COVID-19 няма да спре глобализацията, но ни потопи в рецесия

Редица предприятия ще бъдат национализирани
23 мар 2020 20:10,
90
COVID-19 няма да спре глобализацията, но ни потопи в рецесия
Снимка: БГНЕС

През изминалата седмица разпространението на коронавируса се превърна в глобална пандемия, която потопи световната икономика в рецесия, пише The Wall Street Journal, цитиран от „Фокус“. Бяха спрени пътуванията, затвориха се граници, стотици милиони хора в Европа са под карантина. Кризата отне трилиони долари от световните фондови пазари, а също така застраши милиони малки предприятия.

Още по темата

Както пише изданието, последващият икономически спад ще предостави нови аргументи за онези, които през последните години говориха за края или забавянето на процеса на глобализация. В разгара на кризата е трудно да се възрази срещу подобни прогнози, но това все пак трябва да се направи, според The Wall Street Journal.

Както пише вестникът, глобализацията няма да приключи след коронавируса: да, нарушенията в пътуванията и търговията няма да се възстановят веднага и редица предприятия ще бъдат национализирани, обаче, следкризисният период ще покаже, че глобализацията е лесна за омраза, удобна за критикуване и невъзможна за спиране.

WSJ отбелязва, че признаците за забавяне на глобализацията са се появили още преди епидемията. Миналата година ръстът на световната търговия беше само 1%. Това до голяма степен се дължеше на търговската война между САЩ и Китай: търговията между двете страни се върна на нивото от 2013 г. В същото време Китай продължава активно да увеличава инвестициите си в чужбина: Латинска Америка, Африка и Близкия Изток. Изданието смята, че епидемията няма да спре тази тенденция: КНР постепенно преодолява кризата и китайското правителство намеква за увеличаване на инвестициите.

Допълнително доказателство е наскоро актуализираното споразумение NAFTA, което демонстрира ангажираността на САЩ към свободната търговия дори при Тръмп. Що се отнася до Европа, шокът от Брекзит, очевидно, послужи като тласък за засилване на интеграцията и увеличаване на обема на взаимните инвестиции. Освен това след вирусната криза се очаква да бъдат отделени допълнителни държавни средства за възстановяване не само в Европа, но и в Латинска Америка, Африка и Югоизточна Азия.

Разбира се, коронавирусът е отрицателен страничен продукт на глобализацията, пише The Wall Street Journal: настоящият мащаб на туризма, търговията и бизнеса прави предотвратяването на пандемията практически невъзможно. В същото време международното сътрудничество може да се превърне в единственото ефективно средство срещу бъдещи епидемии.

Според изданието, рязък спад, причинен от коронавируса, не означава окончателното разпадане на сложната система от вериги за доставки и пазари, изградена през последните няколко десетилетия. Тази система е стабилна, печеливша и трудна за унищожаване. Коронавирусът едва ли ще спре тенденцията, преживяла Голямата депресия, Втората световна война, Студената война и огромен брой други кризи.

Възможно е коронавирусът да сложи началото на нова фаза на глобализация, отбелязва The Wall Street Journal: тя няма да бъде толкова активна, но няма да изпитва такива сурови икономически и идеологически ответни реакции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
11
 
5
 
! Отговори
БелДробна Чума Китай преди 4 години
*** от Китай посяха Планетата със Смърт!
38
6
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Дали ще се намери някой с мозък да сравни миналогодишната и по миналогодишната статистика за починалите от усложнения при заболяване от ГРИП и процента засегнати възрастни хора ,когато вируса НЯМАШЕ корона и сега?Да види разликата ,която с едно изричение може да се опише така :ТОГАВА НЯМАШЕ МЕДИИНА ИСТЕРИЯ .Нямаше затворени градове, нямаше разграбени магазини ,нямаше Годжита и разни световни лидери и медиини звИзди дето да се молят, стискат палци и редят стихчета в "помощ" на простолюдието.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи след вируса тотална криза, заход на Америка и световен глад. Чеченски и авганистански банди навсякъде и 100 годишна война. Нерегулирано кръстовище.
36
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 32Американските хвърчила струват 2 милиарда.Руската газ, която доскоро плащахме на тройна цена е 7 милиарда ВСЯКА ГОДИНА.
35
1
 
