Господинов за "Букър": Постигнато е с 30-те букви, които ползваме от векове

„Честит празник, честито чудо на езика!“
154
Господинов за "Букър": Постигнато е с 30-те букви, които ползваме от векове
Снимка: БГНЕС

За мен е голяма радост. Това, което успях снощи да кажа на български по време на словото си, искам сега да го пожелая на цяла България. Честит празник, честито чудо на езика!“, каза в ефира на bTV от Лондон писателят Георги Господинов. Снощи той спечели награда "Букър" за романа си "Времеубежище" в превод на Анджела Родел.

"Имаше голямо напрежение. Бяха дошли финалистите от четири континента и когато съобщиха името на романа, просто не можехме да повярваме, защото това е най-престижната световна награда за книга", сподели писателят.

Още по темата

"Всичко това се случва сега, в навечерието на 24 май. Всичко това може да бъде постигнато с 30-те букви, които ползваме от векове. Това е най-хубавото и това ми се ще да предам нататък. За първи път българска книга бе номинирана. Възможно е да се пише на български и да се стигне до този връх", каза още Георги Господинов.
„Тази книга започна да пътува в трудно време, но тя беше написана за трудно време. На нея ѝ се случиха неща, които не съм очаквал“, каза Господинов.

Той сподели още, че това е първата му книга, която излиза на английски език. По думите му Великобритания е трудна страна за пробив, а Лондон е пълен с литература град. В тази връзка не е очаквал, че романът му ще е по витрините на книжарниците там.

„Най-хубавото, което се случва, е, че идват читатели от различни националности. Читатели, които познават книгата и ѝ се радват. Това е най-добрият път за една книга“, посочи още писателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
5
 
7
 
! Отговори
Божил Божилов преди 10 месеца
Явно Господин Господинов е бил налечение в описаната в романа клиника,но лекарите не са успели да му помогнат.
80
4
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
Това е някаква шестостепенна награда, която най-вероятно се продава или се дава по политически причини - в случая са я поръчали, за да поукротят българите, след като ГЕРБ и ППДБ най нагло им свалиха гаштите и ги наду пиха. Та малко да се отплеснат и да се почувстват победители. Иначе носители на Букър прайз са по 6-7 човека на година и се църни арапи или африканци. Например ми хареса заглавието "Това траурно тяло" от Цици Дангаремба, 2020 г.
79
6
 
7
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 10 месеца
Браво, честито за наградата. Книгата се чете, но не е нищо особено, явно и тук има някаква политика.
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скоро че има аскер ,вероятно че го получи зеления )
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя човек е бях слушал за него нито негови книги чел,но нашите политици ,изведнъж са чели негови книги
76
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
КОГАТО КО.КОШ.КА БНР-ейска ЛЮБВЕОБИЛНО СКРИТО УНИЖАВАЩО КУД.КУД.ЯКА СРЕЩУ ТЕЗИ, КОИТО НЕ ПРИЕМАТ ВРЕМЕУБЕЖИЩЕТО НА ГОСПОДИНОВ ЗА НАЦИОНАЛНО ДОСТИЖЕНИЕ ПРОСТО ЩЕ ОТГОВОРИМ - СПОКО КО.КОШ.КО БНР-ейска, НЕМА ДА ПРАИМ ШАЦ НА ПАТ.КА.ТА ГЛАВАТА - ДЕМОКРАЦИЯ Е, НО ЗАЩО ЕДНА КОКОШКА БНР-ейска СИ ПОЗВОЛЯВА ПО НАЦИОНАЛНОТО РАДИО (ОБЩЕСТВЕНОТО) ДА СЕ ИЗКАЗВА КАТО ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ КАТО ВЕРЕН СЛУГА НА ОТДЕЛ ИДЕОЛОГИЯ И ПРОПАГАНДА НА ЦК НА БКП - ОДИ КУД.КУ.ДЯ.КАЙ В ЧАСТНО РАДИО!!!...
75
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Посредствен писател продал се на НПОтата и чуждопоклонник.
74
3
 
9
 
! Отговори
до ''Копей преди 10 месеца
Моля ви да проверите кои други са носители на тази награда. Наистина това са най-добрите световни писатели. Проверете сами, прочетете някоя страничка, ще си разширите малко хоризонта, няма лошо.
73
2
 
16
 
! Отговори
до ''Копей преди 10 месеца
Не мога да разбера злобата ви. Книгата е написана на български, преведена след това на английски, предизвикала е интерес и е завоювала наистина престижна награда. Не мога да разбера злобата ви, и то точно на този ден.
72
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много важно. Когато милиони и дори млрди си купят книгата ти,знаят кой си,и я харесат тогава се хвали. Всички тези западни награди, са вятър и мъгла, получават ги *** бездарни. Нещо като нашия орден стара планина,куцо и сакато го придобива за нищо.
71
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тагарев ще ви оправи кoпейки
70
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вие си дерете задниците,а Буцан Дебелан си рита мачле! Кой с Бука(англиска псевдо награда),кой с Бук(руска ПВО),а Буци не е в затвора и пак е тук! ОлЕгофрАни ще страдате ,щото не можете да се отървете от пиявицата
69
13
 
8
 
! Отговори
Теодоро преди 10 месеца
Слава на Русия и комунизма в будна България
68
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
До Пазете в Тайна!...Малей,"голема тайна",нема що !.../това НЕ е критика към теб!../
67
2
 
2
 
! Отговори
до 99 преди 10 месеца
Абе ГЕЙмър,това всеки го знае! Аз рекох че ку.вата на Бобока ще сподели как Бидоня не може да го изправя!
66
7
 
21
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 месеца
С назначаването на Тодор Тагарев за министър на отбраната в правителството на ПП и ГЕРБ, очаквам Великобритания да учреди медал за най лоялен раб на английската империя ,готов да предаде собствения си народ в името на ,,демокрацията,,! И това не е шега,очаквайте скоро неочакваното,после пак ще спорим,ако някой от нас е останал жив!
65
6
 
12
 
! Отговори
Ще видим . . . преди 10 месеца
На времето още Омир е казал:НЕ ПРИЕМАЙТЕ ДАРОВЕ ОТ ДАНАЙЦИТЕ !И това е казано когато завоевателите елини преди да отплуват с корабите си предлагат Дървения кон /със скритите в него войници/ като дар на Троя. Резултатите от този вероломен акт са известни на всички от в историята.Така че няма начин и този път България, да не плати някаква цена на англосаксонците !
64
3
 
1
 
! Отговори
Теодоро преди 10 месеца
Има,вие..
63
14
 
19
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 10 месеца
Наградата Букър е учредена за насърчаване народите от колониите на Британската империя да ускорят своята "интеграция" към самата империя и нейните "цености" От 2005 тя пприема статута на световна! Т.е. ингилизите вече смятат целия свят за свое владение! Да получиш тази "награда" е позор за всеки един Българин при положение че сме от малкото народи говорещи на собствен език и пишещи на собствена азбука!
62
7
 
6
 
! Отговори
До Теодоро преди 10 месеца
Едва ли има по-жалък плазмодий от теб!