Дневникът "Сломената жена" , на която Бриджет Джоунс диша прахта

Излиза романът на по-красивата, по-младата, по-високата и по-надарената в академично отношение половинка на Жан Пол Сартр - Симон дьо Бовоар
16 фев 2007 14:15,
Дневникът "Сломената жена" , на която Бриджет Джоунс диша прахта
Снимка: Издателство Колибри
Най-вероятно повечето хора познават Симон Симон дьо Бовоар (1908-1986) като половинката на един от най-прочутите представители на френския екзистенциализъм - Жан-Пол Сартр. Тя е с няколко години по-млада от него, с няколко сантиметра по-висока и, според Пол Джонсън ("Интелектуалците") - "в строго академично отношение е по-надарена от него".

И въпреки че животът и творчеството й преминават в неговата сянка, Симон дьо Бовоар всъщност би могла съвсем спокойно би могла да се нареди сред най-видните френски писатели и интелектуалци.

Тя е авторка на романи, философски трудове, автобиографични книги, множество статии и монографии. Програмното й съчинение “Вторият пол” (излизало и на български) се смята за класика на феминистката литература от края на шейсеттте години.

Симон има трудно детство. Семейството й преживява страхотен банкрут, вследствие на което дядо й отива в затвора; майка й така и не получава зестрата си, а баща й е некадърен безделник, който никога не си намира постоянна работа.

Това не й пречи обаче да се нареди сред големите жени-писателки на 20-ти век.

Написан в стила на "Погнусата" на Сартр - като дневник с едни и същи, повтарящи се герои и лични разсъждения - романът на Симон дьо Бовоар “Сломената жена” (1967) е блестяща илюстрация на екзистенциалистката теза - този път - за жената, изпаднала в криза.

И до днес той си остава най-четеното й произведение, именно защото в изповеден тон осветява съкровени кътчета на женската душа. В него Симон дьо Бовоар проследява съдбата на една привидно щастливо омъжена жена, направила от съпруга си кумир и единствен смисъл на съществуването си.

Когато разкрива изневярата му, светът на Моник - главната героиня - рухва. Романът е равносметка на краха на илюзиите и на идеала за семейно щастие в изпълненото с предразсъдъци буржоазно обкръжение. Както и прекрасно допълнение на любителите на този вид философска литература.

Издава Колибри

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание