Общопрактикуващите лекари все още нямат защитни облекла

Д-р Николова: Трябва да има наказания за неспазване на карантина
13 мар 2020 13:40, Нели Христова
16
Общопрактикуващите лекари все още нямат защитни облекла
Снимка: БГНЕС

Заради неспазване на карантинния период, заболелите от коронавирус в България рязко се увеличиха. Починалата жена в "Пирогов" и нейните близки са били на тържество. Жена в Пловдив, за която се подозира, че е заразена с COVID-19, пък избяга от болницата. Според някои лекари, за хора, които не спазват карантината си, трябва да бъде наказан.

"Не може някой да поставя на риск своето здраве - това е негов проблем, но когато ти вредиш на обществото, трябва да си понесеш санкциите", категорична е д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС, пред БНТО. По думите й, държавата е взела мерки, още преди вирусът да дойде в страната.

"Ние си вършим работата, въпросът е, че специално за общопрактикуващите лекари все още няма подсигурени абсолютно никакви защитни облекла. Нямаме маски, нямаме ръкавици, нямаме дезинфектанти. Няма откъде да ги купим", твърди  д-р Гергана Николова.

Тя разказа, че в момента си е купила 50 маски, по 2.50 лева едната. Преди това подобна кутия е струвала 5 лева. Купила е 10 защитни престилки за 50 лв.

"Тук очакваме държавата да влезе в своята роля и да подсигури на хората, които е поставила на първа линия възможност да работят с необходимите предпазни средства. Ние трябва да бъдем снабдени сега и веднага, не след седем дена", каза още тя.

Тя поздрави колегите й от кризисния щаб, които а поискали въвеждането на строги мерки. От страните, които преди нас преминаха през кризата, се знае, че увеличението е в геометрична прогресия и въвеждането на карантината е от огромно значение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
мак преди 4 години
Нали баце се изрепчи, че България прави най-много във връзка с епидемията. А се оказва, че дори за медицински персонал няма предпазни средства, което е непростимо. Ще накажат ли виновника за това? Искат затвор за неспазващите карантина, за бездействие на безотговорните също им се полага.
14
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ДА ПИТАМ ДАЛЕЧ ОТ ТЕМАТА ВСЕ ОЩЕ ЛИ СЕ ГЛАСИМ ДА ПРИЕМАМЕ ЕВРОТО ЩОТО ЕС В МОМЕНТА СПАСЯВА СОБСТВЕНИТЕ СИ КОЖИ А ПЪК ЗА ЧЛЕНКИТЕ В СЪЮЗА И ОСОБЕНО ЗА БЪЛГАРИЯ ХИЧ НЕ ИМ ПУКА. КАКВА СТАНА ТЯ БОЙКО НА КОЛЕНЕ ПРЕД ПУТИН ЗА РЕСПИРАТОРИ. НАЛИ ТЕ БЯХА НАЙ ГОЛЕМИЯ ВИРУС НА СВЕТА А СЕ ОКАЗА, ЧЕ ТРЯБВА ДА НИ ПОМАГАТ СЕГА. СЪЩОТО Е И ЗА ИТАЛИЯ ЕДИНСТВЕНО КИТАЙСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ПРИСТИГАТ ТАМ ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА СИТУАЦИЯТА А ЕС ГИ ИЗОСТАВИ. Е ДА ПРИЕМЕМ ЛИ ЕВРОТО В КРАЙНА СМЕТКА?????
13
0
 
4
 
! Отговори
ПАЗАРЪТ Е ВЪЗДЕСЪЩ преди 4 години
На всеки 15 един умира в Италия. Италия е на 9то място по медицина, ние след 50то
12
0
 
3
 
! Отговори
масово преди 4 години
Кога ще раздават безплатно маски, храни, консерви, и витамин де и це, тиамин, син йод, ензими, и пептиди, адаптогени?
11
0
 
5
 
! Отговори
Италия преди 4 години
Докладвайте на 112 за всички ,които са под карантина и не я спазват. А властите е крайно време да разпечатват и лепят по входовете карантинни бележки за да знаят хората че в техния район има болни и карантинирани!!!
10
4
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Който има КОВИД19 трябва да бъде застрелян на място -имидиатли!!!
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не им и трябват. Нали са от ГЕРБ. Аурата на Вожда им ще ги пази.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бате Ви Бойко от два месеца знае че нещо лошо става в Китай. Ако имаше мозък в главата си , а не пожарникарска кофпомпа, отдавна трябваше да е попълнил държавния резерв с маски и облекла на ниски цени. Така че ако някой трябва да бъде наказан , това е първо той.
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
niama sa plashite...doktorite imat predimstvo v krematoriumite...
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дръндарите от БЧК и Международния Червен Кръст нещо помагат ли с доставка на защитни облекла, маски, лекарства някой да е чул ?!
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още ли не са избягали в Балкана? Ще ги издирват с потери и кучета да ги връщат обратно заради извънредното положение. Една година затвор за дезертьорите.
4
1
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Уважаеми медицински лица. Положели клетва и няма как да не я спазите. За всеобщо съжаление на Боко не му пука за вас. Аз ще се опитам да отложа срещата с Вас.
3
3
 
21
 
! Отговори
Дидка преди 4 години
Един познат си беше дошъл от Италия, хилеше се като на майтап и в същия ден контакува с над 100 човека...Ама той се мисли за недосегаем...После страдат другите....
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за зъболекарите?
1
8
 
6
 
! Отговори
Ваня преди 4 години
Нали се смяхте на статуси по цял ден във Фейсбук за вируса....Сега ще плачете....