COVID-19 приземи стотици самолети, вече има и фалити

Част от авиокомпаниите съкращават служители
15 мар 2020 11:49, Александър Попов
75
COVID-19 приземи стотици самолети, вече има и фалити
Снимка: БГНЕС

COVID-19 парализира редица държави, засегна хиляди хора, удари икономически фирми и компании от различни сфери на бизнеса.

Сред засегнатите са и авиокомпаниите, които отлагат стотици полети, защото всяка държава решава дали да затвори границите си, включително и въздушните, заради пандемията.

Испания стана поредната страна, която обяви извънредно положение, а още от вчера върнаха самолети от въздуха заради коронавируса.

Полските авиолинии LOT спират всичките си полети от Унгария и Полша за срок от 10 дни, след като държавата бе затворена за влизането на всички чужденци, пише Glasove.com.

Германският превозвач Luftnansa вече приземи всичките си самолети А380, отложи около 14 хиляди полета. Когато стачка на пилотите през 2019 г. спира 1300 полета, това засяга 180 000 пътници и се говори за тежък удар по компанията и загуби, в размер на стотици милиони. Към момента обаче, около 2/3 от флота на компанията е на земята.

В обикновени дни, само този превозвач изпълнява около 70 полета дневно към САЩ, а днес те ще бъдат 3.

На този етап все още не е упомената конкретна сума, но фалитите на малки авиопревозвачи вече започна с британската Flybe, с 40-годишна история.

БиБиСи вече съобщи, че норвежките авиолинии вече са освободили половината от служителите си. Само за ден, компанията отлага 3 хиляди полета, предвидени за периода от средата на март до средата на юни.

Изпълнителният директор на British Airways Алекс Круз е изпратил съобщение до всички служители, че се налага съкращаване на работни места, тъй като бизнесът се сблъсква с "криза с глобални размери, по-лоша от SARS, по-лоша от 11 септември". Круз допълва "Вече не можем да поддържаме сегашното количество служители и работни места ще бъдат загубени – може би за кратко, а може би и за по-дълго време".

Ryanair в кратко съобщение оповестява, че от понеделник започва освобождаването на персонал.

Най-големият австралийски превозвач Quantas вече заяви свиване с една четвърт на полетната си програма. В същото положение са утвърдени компании като Delta, American Airlines, United.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще отворят нови...
15
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ганяко е хепи!
14
3
 
25
 
! Отговори
късно е преди 4 години
Трябваше да ги приземят преди месец - два. Ама пуста алчност! Бизнеса,та бизнеса...
13
3
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Спирайте всички полети в БГ и затваряйте границите! Сега казаха, че този от Варна в началото на месеца отишъл с кола до Бергамо. После не могъл да се прибере от там, ама стигнал някак до Барселона и от там оня ден си дошъл с полет до БГ. Никакви проверки, никаква карантина. И сега се почувствал зле и отишъл в болница. Нещо ми се струва изпуснато положението...
12
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иде глобална икономическа криза. Това беше целта на Китай.
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе ще текът заплатите. като почнат да се харчат готови пари и всичките фирми ще си пратят служителите в неплатена и съкращавай. Фирмите са да генерират печалби, не да хранят хора, които са им работили преди. Дано да е само 3 седмици, иначе много зле
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а гешев продължава да лови незаконната ракия, в тази държава няма нито свобода, нито правила, нито справедливост.връщайте се в българия.
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елита не е елит, докато няма стадо да го обслужва. Я да падне населението до 10 процента. Много ще ми дрем,е ако оцелея какво искала някаква си кралска особа. Горят им всичките привилегии. То няма да има технологии и напреднала медицина поне 100 години докато се реорганизира всичко.
8
6
 
15
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Много хора се прецакаха. *** е много щастлив. Вече и другите са .. бедни :D
7
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще вземаш заплата до едно време. Колко време ще те държи шефът ти за нищо не правене. Месец, два най-много. Ако има и друг вид клиентиок, ако не, чакай си предизестието. Едно плюс едно прави две. Не е само при авиолиниите. В автомобилостроенето е същото. Туризмът. Ще има сътресение
6
10
 
12
 
! Отговори
Димитър Станков преди 4 години
Стадото не осъзнава че ще го "оптимизират"-няма отпуски,пенсиите горят в спада на борсите ,а кралски особи откриват фабрики за бубулечки.Говедата ако си мислят че ще *** и въргалят навсякъде докато Елита ще живее в закрити зони-резервати са се объркали жестоко,е следва ипо жестоко разочрование-в резервати из *** з Европа със *** климат отиват говедата а Собствениците на Планетата ще живеят по красивите места
5
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страшно става. В технологична компания работя доста клиенти са ни авиолинии. За момента са отложени за неопределен период от време проекти за 100 милиона евро. Други клиенти също отлагат наред проекти, защото от тяхна страна служителите не работят ефективно заради вируса. Всички работим от вкъщи от 3 седмици в София, реално от идната седмица минаваме на лентяйстване по цял ден, защото нови проекти няма, а текущите са замразени до един. Е, поне ще си взимам 5-цифрената заплата за гледане на филми
4
3
 
4
 
! Отговори
Кики преди 4 години
Некааа
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
боки19вирусът е жив
2
3
 
29
 
! Отговори
Зелен преди 4 години
Трябва, много се научихте да хвъркате насам натам. Covid-19 е поне 19 пъти по-успешен в борбата за климата от Гретчето.
1
1
 
30
 
! Отговори
Мдаа преди 4 години
А тия от БЧК на Малдивите ли са,нема ги никъде!