Понеделник с маска, вторник без маска. А сряда и четвъртък?

Повечето софиянци и без заповед се опитват да се предпазят
259

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наистина ли е нужно да ходим със защитни маски по улиците? Мнението затова не е единодушно сред експертите, но здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед всеки, който е на обществено място като магазин, аптека, поща, административна служба да бъде със защитна маска или ще бъде глобен с 5000 лева.
Още по темата
Заповедта влезе в сила в понеделник, но пък тази сутрин шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че имало гратисен период до събота, защото маските в аптеките не били достатъчно.

В същото време официални представители на Световната здравна организация (СЗО) съобщиха, че все още препоръчват на хората да не носят маски за лице, освен ако са болни от COVID-19 или се грижат за пациент, който е болен от коронавируса.

Ако се носят неправилно, маските могат да увеличат здравния риск, предупредиха от СЗО.

У нас пък за часове десетки жалби заваляха към Върховния административен съд заради въведеното от Ананиев задължение.

Така че се стигна до много бърза отмяна на заповедта.

Здравният министър призна, че сред обществото няма единомислие за носенето на защитни маски, така че използването им остана препоръчително, а не задължително.

А докато са чакали инструкции как точно да действат в тази ситуация, полицаите не са наложили нито една глоба на хора без маски, обясни МВР шефът Младен Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
9
 
! Отговори
. преди 4 години
Стойте си в къщи и се лекувайте по следната формула:КОВИД 19 = 19 ВОДКИ !
187
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маските от днес само на очите, да не виждате как спекулантите вдигат цените на хранителните продукти.Само не си спомням кой върна закона за спекулата и кои го приеха в новия му вид без никакви забележки.
186
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялото Боково управление е така ,един ден едно на следващият ден,съвсем друго!
185
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ден с маска навън,маска и очила,мийте и опакованите продукти със ***,мийте и торбата а ако са пликчета директно в кошче за ***.Както написах вчера а днес го каза и и.д.министър на здравеопазването НЕ ЗНАЕМ КОЛКО СА ЗАРАЗЕНИТЕ,МЕЖДУ НАС ВЕРОЯТНО ИМА ХИЛЯДИ КОИТО ДОРИ НЕ ЗНАЯТ ЧЕ СА БОЛНИ,НО ПРЪСКАТ ЗАРАЗА!!На Борисов не му увира кратуната дори сега и пак неговото проба-грешка,докато не пламнем и не ни затворят като овце в кошара!Щом хиляди са заразени статистиките са Пунта Мара!
184
5
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Еййй, нагли гербави тиквопитеци. Даже в кризата която създадоха решиха да продължават да забогатяват !
183
0
 
3
 
! Отговори
Maлей преди 4 години
Тия екипи докторски къде ги хвърляте горите ли ги при контакти с болните се разнася може да не си болен но ще се заразиш.Грипа е тръгнал от миналата година хората боледуват и никой не им е обърнал внимание.Добре, че пламна света да се стресирате.
182
2
 
3
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
До Анонимен"...хибридно командно-полево учение..."Ако е така- тотално се издънихме. Тотално. Ще ни изучават като отрицателен пример. Клаузевиц и Тухачевски не действат в 21 век, явно. Сун Дзъ- тоже.Да се надяваме, че поне децата няма да плащат много дългове, докато някой се учи за стратег на гърба на родителите им. Особено когато изобщо не стаа за тази работа.
181
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И С МАСКИ И БЕЗ МАСКИ - БЕЗ ПАРИ СЪМ ВЕЧЕ !
180
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 4 години
В сряда с маска на носа, в четвъртък - с маска на устата. В петък - маската на очите. После в същия ред. Хихихи
179
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ЦКБ имат право да изискват маски с цел опазване здравето на служителите им. Точка.
178
0
 
