 
! Отговори
Изменение на ИК преди 12 години
Според мен знакът, с който следва да с е отбелязва предпочетеният кандидат/листа трябва да е изображение на член, защото след изборите всички ще трябва да пием по една студена вода да се тешим че отново са ни пре...цакали.
44
3
 
8
 
! Отговори
Ангуа преди 12 години
Винаги са ми интересни подобни статии, цитиращи анкети и изследвания. Как пък никой никога не ме е питал с какво ще си отбелязвам бюлетинката, с коя ръка отварям хладилника, по-дълъг ли е крокодила или по-зелен...
43
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
KAKVOTO POVIKALO TAKOVA SE OBADILO KAKTO SE OTNASIATE S *** TAKA I TE S VAS...
42
5
 
6
 
! Отговори
бора преди 12 години
*** народ.Останали само глухи,слепи и ограничени баби.По телевизията много добре го обясниха ама кой да слуша.И по добре защото се знае за кого ще гласуват.
41
2
 
8
 
! Отговори
БМБ преди 12 години
Помните ли вица:Западни наблюдатели казали:"Булгария е най-математическата нация, защото навсякъде по стени и огради младите хора в тази страна се упражняват и пишат Х (хикс), У (игрек) и още една буква дето нея разбираме, но им прощаваме!"П.с.: Допълнението в скобите е за "Нематематиците" - Майтап (:-ь
40
2
 
2
 
! Отговори
МНОГО СТЕ ПРОСТИ преди 12 години
с ЧАВКА, РАЗБИРА СЕ, БЕ?
39
2
 
6
 
! Отговори
дон преди 12 години
Аз ще гласувам с ку*ец,а ти?
38
7
 
23
 
! Отговори
АТАКА преди 12 години
Г Е Р Б --- М А Ф И Я
37
1
 
8
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Така и не разбрах какво ще променят кандидат- президентите, ако бъдат избрани. А то това е най-важното. Никой, обаче не го обясни. Всеки ни обясняваше какво са правили /или не правили/ опонентите. До тук за никого не мога да кажа ТОЙ Е ! Едно ми е ясно - че и този път купуването и продаването на гласове ще остане престъпление без наказание.