От векове – лекарите са арестувани и убивани, когато са срещу властта

Ли Уенлянг съобщи за коронавируса навреме, но бе накаран да мълчи
14 апр 2020 21:00, Нели Христова
49
От векове – лекарите са арестувани и убивани, когато са срещу властта
Снимка: БГНЕС

Ли Уенлянг бе един от първите лекари в Китай, който предупреди за епидемията, която заплашва не само неговата страна, но и целия свят. Когато вижда увеличаващите се случаи със симптоми, подобни на тези на SARS, той съобщава за това на колегите си в WeChat и ги моли да внимават.

Но държавата не е съгласна с него  - тя го обвинява в разпространяване на невярна информация и дори го арестува. Пускат го обратно на свобода само ако обещае, че няма да разпространява слухове. Седмици по-късно Ли Уенлянг умира от същия вирус, за който се опитва да ни предупреди. Чак тогава обвиненията срещу него са свалени.

Само няколко месеца по-късно, от другата страна на океана, в САЩ, доктори и сестри също са цензурирани. Те предупреждават, че нямат облекла, нямат и маски, но вместо държавата да им помогне, медиците губят работата си заради това, че са си позволили да говорят. Това се случва дори  и на по-високо ниво - администрацията на Тръмп се противопостави на исканията на д-р Антъни Фоучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, когато той призова за по-спешен и интензивен федерален отговор.

В основата на това да си лекар е да наблюдаваш. Медиците виждат всичко - липсите, недостигът в болниците, как действат болестите. Говорят с хората, проследяват линията на заболяването в семейните истории. Те живеят в тази ситуация, тази обстановка, за да могат да съветват политиците, позовавайки се на своите данни и анализи. Но именно тази основополагаща роля понякога ги кара да се изправят срещу желанията на властта, която от векове вместо да се вслуша в тях, решава да ги накара да мълчат.

Рудолф Вирхов е германски лекар, който през 19-ти век свърза рака с клетката. Той е не просто медик, той е писател, учен и политик. Своите способности по микроскопия той прилага в градската инфраструктура на Берлин, така че да се ограничи разпространението на болестта. Вирхов получава и признанието като човекът, създал първите програми за обществено здраве.

Ала той често се забърквал в неприятности. През 1948 г. се присъединява към революцията, което води до изгонването му от лечебното заведение, в което работи. Но най-сериозни се оказват обвиненията му към правителството, че се финансира повече армията, отколкото образованието и справянето с бедността. Според историята канцлерът на Прусия Ото фон Бисмарк бил толкова бесен на това изказване, че предизвикал Вирхов на дуел. Той отишъл в лабораторията на лекаря, където той наскоро идентифицира кръглия червей Trichinella spiralis, който може да замърси месото, което ядем. Вирхов отговорил на предизвикателството спокойно: "Предполагам, мога да си избера оръжие?", попитал той и вдигнал два колбаса. Единият от тях бил заразен с червеите. Той приканил Бисмарк да избере единия и да го изяде. Така двубоят приключил.

Но съдбата се усмихва на Вирхов, други обаче нямат този късмет. Много от медиците, които са говорили от името на пациентите си или бедните, са били заплашвани, съдени и убивани.

През 60-те британският медик Джуди Маккай започва публично да говори срещу производителите на цигари, след като забелязва зависимост между заболяванията и пушенето в Хонконг. Но когато настояла правителството да въведе по-стриктни ограничения, тя била заплашена. Компаниите, които започнали кампании, с които да дискредитират откритието й я нарекли "истеричен човешки боклук", "търсещо власт парче месо" и "същество, чието търпение е сигнал за заплаха".

В по-новата ни история се срещат и хора като Бинайак Сен, индийски педиатър, който се изправя срещу правителството на Индия заради това, че някои хора нямат възможността да се възползват от здравеопазване или лекарски услуги. В продължение на три десетилетия Сен живее в централния индийски щат Чхатисгарх, където обучава здравни работници, които да осигурят лечение там, където правителството не успява. Той систематично документира безсмислените смъртни случаи от недохранване, липсата на достъп до адекватно здравеопазване и липсата на политическа реакция.

