Георги Господинов - първият ни писател, номиниран за "Букър"

Победителят ще стане известен на 23 май
15
Георги Господинов - първият ни писател, номиниран за "Букър"
Снимка: Издателство "Жанет 45"

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов влезе в дългия списък на номинациите за най-престижната международна награда, давана за конкретна творба. Книгата е в превод на Анджела Родел, която също става част от номинацията за международен “Букър“.

Журито на тазгодишното издание на отличието е с председател носителката на “Гонкур” Лейла Слимани. Победителят ще стане известен на 23 май на специална вечеря в Лондон.

„Наградената творба трябва да е произведение, което говори не само на нашето време, но и такава, която ще издържи изпитанието на времето и ще стане част от пантеона на голямата литература“, пишат организаторите на отличието.

Наградата “Букър” е най-важното събитие в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 година, а нейни носители са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. През 2005 започва да се връчва и международният “Букър” само за книги в превод. Първият носител е Исмаил Кадаре. Олга Токарчук печели наградата в годината, която получава Нобел. С тази номинация Георги Господинов се нарежда до други номинирани автори през годините като Марио Варгас Льоса, Милан Кундера, Орхан Памук, Амос Оз, Ани Ерно и други.

Наградата е в размер на 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата - победител.

Номинацията за международен "Букър" е поредното признание за Георги Господинов и романа "Времеубежище". "Ню Йоркър", "Гардиън" и "Файненшъл Таймс" го обявиха за една от книгите на 2022 година. Рецензии се появиха в "Таймс", "Ню Йорк Таймс", "Уолстрийт Джърнъл“. Романът донесе и първата награда “Премио Стрега Еуропео”, получена от писател от Източна Европа.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пък мен ме номинираха за "буквар".
12
0
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
страшна скука и шментикапелли
11
1
 
4
 
! Отговори
до сайтаджиите преди 1 година
Защо илюстрацията е от НЕчетени книги на английски? Наскоро гледах по някоя телевизия интервю с "голямата интелектуалка" Теодора Димова. Задължителен фон бяха две купчини дебели книги на масата, на които можеше да се прочете заглавието; кмигите НЕ бяха четени, личеше си, но бяха яко политкоректни.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3. Да споменеш няколко такива? Не става така голословно. Плюс обосновка.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Наблюдател 2. А да не би да е голям език българският? Колко милиона го говорят? Има си обективни критерии за малък и световен език, това не е оценъчно, а чисто количествено определение. Но пишман патрЕотите първо се обиждат, после мислят(ако изобщо).
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1. А ти, дедо Ташунко, изобщо можеш ли да четеш?
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Два пъти започвах тази книга / чета всякаква литература/ особенно когато започнат да хвалят нещо много, за да не изостана от тенденциите. Не можах да я довърша! Това е неговото времеубежище, не моето. Друго от него не чета, депресираме психо климата в книгите му. Но иначе, пожелавам му успех ! То така стана и с филма който спечели сега 7 Оскара. пак започнах снощи да гледам, и не можах тая глупава психария.
6
3
 
5
 
! Отговори
Ганьо Експерт преди 1 година
Най-голямата мъка за един българин е някой друг българин да успее в нещо. Страдайте българи, нека омаловажаването на тази номинация започне сега!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сорос ли го номинира?
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господинов го бива в кратките разкази, ала останалите жанрове твърдо му се изплъзват.
3
3
 
12
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Не зная защо толкова хвалят този писател.Има други бълг.писатели,по-талантливи от него!
2
5
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Това е резултат от добър пиар. А колко добър е Георги Господинов е друг въпрос. Аз лично спрях да го чета, когато определи българския език за малък в последния си роман. Точно тогава всичко свърши, загуби ме завинаги като читател и вече всички новини за награди, които чака, ми са смешни. Не може да искаш да получаваш големи награди, пък да пишеш на малък език.
1
5
 
13
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Невероятно скучен "писател". Не се чете, без да повърнеш.