Как един ветеринар спаси Фарьорските острови от COVID-19?

Той още през януари предупреждава властите за вируса от Китай
9 апр 2020 21:30, Нели Христова
27
Как един ветеринар спаси Фарьорските острови от COVID-19?
Снимка: Flickr

На Фарьорските острови няма нито един загинал от COVID-19, а за тази положителна статистика помага млад ветеринар, който преобразува своята ветеринарна лаборатория в такава, за тестване на човешки проби.

Но това не са единствените положителни новини от островите - благодарение на ветеринаря е тествана голяма част от населението им, като това нарежда малката страна сред първите в света. А от всички, дали положителна проба за коронавируса - само един се лекува в болница.

Фарьорските острови, заедно с Грузия и Лихтенщайн, са единствените, на които няма регистриран смъртен случай. А това доведе и до разхлабване на мерките - в сряда министър-председателят на страната Баррур Штайг Нилсен обяви, че от 20 април детските градини, детските ясли и ранните часове в началните училища ще отворят отново. Учениците през последната година на средното училище също ще се завърнат в клас. Спортът също ще се завърне, ала без зрители.

Целият този успех се дължи главно на един мъж - Дебес Кристиансен, ръководител на отдел в Националната референтна лаборатория по рибни и животински болести в столицата Торшавн. Още през януари той предупреждава правителството за самоуправляващата се страна в територията на Кралство Дания, че трябва да се подготви за опасен вирус, идващ от Китай.

Той адаптира своята лаборатория, която главно тества сьомга за вирусни инфекции, така че в нея да могат да бъдат тествани и хора. На Фарьорските острови масовото тестване не е новост - там постоянно се правят тестове за вирус именно у вкусната риба, тъй като през 2001 г. избухва епидемия от анемия при сьомгата, която почти унищожава вида. А той е важен за рибарите, тъй като 90% от износа на архипелага зависи именно от рибата и най-вече - сьомгата. 

10% от всички 61 хил. души, които живеят на Фарьорските острови, са били тествани. 4 доктори успяват да намерят всички контактни лица на 184-те заразени души и да ги поставят под карантина. От тези, които са се разболяли, 131 са се излекували.

Ала Дебес Кристиансен е скромен - той твърди, че не е било трудно да преобразува лабораторията си. Но той е герой, тъй като друга лаборатория на острова няма, а ако пробите трябва да се изпращат в Дания, диагностицирането на пациентите би отнело дни.

"Всъщност, беше лесно. Единственото, което промених, са част от съставките. В нормални условия те са специално за вируси и бактерии при рибата, а сега са такива, специфични за коронавируса", обяснява той пред The Guardian.

Лабораторията му може да поеме до 1000 теста на ден, а последната група, която изследва, е изцяло негативна за COVID-19.

"Няма голямо разпространение на вируса на Фарьорските острови. Всички говорят за онези черни статистики (от пациентите, които сега проявяват симптоми), но ние сме тествали над 10% от населението, така че не мисля, че имаме толкова много хора, които се разнасят вируса без симптоми", казва Кристиансен.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
50
 
! Отговори
истина е преди 2 месеца
Тези хора са извънземни ,а ние живеем още в началото на 20 век !
2
8
 
7
 
! Отговори
ЗНАЧИ ТАКА преди 2 месеца
ЗНАЧИ И СЬОМГАТА Е БИЛА ПРИЦЕЛ ЗА БИО-УБИЙЦИТЕ

ТЕЗИ ДЕТО ИСКАТ ДА СИ ПРОДАВАТ ИЛАЧИТЕ

И ЗАТОВА ВСИЧКИ > ХОРЕА, ЖИВОТНИ, РАСТЕНИЯ ТРЯБВА ДА СА БОЛНИ
1
27
 
2
 
! Отговори
В.Узунов преди 2 месеца
100 процента е някой самозванец. Имама знае спецялна дуа за вируса и аз имам защитна мускъ.