Властите забелязват Сен едва когато се включва в Народния съюз за граждански свободи - организация за правата на човека, която разследва злоупотреби с коренното население на Индия. Тогава правителството решава да го обвини в седиция - закон, първоначално създаден от британското колониално правителство, за контрол на местното население. Сен е осъден на доживотен затвор през 2007 г.

В затвора той прекарва няколко години в пълна самота. Освободен е през 2011 г. без никой да коментира случая му.

През 1970 г. Стив Бико започва социално движение за борба с апартейда. По онова време системите на здравеопазване за чернокожи и бели в Южна Африка са отделни и неравностойни. Чернокожите лекари не могат да се грижат за белите пациенти и дори да правят аутопсия на телата им, след като починат. Бико подчертава тези неравенства, а правителството се опитва да цензурира речите му. През 1977 г. той е хванат от полицията и е пребит толкова тежко, че получава мозъчен кръвоизлив. Лекарят в затвора, в който е откаран, пренебрегва препоръките мъжът да бъде прегледан от невролог или неврохирург. Заради това Бико умира сам в студената си килия.

През същата година група лекари подадоха иск с искане Медицинската асоциация на Южна Африка да предприеме действия и да помогне на лекарите, изпратени в затвора, но тя не предприема действия.

Осем години по-късно д-р Уенди Ор, правителствен лекар, започна да забелязва тези случаи. По-късно тя казва, че е единственият лекар, "разкрил доказателства за полицейски изтезания и злоупотреби в Южна Африка". След като видяла безброй пациенти, които били измъчвани от полицейските сили, тя алармирала началниците си, само за да бъде информирана, че работата й се състои единствено в това да лекува рани и физически оплаквания от затворниците. Но Ор не се отказва - през 80-те тя подава иск към Върховния съд на Южна Африка. Съдът изслушва както делото на Ор, така и това, заведено от лекарите след това, с надеждата да намерят справедливост за смъртта на Стивън Бико. Но Медицинската асоциация на Южна Африка отново обръща глава на другата страна и отказва да накаже отговорните за смъртта на затворника.

Ор става комисар в Комисията за истина и помирение на Южна Африка, където тези злоупотреби бяха разказани подробно за първи път. Тя припомня по-късно, че разказите на свидетели, като г-н Налгас, обект на изтезанията, довеждат до сълзи в очите на архиепископ Десмонд Туту.

Днес, след появата на COVID-19, стана ясно, че цензурата не е останала в миналото. От една страна здравните работници са издигани на пиедестал - гражданите излизат на прозорците и балконите си, за да ги ръкопляскат всяка вечер в градове като Лондон и Ню Йорк. Но когато те притискат твърде много институциите или правителства - независимо дали призовават за мерки, свързани с обществено здраве или финансиране на нещо толкова просто като маска, лекарите рискуват не само живота си на първа линия, но и работата си и основните си права.

Както Вирхов, германският патолог, проницателно отбелязва: "Медицината е социална наука, а политиката не е нищо друго, освен широкомащабна медицина."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
15
 
! Отговори
някои не мълчат преди 4 години
Aдвoкaт Гунчeвa пoдaдe cигнaл cрeщу Бoриcoв, Aнaниeв и Мутaфчийcки зa вcявaнe нa пaникaПрeмиeрcкитe думи cлeд 2-3 ceдмици щe cмe в aдa възбудили нeocнoвaтeлeн cтрaх и пaникa в гoлям брoй бългaрcки грaждaни, пишe Гунчeвa
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Либерасто-комунистически простотии, нямащи нищо общо с медицината, да не говорим за обективната истина.
18
3
 
11
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Не знам кой е създал и пуснал вируса, но ако Китай не беше го съобщил ние и до днес намаше да знаем за него. Както и останалия Свят. Нито по обща смъртност. Нито като засегнати наши познати. Нямаше да има паник щаб. Нито тези упражнения по хуманизъм от доказани ***. Жертви на пневмонията бог да ги прости.
17
1
 
