Очи в очи с лъжеца

“Теория и практика на манипулацията” открива как медиите, политиците и рекламистите направляват действията на обикновения човек
4 апр 2008 10:46,
Очи в очи с лъжеца
Корица: Кръгозор

Ако вярваш в теориите за безскрупулната манипулация, защото постоянно те манипулират от всякъде, ето начин да се отървеш от досадиците.

У нас излиза книгата на Дъглас Рушкоф “Теория и практика на манипулацията”. В нея авторът изследва методите и техниките, чрез които в новата епоха на интернет маркетингови експерти, политици, религиозни водачи и всякакви манипулативни сили влияят върху решенията ни:

Част от книгата гласи:

Журналисти, използвайки последните манипулативни техники, ни направиха подозрителни към медиите.

Политиката на правителствата минава през печени писачи на речи, преди да стигне до народа, което доведе до масов цинизъм по отношение на политическия процес.

Универсалните магазини се пренареждат по начин, който да ни подтикне към по-скъпите и по-големите покупки.

Учените изследват влиянието на цветовете, звуците и миризмите върху склонността ни да купуваме.

Но това не е заговор срещу нас, а просто наука, която е излязла извън контрол.”

Авторът - Дъглас Рушкоф - е професор по виртуална култура в Нюйоркския университет. Години наред е бил убеден в предимствата на модерните интерактивни технологии, но открива, че по-често те са използвани за нови стратегии за манипулиране.

Когато осъзнава пагубното въздействие на тази голяма мръсна игра върху индивида и обществото, Рушкоф решава да разкрие на хората нейните тайни.

Той е първият носител на наградата “Нийл Постман” за постижения в кариерата в публичното интелектуално пространство. Дъглас Рушкоф е автор, преподавател и документалист, който се фокусира върху начина, по който хората, културите и институциите създават, споделят и влияят на ценностите си.

Той разглежда медийното пространство като мястото, където се случва това взаимодействие и грамотността като способността съзнателно да направляваме това взаимодействие.

Издава: Кръгозор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание