Родна продукция във веригите: Ще има ли дефицит на стоки?

Със затваряне на пазари се убиват малки бизнеси, смята Николай Вълканов
14 апр 2020 14:14, Анисия Иванова
28
Родна продукция във веригите: Ще има ли дефицит на стоки?
Снимка: БГНЕС

Приетото постановление, с което се въвежда задължение търговски вериги да предлагат българска продукция на местни производители на специално обособени места, е неразумно и излишно решение. Това каза Николай Вълканов, управител на "ИнтелиАгро", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Постановлението поставя предизвикателства пред търговските вериги, земеделските производители и потребителите", смята той.

Вълканов обясни, че в един от текстовете пише, че делът на българските млечни продукти трябва да бъде не по-малко от 90% от тези, които се предлагат в обект. Според него това ограничава потребителския избор и може да доведе до дефицит на стоки.

По думите му това решение противоречи на общи разпоредби на европейското право.

"В момента фермерските пазари не са затворени в повечето европейски държави. Няма логика да пресушиш най-естествения канал на по-малките земеделски производители и насилствено да ги набуташ при големите търговски вериги. Самите доставки няма как да бъдат организирани", смята гостът.

Той смята, че със затварянето на земеделските пазари се убиват малки бизнеси. "Това не е разумният начин на работа във време на криза", допълни Вълканов.

"В зеленчукопроизводството нямаме стока, при която вътрешното производство да може да задоволи потреблението", каза още той.

Според него не трябва да се забранява на потребителя да избира спрямо това, което отговаря на неговото търсене.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
от 7 преди 4 години
До 17не случайно и описах някой от условията и споменах кои са удачни и кои не, но ти реши да игнорираш всичко което не ти отърва. А въпросния "стандарт" не ми го хвали. Стоките не са немски, а източно европейски. Фирми които имат излишни мощности или не могат да произвеждат качествено произвеждат стока за източно-европейските пазари на въпросните немски марки. Супермаркетите дори не крият това - напротив рекламират че ползват локално производство.
18
0
 
4
 
! Отговори
Пример преди 4 години
Изкарайте "Сиврия",като турската и само нея ще купувам ?Ха де!Ей дорде ги изгоните веригите зор ще видите!Волът като рие,на гърба му пада!
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
имаме много земеделска продукция, работата е, че супермаркетите поставят прекалено много условия------- Ми те ако не поставят условия, ще го обърнете на *** и битак. Добре, че са немците и австрийците, да вкарат някакъв стандарт. Сега ще видите на какво ще приличат щандовете на нашите производители.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТи говориш за двете големи мутренски земеделски фирми - от северна и южна(ГЕРБ) България,но те не са български,нищо,че работят и произвеждат в България,тяхната стока е с пестициди и заради тях умират и пчелите в България,но в Пловдив и на други места има и дребни селскостопански производители с добра прудукция.Трябва да престанат и спекулациите със субсидиите и да не ги дават за въображаеми продукти,които никога не са произвеждани,а получават пари за тях!
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Български производител и правила за търговия - да бе да. В петък купувам домати - 1,60 кг. Супер взех си 2 кг. Вчера минавам и вече са същите 2 лв. Преди малко се прибирам и си викам чакай да взема, че свършиха. И какво да видя вече са 2,40 лв. Идват празници. Това при големите вериги не става. И там го правят, но е в много по-малка степен. Българина не разчита на оборот, а удари кьоровото. да издебне ситуацията. Така и в туризма, услугите, ресторантите, баровете. А да не говорим за количество.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идва времето на Канибализма. Някои ще се изсмеят с пълен глас. Знам чее смешно и аз се смея, ама през сълзи. Вашите Сеяндури изкараха за ОАЕ 32 тона хранителни продукти. А ни вкараха парцалки. Колко е храната произвеждана от наши фирмички. Ще има ли за месец и на каква цена ще ги продават. Щото доколкото знам БГ храните са тройно по скъпи от вносните. В същото време са бъкани с Химия и Палмово масло. Зеленчуците са пълни с Нитрати и Пестициди. Не че вносните са чисти но поне са по евтини.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
90% е много,а и няма да има с какво да го запълните,просто подпомагайте дребните земеделци и животновъди,за да има стимул,за да работят в селското стопанство и произвеждат зеленчуци,животни,за да сме подготвени винаги за криза и с домашно производство!
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали ще има дефицит, но ще побързам да се презапася с колкото мога повече вносни стоки, че току виж остана гладен!
11
1
 
11
 
! Отговори
Specter преди 4 години
Ако чакате на магазините до 2 месеца вече ще се усеща мириса на глад! Преди месец и половина някой ми се смееха и казваха, че това няма начин да се случи и да ни затворят... е затвориха ни. Сега всички чакат да ни пуснат отново да шетаме напред назад, само, че последиците от тази ръчна спирачка която целия свят е дръпнал на икономиката ще има пагобни последици съпроводени с много глад! Отново много ще се смеят на "кой каквото си посее това ще яде!" Дано по малко се смеят и повече сеят този път!
10
4
 
5
 
! Отговори
Ще ядем голям преди 4 години
дефицит. 90% млечни продукти - значи ще ядем гранясало масло вместо немското.
9
6
 
4
 
! Отговори
бай х преди 4 години
същите родни политици които си разтваряха задните части за така наречените ,, чужди инвеститори ,, и не подкрепиха създаването на големи български хранителни вериги сега се молят за местенце някъде в ъгъла или на паркинга за българската стока ......
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак няма да ходя в големите верги,защото нямам време за губене. Там пазаруването става бавно,едно огромно хале пълно с 1000 ***,при положение,че най-добрите марки от една стока са 1-2,да не говорим и за тълпите.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2имаме много земеделска продукция, работата е, че супермаркетите поставят прекалено много условия. Някои са обосновани, други абсурдни. Факт е, че няма как да ти вземат плодовете/зеленчуците от градината и хоп веднага на щанда. Трябва сортировка и опаковка - нещо което се прави от машини, които струват доста пари, така че малките няма как да си го позволят. Абсурдно е обаче да ти вземат стоката, да ти налагат такса рожден ден и такса щанд и да ти платят само за количеството което са продали
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както се разбира - няма бивши комунисти.Винаги мислите им са революционни.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Родна продукция във веригите: Ще има ли дефицит на стоки?"ДА !!
4
2
 
15
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Абсолютно безумие. Само посредствени хора могат да вземат толкова посредствено решение уж в ползу роду.
3
13
 
4
 
! Отговори
веригите предатели преди 4 години
или ще спазват закона или да се махат от където са дошли. сигурно в германия или англия няма разпоредби айде бе?
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знае ли някой точко каква родна земеделска продукция имаме за предоставяне по веригите и магазините? Ами просто нямаме и не можем да захраним поне една верига н-р с домати за един месец. На книги в земеделското министерство се водят много декари само за субсидии, продукция няма, но по документи всичко е ОК. Това е практика от доста години и е публична тайна.Така е за доматите, дините, пъпешите, чушките, тиквите и пр.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земеделци внимавайте какви договори подписвате с веригите да не ревете.Наемете си адвокат ще ви излезе по евтино за в бъдеще.