Нови ограничения за придвижване в Европа, има блокирани българи

Десетки българи с проблем на хърватско-сръбската граница
Обновена: 15 мар 2020 07:11 | 15 мар 2020 07:04, Александър Попов
45
Нови ограничения за придвижване в Европа, има блокирани българи
Снимка: БГНЕС

Десетки българи са блокирани на границата между Хърватия и Сърбия, като българският вицеконсул в Белград Георги Христов отиде на място, за да окаже съдействие, съобщиха от МВнР.

Това стана, след като правителството на Сърбия разшири списъка на страните, от които не пропуска граждани, идващи от тяхна територия.

Граждани, идващи от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, няма да бъдат допускани да преминават на територията на страната, включително транзит.

Тези страни допълват досегашния списък, състоящ се от Италия, Иран и Румъния, както и от отделни градове и провинции на Китай и Република Южна Корея.

Очаква се да бъде отворен коридор за транзитно преминаващи товарни автомобили от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България.

Албания: Считано от 00:00 часа на 15.03.2020 г. всички сухопътни ГКПП на Албания със съседните страни – Черна гора, Косово, Република Северна Македония и Гърция, се затварят за всякакъв вид обществен и частен транспорт до второ нареждане. Мярката не засяга транспорта на стоки.

Румъния: Считано от 14 март 2020 г., 16 часа, временно се затварят следните ГКПП:

ГКПП с България:  Черна вода – Кардам, Добромир – Крушари, Липница – Кайнарджа, Свищов – Зимнича (повреда във фериботна връзка), Турну Мъгуреле – Никопол, Бекет – Оряхово.
ГКПП със Сърбия: Жимболия (ГКПП Железни врата и Найдъш са затворени, считано от 12 март 2020 г.).
ГКПП с Унгария: Турну, Салонта, Съкуени, Валя луй Михай.
ГКПП с Украйна: Сигету Мармацией.
ГКПП с Република Молдова: Радъуц-Прут, Оанчя.

Според получените към момента данни, изброените ГКПП ще останат затворени за срок от 30 дни. Българските пристанища по река Дунав продължават нормалната си работа. Очаква се от понеделник Румъния да въведе извънредно положение.

От понеделник Украйна затваря държавната си граница за чужденци. Прекратява се и пропускането на редовния пътнически транспорт. Забраната ще е в сила до  3 април.

Латвия от вторник ще спре влизането на почти всички чужденци на своя територия, за да предотврати разпространението на коронавируса, съобщи правителството в Рига.

Португалия: Към момента няма ограничителни мерки за влизане, излизане и транзитно преминаване през португалска територия. Има забрана за слизане на португалска земя за всички граждани от акостиралите плавателни съдове, освен за гражданите и дългосрочно пребиваващите в Португалия. Автономна област Мадейра затваря напълно своите пристанища.

Очаква се въвеждане на граничен контрол с Испания.

Норвегия: Считано от 16 март 2020 г., 8 часа, се затварят всички летища и пристанища. Ще бъде засилен и граничният контрол. Норвежките граждани, намиращи се в чужбина, ще могат да се завърнат у дома, като се призовават да направят това възможно най-бързо.

Остава в сила мярката гражданите, пристигащи в Норвегия от държави извън скандинавските страни, да са под домашна карантина за срок от 14 дни, като карантината важи и за прибиращите се и от Дания и Исландия.

МВнР на Норвегия призова гражданите да не пътуват в чужбина, ако нямат основателна причина за това.

На международните летища в страната се изисква доказателство от всеки чужденец, че има осигурено място, където да е под карантина. При невъзможност да се докаже това, чужденците следва да напуснат Норвегия незабавно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си стоят там. Сега тръгнали за България, да донесат заразата на родителите си.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
обаче развита икономически европа няма маски и спирт пройзвеждат милиони автомобили на година а ......дали вируса не е лабораторен и пуснат умишленно?
40
3
 
6
 
! Отговори
медуза с ланец преди 4 години
Браво! Българите са безотговорни. Дори да бяха стигнали страната със сигурност нямаше да излязат в карантина. Да му мислят сега. По-добре там, отколкото тук.
39
8
 
5
 
! Отговори
Швестер Велко преди 4 години
Чета и се питам: - От къде се навъдиха толкова много ректални червеи в този сайт!? Човекомразци и псевдо-патриоти.... Пийте си редовно хапчетата, и не прекалява йте с пърцуцата!
38
2
 
10
 
! Отговори
За да сме честни преди 4 години
Една голяма част от блокираните са шофьори на автовози, които са тръгнали след като вече се знаеше за епидемията в Северна Италия, от която идва "новият внос със сервизна книжка". Е сега тая лакомия ще ви държи на границата, пичове. Не може всеки тарикат да се сеща за държавата, когато схемата му удари на камък. Ако освен Планета си гледал и новини от средата на февруари насам, щеше да си наясно, че вместо да философстваш по тема, от която нямаш понятие, може просто да не пътуваш за месец-два.
37
1
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 33: Не се коси :) Който е успял сам пак ще успее.... За теб помисли. Вдигни левъл !
36
3
 
