Екзистенциализмът е.. фениминзъм

Книга за Жан-Пол Сартр и Симон дьо Бовоар представят днес
14 май 2008 16:33,
Екзистенциализмът е.. фениминзъм
Жан-Пол Сартр и Симон дьо Бовоар. Снимка: diplomatie.gouv.fr

На 14 май ще бъде представена книга, която е от особен интерес за запалените почитатели на екзистенциализма.

Събитието ще се състои в Полския институт от 18 часа. Тогава със специална лекция ще бъде представена книгата “Жан-Пол Сартр и Симон дьо Бовоар”.

Лектор ще е самата авторка - Анна Нашиловска, която ще говори на тема “Жан-Пол Сартр и Симон дьо Бовоар – интелектуалците на ХХ в. - какво остана от тяхното наследство”.

Анна Нашиловска е писателка, литературен критик и изследователка. Работи в Ателието по литература на ХХ и ХХІ в. на Института за литературни изследвания на Полската академия на науките.

Публикувала е многобройни статии в сборници, като критик работи напоследък с авторитетните списания Политика и Тигодник повшехни.

Автор на много изследоватеслки книги.

Жан-Пол Сартр – философ, драматург, автор на романи. Интелектуалец, признат за “папата на екзистенциализма”.

Ангажиран с основни политически конфликти във Франция. Лауреат на Нобелова награда за литература (1964), която отказва да приеме, защото не признава никакви отличия.

Автор на “Погнусата”, “Битие и нищо”, “Истина и съществуване” и др.

Симон дьо Бовоар е френска писателка и философ, автор на новели, изследвания върху философията, политиката, и социалните въпроси, есета и биографии.

Най-известното й̀ произведение е трактатът “Вторият пол”, публикуван през 1949 г., който представлява детайлен анализ на потисничеството на жената.

Икона на съвременните феминистки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание