Срив със 70% в продажбата на книги, от бранша настояват ДДС-то да остане 9%

Намалената мярка е временна и засега е до края на годината
2 юли 2021 09:00, Петя Славова
36

Намалената ставка на ДДС на книгите от временна да стане постоянна мярка. За това настояват от Асоциацията на българската книга в писмо до всички партии. Бизнесът с книги се срина със 70%, алармират заетите в бранша.

Вчера се е провела такава дискусия с политици, на която са обсъдени проблемите на автори и издатели.

"Поставихме две цели - ангажимент от тяхна страна да запазят ДДС върху книгите от 9% и да влезе в действие стандартът върху библиотечното и информационно обслужване - всяка библиотека всяка година да има нови заглавия", заяви членът на  УС на АБК Десислава Алексиева.

Тя подчерта в студиото на "България сутрин", че са получили подкрепа за исканията си от всички участници в дискусията.

Още по темата

Намаленото ДДС върху книгите е временна мярка с действие до края на годината. От бранша настояват превръщането ѝ в постоянна да бъде един от приоритетите на новото НС. Мярката трябва да залегне в бюджета за следващата година, нужни били и законодателни промени.

"Ако искаме да имаме работеща икономика и занапред, трябва да имаме и много четящи хора, които да я правят. Мярката беше браншова, много уместна и навременна, успяхме да запазим почти всички работещи издателства живи и да се преборим с кризата", заяви пред Bulgaria ON AIR Петя Господинова - член на УС на АБК.

АБК е внесла в парламентарната комисия и в Министерството на културата предложения за промени, които целят да дадат инструмент на властите да защитят издателите от кражба на интелектуалната собственост.

"В момента излиза книга от някое издателство и на следващия ден е качена във всички възможни платформи, от които може да бъде свалена безплатно", алармира Господинова.

Десислава Алексиева добави, че 9% ДДС върху книгите подпомага не само издателите, а и творческите професии, защото на негова база се изчисляват и авторските хонорари.

"Авторите на книги започнаха да получават по-достойни хонорари, в това число се увеличиха и парите за преводачите", отбеляза Десислава Алексиева.  Тя уточни, че намаленото ДДС ще помогне и за по-доброто планиране.

"Коричната цена в момента се формира на база 9% ДДС. Книгите не са бързооборотна стока. Ако не остане в този размер, трябва ли да залепим нови етикети на 1 януари? Една книга може да се разпродаде за няколко месеца, но и за няколко години. Формираната цена сега трябва да е валидна за дълъг период от време - това създава устойчивост на книжния пазар", добави Алексиева.

"Намаленото ДДС доведе и до спад на крайната цена. В една от големите вериги книжарници средна продажна цена на книгата от 13,22 лв. е спаднала на 12,02 лв.", изтъкна Петя Господинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коричната цена не се промени при намаляването на ддс, а не купуваме книги, защото не можем да си платим парното и тока, които пак поскъпват. Една нова книга струва 20-25 лв, откъде да намеря 100 лв месечно, за да си купувам книги? Кой въобще може да си го позволи. Лично аз ходя в библиотеката, където чакам месеци за новите заглавия, пари за нови книги рядко ми остават.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека се срине, защото като намалиха ДДС-то книгите си запазиха същите цени, крайния потребител не е облагодетелстван от тази мярка, ако ги бяха намалили хората щяха да продължат да купуват. Освен това живеем в модерно общоство, където една електронна книга е наполовина на хартиишната, оттам идва по-ниското търсене на хартия. няма да има смисъл от корици скоро......
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 29То щото четенето на някакви бозави романчета те прави много умен.
29
1
 
6
 
! Отговори
до ОБЯВА В преди 2 години
Българина има срив във културата и от слушане на чаглга и гледане на турски сериали не му остава време и вестник да чете
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина има срив на финансите, демек заплатата м на фона на покачващите се непрестанно цени си остава все така малка и мизерна. МОЖЕ ЛИ И НА ХРАНИТЕЛНИТЕ СТОКИ ДА СТАНЕ 9%, ЧЕ ВЕЧЕ НА КАСАТА В МАГАЗИНА ИЗНЕМОГВАМ!!! Така ще ми останат и за книги, които между другото скоро писахте, че въпреки пандемията имало ръст в продажбите им-нещо не ми се връзва, кой, кого лъже.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съмнява ме причината за некупуването на книги да е в ддс-то. По-скоро е във все по-изпростяващото население, което е екипирано със смартфони.
26
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Що не поискат помощ от Държавния бюджет в размер на 100 000 лева на отпечатана бройка?
25
0
 