13
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Хубавото на затваряне на границите заради карантина е, че полозволява на граничните власт да стрелят на месо, съвсем оправдано, и никое НПО не може да протестира, съди и реве за милосърдие. Ердоган вече може да пуска колкото си иска бежанци. Базуките вече са по границите :)
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Седяха до последно да ...Да го докарат със сигурност.Такова е племето.
34
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гастербайтерите се връщат заразени и понеже са си пълни ***, докато не се видят с цялата рода и не се разцелуват и съберат да се напият, не мирясват! Пълна блокада на КПП-тата! Който българин се връща - проба на границата и там 24 часа на палатка, докато не излезе пробата. Ако е отрицателна - пуска се, ако не - в инфекциозното под полицейски ескорт!
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A Лойко и Годжи викат "Велкомен"
32
9
 
9
 
! Отговори
... преди 4 години
Всичко затвориха. Е са ше ги видя въпросните бизнеменчета кво ше праят. Фирмичката не работи, губи пари и позиции, уволнявате си служителите. Скоро ще започнете да си търсите и работа. Ама с наглото си отношение към хората, когато имахте бизнес, едва ли някой ще ви вземе на работа. Малкия и среден бизнес - 90% от вас са пред фалит. Е са ще видите вие за кво иде реч. Като ви се наложи и вие да бачкате за 1000 лв. И от тях да си плащате разходите. С кеф ще гледам как се гърчите. Монетата се обърна
31
20
 
9
 
! Отговори
... преди 4 години
Всеки, ама всеки, решил да работи навън, за повече пари - задължително при заминаване, трябва да му се отнеме гражданството. И ако иска после да се върне - задължително да има издадено разрешително, за да влезне на територията България. Алчни за пари хора. СТОЙТЕ СИ ТАМ И НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ ТУК. Са ше видите вие, това че сте изкарали некой лев, дали ще живеете по добре. Хората с пари - са като фалирате повечето тарикати и се наложи да си търсите работа... е тогава ще видите как се живее в България.
30
11
 
19
 
! Отговори
... преди 4 години
Италия се зарази с огромни темпове, защото там потока от народ е много голям. Бизнеси, туристи и нашите миячи на чинии. Затова пламна цяла Италия толкова бързо. В България нямаше вирус, докато тези миячи на чинии, не се домъкнаха тук. Що ми се домъкнаха? Да си бяха седели там. Ама такова е било винаги. Българина няма да седи и да бачка тук, той гладен за пари, алчен е и отишъл там да изкрва повече. Ама ся като опря до кокъла ножа и реши да се мъкне обратно тук. Че и вируси мъкне с него. Аре моля
29
11
 
17
 
! Отговори
... преди 4 години
Няма причина, дори и икономическа, тези българи, които сега се прибират от рисковите зони, да се прибират въобще. Не е оправдание че нямал пари за хляб в България и затова е заминал. В България, ако не си мързелив, от глад няма да умреш. До тези, които са навън все още-НЕ СИ ИДВАЙТЕ, СТОЙТЕ СИ ТАМ С ВИРУСА.За кво ми се мъкнете тук и ревете че там имало зараза? И ми я носите тук. Нали сте алчни, пари искате. Е на, стойте си там и яжте пари. Ние тук гладни не сме и нямаме вируси. Вие носите вируса
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички влизащи българи под карантина 16 дена,останалите ги връщайте!
27
0
 
10
 
! Отговори
... преди 4 години
До ПижоГраницата на Унгария с Австрия, е затворена от 4 дена.Всичко, което е написано в статията, че щяло да се случи е.... просто нямат какво да пишат драскачите и си мислят че правят новини. Не е вярно това че са щели да затворят граници и че имало българи на хърватско-сръбската граница. Няма блокирани българи. Имаше, преди.. седмица. Преди 3 дена ги прибраха с полицейски кордон, обратно в България. Ганици няма да се затварят а СА ВЕЧЕ ЗАТВОРЕНИ. От 5 дена насам. Така че това не е новина.
26
2
 
13
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Мисля, че много от европейските старни ще последват Норвегия. Вирусът е само повод. Почти всички страни, които се бунтуват срещу миграцията и чужденците, ще използват ситуацията да затворят границите. Залагам 100%, че Унгария също ще затвори граници в близките дни.
25
3
 
15
 
! Отговори
до от село преди 4 години
Разбира се, че са от ГЕРП. За 10 години целият бизнес беше иззет от едни хора и тръснат на политическият актив. Особено по провинцията, където властта може да контролира всеки индивидуален приход...Но сега темата е друга.
24
1
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Ми те като всички около тебе си затворят границите и то са в средата все едно о та си затворил своите граници :))
23
0
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 4 години
Според последни данни ти си ***, който до вчера е разправял, че няма такова нещо като вирус, има само паника, която може да ви "счупи" келепира.