2
 
! Отговори
До Зозо преди 4 години
Абе младеж на тая ситуация да викаш "мирно време"когато всяка страна и всеки един индивид се е затворил в собствената си черупка без да знаеш Къде и Кой е врагът и докога ще продължи тая Война,говори че не те Слуша твърде главата!
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До руский педерантНищо не каза. Явно не знаеш. А кое наричаш нормално човешко съществуване? Пиене на лосион, кланяне на путин и дърпане на кораби по волга може би?Всеки е с претенции, че неговото е нормално. С какво ще докажеш, че твоето е по-нормално?
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"след вирусната криза се очаква да бъдат отделени допълнителни държавни средства за възстановяване"---------------------------------------------Те както обикновено ще бъдат откраднати от мутраците.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е САЩ да отслабнат дотолкова, че да не могат отново да си налагат волята и влиянието над света, над слабите и безпомощните. Например, да ни извиват ръцете да им плащаме милиарден данък-хвърчила. На този свят не бива да има суперсили. Света трябва да бъде многополюсен за да има баланс и всяка жаба да си знае гьола. Това е от мен.
31
4
 
4
 
! Отговори
Китайска Чума Ухан преди 4 години
Значи Купувайте Китайско като за Последно, че в Отвъдното не може го носите - трябва да пратите парите си на Пекин час по скоро - процеса на Глоболизация трябва да Продължи - вие да нямате пари, а Пекин да Има!
30
4
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
До Анонимен 24Обратоното на глобализацията е нормалено човешко съществуване !
29
9
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До АнонименНа глобализацията обратното е комунизация по корейски и ядене на корени и плъхове в мирно време :)))))))))))))))))))))))))))))
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоСветът попаднал в грешното. А кое е верното?
27
1
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
До ЗозоЗозоо Зозо, в главата ти съществува необяснима аномалия! Уол Стрийт Джърнал бил комунист риаш ли!Невероятна лейка си !
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зозо,ама в много голяма Грешка си моето момче,имам впредвид,че точно в такива моменти се отваря парашута на левичарството и диктатурите,за жалост!И въобще не е за смях подобна ситуация!
25
1
 
2
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Във всички случаи един от резултатите от кризата ще бъде засилване на позициите на реалното производство и стоките от първа необходимост.Финансовите фокуси и печатането на зелени хартийки няма да имат предишното си значение,както и разни там фондове и финансови институции.Всички държави ще станат по-предпазливи и е възможно силна трансформация на съществуващите сега съюзи и организации - в т.ч и ООН!
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кое е обратното на глобализацията? Някой противник на глобализацията ще ми каже ли?
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНито една държава в Европа не е назионализирала болници, предприятия и друга частна собственост. Болниците навсякъде са били винаги държавни, за пролетариите да има работници, за богатите има частни клиники.
22
10
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахааааааааа, гладен *** национализация сънува :)))))))))))))))))))))))))))))))Свърши вашата, другареееееееееееееееееее :))))))))))))))))))))))))
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е джендърите да усетят *** на 1989 и НЯМАНЕТО.Опашкки пред магазините, високи цени и НЕМА КИНТИ-НЕМА.Иде голямото НЕМАНЕ !!Това е само началото
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италия, Франция, Германия, Испания имат на глава от населението от 15 до 30 пъти повече заразени от България която е с 200 човека. Познайте къде ще отидат милиардите от Брюксел за възстановяване на икономиките, какво ще получи България с 200 заразени и, 2.8 на 100 хил и какво ще получата Мерцедес, БМВ, Фолксваген, Сименс, БОШ в Германия със заразени 33,14 на 100 хил .