Препоръки за бременните жени по време на епидемията от COVID-19

Препоръките са изготвени от Министерството на здравеопазването
19 мар 2020 16:30,
15
Препоръки за бременните жени по време на епидемията от COVID-19
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването изготви препоръки към бременните жени във връзка с разпространението на COVID-19 в България, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Още по темата

 
Какво трябва да знаят бременните във връзка с разпространението на COVID-19 в България:
 
-          Въпреки наложените ограничения за работата на женските консултации, има задължителни изследвания, които трябва да бъдат извършени от акушер-гинеколог по време на бременност. Такива са ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност, ранният биохимичен скрининг (11-13-та гестационна седмица), както и УЗД преглед за фетална морфология (20-22-ра гестационна седмица). Възможни са и други изследвания по преценка на наблюдаващия бременността гинеколог. Във всички тези случаи, касаещи женската консултация, препоръчваме на бременните да се свържат по телефона с наблюдаващия гинеколог или да позвънят в лечебно заведение, в което по принцип се извършва женска консултация, за да запишат час за преглед.

-          В случай, че бременната има оплакване или въпроси, свързани с бременността, извън задължителните изследвания, трябва да потърсят по телефона наблюдаващия акушер-гинеколог или да се свържат със специализирано АГ звено.

-          При започващ аборт или раждане, раждане в ход и други спешни състояния, бременните жени трябва да потърсят медицинска помощ в най-близкото специализирано звено по акушерство и гинекология или там, където са наблюдавани по време на бременността, или да позвънят на спешния номер 112.

-          При симптоми на COVID-19, без акушерски усложнения, бременните трябва да се свържат по телефона със своя личен лекар като всички останали граждани.

-          Бременна жена със симптоми на COVID-19 и започнало раждане, или бременна с акушерски усложнения,  трябва да бъде транспортирана с помощта на Спешна помощ до лечебно заведение с родилно отделение за получаване на специализирана медицинска помощ. По възможност лечебното заведение трябва да бъде уведомено предварително от Спешна помощ, наблюдаващия акушер-гинеколог или от личния лекар.

-          Наблюдаващият акушер-гинеколог или личният лекар са длъжни да издават болничен лист за майчинство.

-         Начинът на раждане при бременна жена с доказан COVID-19, се определя от акушер-гинеколога в зависимост от акушерските индикации, като при изрично изразено желание на бременната за раждане с цезарово сечение, лекарят е длъжен да се съобрази с нея.

-          Няма научни данни COVID-19 да се предава от майката на плода.

-          На бременните и родилките се препоръчва да спазват с още по-голяма строгост мерките за социална дистанция и висока лична хигиена, тъй като те са по-податливи към инфекции.

Препоръките са предоставени
от членовете на Експертния съвет по медицинска специалност „Акушерство и гинекология“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Не е имало вирус тогава. Оцеляването на майката е по-важно от оцеляването на детето й!
11
1
 
4
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 4 години
Mного *** народ в коментарите бе, що така???
10
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 4 години
Бременен ли е? Ако не е не виждам защо тук да пишат.
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пребития журналист Слави Ангелов нищо не пишете.
8
3
 
0
 
! Отговори
Петър преди 4 години
До АнонименКак не са го приложили преди години, за да ни липсва коментара ти. Смет.
7
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бременните са носители на многоклетъчен вирус. Многократно по-опасен и заразен. Това е така нареченият плод. Ние всички сме плодове и сме направени неволни автопилоти и свидетели на неизбежната му катастрофа на същият такъв един плод. И да усещаме болката във всеки един етап от гниенето му.
6
2
 
6
 
! Отговори
bashra bahur aga преди 4 години
Вече мога да спя спокойно, като знам че Кралят Тиква, Слънцето на империята, Бащата на народите, Великият Вожд и Пътеводна светлина, Селянинът от Банкя ... е изследван и е здрав. В негова чест ще отида да си ползвам последната ролка тоалетна хартия
5
1
 
5
 
! Отговори
banhqnsko GOFFEDO преди 4 години
Кой е генерал, неграмотната криминална сикаджийска мутра-пожрникар ли.Явно имаш много герб-евромутренски представи за това звание
4
1
 
4
 
! Отговори
bashra bahur aga преди 4 години
Китайският премиер отказа пряка помощ на криминалната сикаджиаска нарко-мутра от банкя и соста недипломатично я засили да разтяга бандитските си локуми пред брюксел, т.е- пред евроколониалните си собственици от берлин.А те в момента не знаят къде се намират и как да излъжат германците.
3
3
 
2
 
! Отговори
Ретро Маниак преди 4 години
Имам въпрос. Голям фен съм на яката ретро музика от 80-те и 90-те. Все пак съм - ДЕТЕ НА 90-ТЕ. И си купих билети за големия купон , планиран за 25 април в "Арена Армеец" - "АЗ ОБИЧАМ 90-ТЕ" с Ди Джей Бобо и Си Си Кеч. На 99 процента ми е ясно , че няма да се състои. Предполагам или ще го отложат с няколко месеца или година. Или ще го анулират. Писах им на Радио "ЕНЕРДЖИ". Кво става с билетите ?!?! ... Ще връщат ли пари ?!?! ... Изобщо НЕ отговарят КАК и КЪДЕ ще става това... Някой да знае нещо?
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е най- болезнената ситуация изпълнена със страх и съмнения Бог да пази всички бременни жени и бъдещите им дечица. АМИН.
1
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аборт.