7
 
! Отговори
някои не мълчат преди 4 години
До Кога Акад Петър ИвановГАДНИ, ПРОСТИ, НАХАЛНИ И КРАДЛИВИ ДО БЕЗОБРАЗИЕ СЕЛЯНИ-СОФИЯНЦИ, ЕВНУХОИДНИ ГЕНЕРАЛИ, АЛЧНИ ГЕРБАДЖИИ И КОМУНИСТИ, ДОКТОРИ-МИЛИОНЕРИ, АГЕНТИ НА ДС, БАНКЕРИ-ИЗМАМНИЦИ, ГЛУПАВИ КРЯКАЩИ *** И ХЕКИМЯНЧЕТА, ДА ВИ КАЖА:АЗ СЪМ СТАР, НА 75 ГОДИНИ.НО АЗ НЕ СЪМ ЖИВОТНО!
16
5
 
6
 
! Отговори
Кога преди 4 години
ще видя аз статия от вас за, платена журналистика, патерица на властта. Единствененото, което се пише тук са простотии изсмукани от пръстите!!!
15
0
 
5
 
! Отговори
Амидофен преди 4 години
Не, това е намек за това, което става в момента.
14
6
 
2
 
! Отговори
И при нас е същото преди 4 години
Чунким и при нас не е същото: премиерът ББ видя в националния кризисен ( наречен от премиера "оперативен") щаб и лично в проф.ген.Мутафчийски конкурент на своя рейтинг и сложи като противовес на НКЩ т.нар. Консултативен съвет към премиера начело с бившия неизпитващ добри чувства към генерала-лекар - проф.К.Костов.Още на третия ден доц.Мангъров от Съвета започна да тича по ТВ предаванията и да настоява за бързи тестове и преминаване на ако не се лъжа на 80% от хората през лека форма на заразяване
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предполагам намека е, че щом е от векове, не трябва да ни изненадва.Ама вече не ядем хора, нито ги бесим по площадите(все още).
12
0
 
4
 
! Отговори
сега и повод имаааа преди 4 години
Правителството единодушно удобри водещия Китайски опит:"Тези, които не cи пpизнават, че имат температура, са врагове на народа!"Ако излизаш, ще ти счупим краката, ако протестираш ще ти избием зъбите!"Тестовете не лекуват,само куршума лекува заразените!""Да не оставим нито един трудещ се да умре без лекарска помощ!
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само лекарите!Който е срещу властта винаги е бил гонен, мачкан, репресиран и убиван!
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайската "демокрация" усилено се промотира в целия свят. В България привържениците и, случайно или не, са на власт в момента.
9
3
 
7
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
мафия
8
7
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Ама, моля ви, недейте да се присмивате на Китай ! Там все пак има някакво оправдание. Милиард и половина народ трудно може да се управлява успешно по друг начин, освен с диктатура.Всъщност Китай и до ден днешен си е с еднопартийна система и се управлява от Китайската комунистическа партия.Сиреч не може да обвиняваме Китай нито в двойни стандарти, нито в лицемерие. По-интересно е у нас какво е положението.Останали сме 5-6 милиона човека, а живеем при диктатура.Срамота е нашето, не на Китай.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тръмп 2020В Сталинисткия СССР - също."Дело врачей".Параноята на таварищ Сталин придобива космически висоти.
6
2
 
9
 
! Отговори
Има Нещо Гнило преди 4 години
Този вирус като е толкова "лаком" как така е спал цели 5000 години как не е исъхнал!?
5
0
 
18
 
! Отговори
95573 преди 4 години
Недоучилите, 19 век започва от 1800 г. Революцията, за която споменавате е през 1848 г., а не 1948 г. Дреболии, но издават липса на професионализъм, липса на самокритичност и наличие на огромна доза самонадеяност.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиката е психопатологично отклонение.
3
0
 
13
 
! Отговори
интересно преди 4 години
И сега кой ще е за бесене- пожарникар-генерал ,или лекар- генерал !
2
1
 
8
 
! Отговори
Тръмп 2020 преди 4 години
Имате Предвид в Комунистически Китай, нали?! Аз другаде да Арестуват и Екзекутират Лекари, не съм Чул!
1
3
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ЩО ТО Е СЪЗДАДЕН В ЛАБОРАТОРИЯ