Какъв е ударът на карантината върху България?

За 40 дни трафикът в заведения и търговски центрове се е свил с 66%
3 апр 2020 16:05, Елена Кирилова
51
Какъв е ударът на карантината върху България?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Google пусна нови данни за това как пандемията на коронавируса е свила потока от хора в магазините, публичните паркове и други места в над 130 държави, включително и в България, съобщава Investor.bg.

Докладът за страната показва, че трафикът на места като ресторанти, кафета, търговски центрове, тематични паркове, музеи, библиотеки и кина се е свил с 66% в периода 16 февруари – 29 март.

В същото време посещенията в хранителни магазини, аптеки и дрогерии са спаднали с 36 на сто. Тук понижението е по-ниско спрямо това в заведенията, тъй като съгласно условията на блокадата у нас посещенията в този тип търговски обекти са позволени, докато кафенетата и ресторантите затвориха врати след 8 март.

Парковете, които вече е забранено да бъдат посещавани поради голямото струпване на хора, отбелязват с 32% по-малко трафик през посочения период. В тази категория попадат и местата за разхождане на домашни любимци, обществените градини и плажовете. Припомняме, че разхождането на домашни любимци у нас е позволено в момента в парковете. Освен това забраната за посещения на паркови пространства беше въведена на 20 март, което е в края на следения от Google период и обхваща периода от 16 февруари до 8 март, когато все още не беше наложена карантина и не се препоръчваше изричното социално дистанциране.

На местата, свързани с градския транспорт, като спирките на метрото, автобусите и трамваите, трафикът е намалял с 58%.

След налагането на блокадата множество компании призоваха служителите си да работят от домовете си, ето защо движението на работните места се е свило с 29%. При местата за пребиваване се наблюдава 11% ръст.

По отношение на спада на посещенията на ресторанти, кафенета, търговски центрове, кина и други от първата категория, първенец според данните на Google е Благоевград със 74% понижение, следван от Варна (72%) и Кърджали (71%). В София град по този показател понижението е със 70%, докато в Пловдив е с 68%.
За София град са отчетени 35% по-малко трафик към хранителните магазини и аптеките, а в Пловдив то е 38%. При двата града се отчитат съществени разлики в посещенията на паркове. В София те са се свили с 42%, докато в Пловдив - с 33%.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Туризъм преди 4 години
Само пред екрана на Интернет!
21
1
 
2
 
! Отговори
Ще се оправим преди 4 години
На кукаво лято! Кога ли сме били всички добре? Всички, но не и всеки!
20
3
 
5
 
! Отговори
хайде на село! преди 4 години
Да садим картофи, че са по-скъпи от хляба!
19
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
IT "специалиститИ" не произвеждат НИЩО и на 95% са търтеи.Огромна част от приложенията които създават за безмислени и зловредни като игрите на Божков.Или само генерират трафик за реклама или ви пробутват невротизиращи игри които ви пречат да вършите някаква смислена работа.На фона на всичко това парите които получават като заплати са БЕЗУМНИ.Толкова по темата IT.
18
2
 
11
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Какъв е ударът на карантината върху България?"Рано е да се каже, като дойде- ще видим. Но ще е тежък, като ъперкът на Тайсън.
17
2
 
12
 
! Отговори
до 17 преди 4 години
А какво полезно произвеждат бек офисите и телефонистите? Обслужващ персонал.
16
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Каво точно полезно произвеждат Ай ти специалистите?
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре платени специалисти? Къде, освен в ИТ? В кол центровете ли хаха.
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусът е едно добро явление. Показва слабостите на управляващите, занулява икономиките и отпраща излишните в оттвъдното.
13
1
 
4
 
! Отговори
До 4, 5 и др. без преди 4 години
мозък. забележете, че разглежданият период е 16.02-29.03.2020г., което означава, че в периода 16.02.-12.03.2020г. все някой е ходил в ресторанти, паркове и т.н. Толкова ли е сложно?!
12
2
 
8
 
! Отговори
Клоуни преди 4 години
За 20 дена всички фирми фалираха, взеха нови заеми и ги похарчиха и тях и умряха всички завинаги и край
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази кочинка ще се разпадне.
10
1
 
10
 
! Отговори
емииии преди 4 години
знаете къде е проблема, камъни има ...
9
6
 
4
 
! Отговори
Боже, колко мъка преди 4 години
И къде не е така? Вижте сега, няма икономика която да издържи на такива мерки, ясно е че до края на карантината остава малко, просто няма как иначе. Престанете да психясвате феновете на нинова и радев, те и без друго вече са на антилуидорин!!
8
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия от днес глобата за нарушаване на карантината е 13000$ или 1 милион рубли.Тук някакви 5000 лева.
7
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Мутроландия карове и таааци. Днес пред бюрото на труда в кв Левски В има.2000 безработни. Това само за днес а предишните дни бяха стигнали до бул. Владимир Вазов. Представяте ли си какво тотално унищожение предприеха баш Сеяндурите. А можеше само да раздадат маски а на възрастните да се забрани да излизат. Не трябваше да се блокира държавата и да се унищожава бизнеса. Колкото умрат умрат колко оживеят оживеят. На Бог в работата не трябваше да се бъркат. Но Бога слънце реши че той е по голем .
6
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Удар? Никакъв. За 3-4 месеца нищо няма да стане. Абсолютно нищо. Виж, при големите като САЩ, Германия, Италия- там ще има катастрофален удар. Тука бай ***-ресторантьорът седнал да реве. Какво ревеш, бе? 2 ресторанта имам, пръскат се по шевовете от онлайн поръчки. Ама мисля. Бай ***- със заплатата в плик- вой до небесата. Ами, да си мислил. Твой си проблем. Сърцето на икономиката- добре платените специалисти в чужди компании ще останат непокътнати.
5
4
 
16
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
От както вкараха карантината ,се видях с пари !!Какво беше това чудо- жена ми все по ресторанти и почивки ме мъкнеше !!
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е 66% а 100%, понеже всички са затворени. А глоба 5000 лв си е фашизъм. 100 лв щеше да има същия ефект, пак нямаше хората да излизат, но това 5000 е уродлива работа. фашисти.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според чичко гугъл излиза, че заведенията у нас са почти наполовина пълни и хората щъкат насам, натам. ГешеФта да им повдигне обвинение за всяване на смут в държавата поради лъжлива новина.