9
 
! Отговори
Поли преди 2 години
Преди да се въведе тази мярка от издателствата говореха как е наложителна, за да може и цената на книгите да е по-ниска и да са по-достъпни. След въвеждането й, не видях нищо такова да се случи, цените си останаха същите, така че за читателите аз не видях ефект, както всъщност стна и при ресторантите, ефектът явно е само за самите търговци, но не и за потребителите
24
2
 
1
 
! Отговори
ха преди 2 години
О сетих се, той си ги копува заради обложките и си гледа, няма значение какви букви има вътре. После добре стоят на стената на библиотеката, особено ако са шарени.
23
1
 
0
 
! Отговори
ха до 21 преди 2 години
Като четеш толкова, защо не се научи да пишеш грамотно. Или и книгите ти са такива?
22
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
А паднаха ли цените след като им е намалено ДДС или просто издателите си прибраха разликата в джоба? То спада (доста преувеличен), за който реват, отговаря на предния въпрос съвсем ясно!
21
5
 
3
 
! Отговори
Пиратство преди 2 години
Друг основен проблем е това че доста книги се публикуват в торент тракерите малко след като излязат на пазара, тогава когато им напишеш в коментарите че това не е редно излизат с това че видиш ли Автор Х нямало да обеднее - автора може да не обеднее но издателството в БГ не може да плаща авторски права, за преводач и издаване на книгата! Наскоро писах на издателство дали ще издадат последната книга от една трилогия! Отговорът беше "НЕ", защото много се пиратствало и не можели да си го позволят!
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съзнанието ми неможе да приеме че ще заместя хартиена книга с електронна или някой да ми я чете. Копувам средно по 4-5 книги месечно, цената не ме бърка ако искам да я имам, то си е хоби кеф цена няма. Може да е странно, но като знам има хора където дават хиляди за рибарлък, лов, коли и най-различни хобита. Чак невярвам че е спаднал пазара 70%.
19
0
 
6
 
! Отговори
Вресльовци преди 2 години
На български се публикува плява като Джаки Колинс за размечтани лелки, книжлета за извънземни и рептили, рецепти и биографията на Парис Хилтън. Всеки в 21ви век си чете в оригинал, особено откакто стана популярен Kindle. А, забравих, на Калин Терзийски му паднали продажбите. SO WHAT?
18
1
 
3
 
! Отговори
Браншът загива преди 2 години
От 25 години и все още се намират наивници, които смятат, че печатането на книги е като печатането на пари. Сигналните бройки от тираж паднаха до 3, как ще стигнат за всички библиотеки.
17
0
 
5
 
! Отговори
Кретени преди 2 години
И какво искат тези гащници? Да им спасяваме Джаки Колинс и подобни ***, които публикуват за разни размечтани лелки? Аз книга на български не съм купувала от над 15 години. Имам и Kindle. Не всяка публикувана плява е произведение. Който знае езици си чете в оригинал. А това са днешно време повечето под 50 годишни. За бг пазара остават рецепти, книжлета за извънземни и рептили и биографията на Парис Хилтън. Да ви и културата и духовното...
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо да си оправят некадърните преводи
15
0
 
6
 
! Отговори
АУУ АУУ ВЫЙ преди 2 години
Никак не е важно ТАЗИ МЯРКА ЗА КОЯТО ще ни бръкнат от джобовете на всички данъкоплатци ! Хората не четат книги и ползват социални мрежи, гледат и плащат кабелна телевизия. СКОРО ЩЕ РЕВНАТ И РЕСТОРАНТЬОРИТЕ И ТЕ ТАКА ВЪЙ С ДДС-ТО. Пълен грабеж и разхищение на държавни ПАРИ и жестоки данъци на обикновените хора да хрантутят ПРИВИЛЕГИРОВАНИ да са на ПИИЧАЛБААА !!!
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВсичко е онлайн и за без пари. Кой ще предпочете 30лв за всяка купчина хартия вместо един четец и безплатни заглавия?
13
1
 
13
 
! Отговори
Предприемач преди 2 години
Какви книги, какви издатели? Светът се дигитализира. Имам електронен четец и имам абонамент за Ел. библиотека по 5 евро на месец. Чета каквото си поискам. Кой балък ще ви купува хартията за по 20 лв. ????