3
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
До Анонимен"Тези хора активно четат какво се пише.."Дано! И дано, променяйки се към по-добро, не забравяме, че мaймуната се е превърнала в човек, когато е почнала да мисли за бъдещето, в добър човек, когато е помогнала на слабия, вместо да го убие, в организиран човек, когато е отделил от залъка си, за да може друг да прави само обувки, не и да ходи, освен това,на полето, и в правов човек, когато е започнала да спазва принципа " Не прави това, което не искаш да ти направят на теб".
177
0
 
3
 
! Отговори
wtf преди 4 години
До gf hf mf :>Аз с нетърпение очаквам холограмите За мен ще е просто светлинно шоу :]]Най- важното е да разберете, че всичко което чакате е вече дошло. Това е ключа към разбиране на нещата. Когато ви кажат, че нещо идва, огледайте се и вижте къде е инсталирано в реалноста ви. Като пример - изкуствения интелект. От десетилетия го има, какво мислите, че е Google? Много одавна никой не може да го контролира. Във българската реалност пример за измама е "прехода" който реално беше "скок"
176
6
 
1
 
! Отговори
До 200 преди 4 години
Като живееш в България ще спазваш българските закони !А те са: АСОЦИАЛИЗАЦИЯ ?ЯСНО ?!И дългът на Живков от 14 милиарда долара не е ксто да имаш таван за дълг 5 милиарда лева !Провери си инфото !
175
0
 
1
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
До Анонимен"Това е болест на бедните и слабите..."Така е, проблемът е, че всички, родени тук сме българи. И смятам, че не е правилно да смятаме, че могат едни българи да бъдат фаворизирани/ маргинализирани, за сметка на други. Щото после ще го направим за тия със сини/ черни очи, с тези, които ходят/не ходят на кръчма и така до " Прекрасния нов свят".
174
3
 
6
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
До Анонимен"Чуйте бе,какво философствате..."Изобщо не ми пука какви мерки взимат на Марс, в Сащ или в С. Корея.Аз живея в България, интересува какво ще работи, и е разумно и необходимо да се направи, тук. Важно ми е смоите съседи, съграждани, колеги и т.н. да не са трайно пострадали от неадекватни " мерки".Дългът на Т. Живков е нищо пред дълговете, натрупани през последните 10 години, при една разлика- вече няма какво да продадем/ даден на концесия/ приватизираме, за да можем да го платим
173
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*14 милиарда ДОЛАРА
172
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чуйте бе,какво философствате и политизирате проблема,след като САЩ,ЕС,Русия,Китай,Иран,Африка се обединяват в позициите си и мерките са почти еднакви.Историята не помни тези държави някога да са били еднакво съпричастни в кауза!Каква точно е истината за този вирус-няма ПОЛИТИЧЕСКО значение в случая! България и Борисов не може да обещети всички,защото дългът й от комунизма е 14 милиарда,а проекцията му БСП фалира държавата през 1997г.Тоест сме бедни и е хубаво да компенсираме това с дисциплина!
171
0
 
0
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
До Анонимен"И по същество..."Има резон. Но има и други проблеми. Знаете ли, че за по-миналата седмица в София има открити 3-*** болни от туберколоза? Сега ме е страх да погледна статистиката. Ако оставим гетата, Ковид ще ни е най-малкия проблем след време. За това също трябва да се помисли. Не мога да се съглася, че всички кредитополучатели не са си направили сметката. Но пък и те са си грижа на счетоводителите, кредиторите и банките им.
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
V petak maskite ste i varhu namordnik...
169
1
 
0
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
До Анонимен"Не са напразни жертвите за постигането на един адекватен свят"Прав сте, проблемът е, че много народ иска свят по Хъгсли или Оруел.Пречупването през призмата на личните щения рядко води до наистина прекрасен нов свят.Надявам се само разумът да надделее и най-накрая с важните неща в тази държава да започнат да се занимават хора, които обичат България И си разбират от работата, вършейки я с професионализъм и грижа за общото благо.