Ще има ли скок на цените на родните зеленчуци в хипермаркетите?

Градинар: Едва ли, хората виждат цените по пазарите
14 апр 2020 23:00, Анисия Иванова
116
Ще има ли скок на цените на родните зеленчуци в хипермаркетите?
Снимка: БГНЕС

Едва ли ще се стигне до повишаване на цените и едва ли нещо ще липсва в търговските вериги, като се въведе задължението 50% от пресните плодове и зеленчуци да са български. Това каза Мариана Милтенова от Национално сдружение на градинарите пред БНР.

По думите ѝ е имало манипулативни твърдения от страна на веригите магазини, че цените ще се повишат, но "хората виждат цените на българските плодове и зеленчуци по пазарите и разбират, че това не е вярно".

Вчера правителството задължи търговските вериги да предлагат хранителни продукти от местни (регионални) производители в обектите им. Това стана с постановление, гласувано на извънредно заседание на кабинета.

Още по темата

Тя изтъкна, че за да може да се осигури достатъчно количество от пресните плодове и зеленчуци, тези хипермаркетни вериги е необходимо да започнат да сключват договори с българските производители, за да може да се гарантира тяхната продукция:

"Никой не произвежда продукция, без да има някаква гаранция за пазара си, защото става дума за свежа продукция, която трябва да се реализира", обясни тя.

Милтенова изрази очакване веднага да започнат такива разговори между производителите и търговските вериги.

Според нея в постановлението на Министерския съвет не са уточнени нито проценти, нито площи, нито съотношението на предлаганата продукция.

Според нея това дава възможност за тълкуване по различен начин. "Трябваше да има посочен процент, според мен трябваше да бъде 50% общо - като се направи анализ и съответните уточнения дали ще бъдат 30-50% за различните стокови групи", смята тя.

По думите й голяма част от производителите на плодове и зеленчуци разполагат със сертификати, които всяка година се увеличават и се изискват от търговските вериги. Тъй като не всички производители имат, тя изрази надежда за преговори с веригите и за сертификатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
7
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Да има. Аз ще си купувам от по-евтините вносни. Те семената са едни и същи. Дали е расло тук или в Гърция, все тая. Даже там може и да е по-хубаво
75
4
 
8
 
! Отговори
българин преди 4 години
Зеленчуцити пак ще си бъдат "родни"(внос от Турцшя, Македония, Германшя, Испания и пр. ),само цените ще се покачат, защото ще се именуват"родни" и защото СДС-Шайката инищожи институциите и създаде корупцията, така че да няма контрол.
74
4
 
6
 
! Отговори
хипократ преди 4 години
Разглезените англичани отказаха да вадят аспержи, моля ви се, чакали работници от Източна Европа, че те не искали и не можели... Наши студенти работят в САЩ - обслужващ персонал, селско стопанство, чистачи и др. За повече пари, естествено, е, и за да не се върнат, голяма част от тях. Задачата е тази свежа сила да остане тук и да се труди тук. Пък да ходи в Европа и САЩ като бял човек, на екскурзия, да кажем. Това да е голямата и дългосрочна цел на правителството!
73
3
 
5
 
! Отговори
авицена преди 4 години
Ако правителството наистина иска да помогне на българските зеленчукопроизводители, да натиска докрай и да им осигури достойни и изгодни условия за продажба на стоките им в хипермаркетите. Както и да се разбере с тях те от своя страна да предлагат достойни и изгодни условия български работници да работят в техните стопанства. Винаги ми е звучало тъжно, че младо и старо търчи в Англия и Германия да прибира реколта, за да си плати напр. заема.
72
2
 
6
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 4 години
В Била продават розови домати по 6 лева килото, смотаня ци !! Смърт за тях, каквито и мерки да им наложат, малко са им на тези крадци. Не трябва да са само за извънредното положение, ами по принцип. Не ни трябват тези вериги, окови и каквито си мислят че са
71
3
 
18
 
! Отговори
Метроспекулант преди 4 години
На пазара салатата ми е 1 лв., в Метро - 2,99 лв.!! Това ако не е спекула... Само 6oй за тия!!!
70
2
 
18
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Аз лично,забелязвам повишени цени в хранителните вериги,даже и занижено качество на български продукти!
69
8
 
1
 
! Отговори
димитър преди 4 години
До Фен на НРБ В кой магазин работеше твоят приятел Тошо, дето "давал" доматите по 5 ст. ?!
68
3
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Цените вече се вдигнаха през последния месец, ама у нас има ***, а не журналисти, за да го отразят.
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазарите нали са затворени? А и аз като чуя пресни плодове и заленчуци, винаги си представям полувкиснали!
66
3
 
19
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Според изпратената от правителството градинарка в БНР, хората виждали цените по пазарите и разбирали, че нямало как да се повишат цените. Тази по пазарите дали е ходила, защото там цените са два-три пъти по-високи от тези в хипермаркетите. Друг е въпросът, че и по пазарите българска стока няма. То няма работници по нивите, всички са в Испания, Англия и Кипър. Селата са празни!
65
3
 
19
 
! Отговори
БДС преди 4 години
Сега липсва БДС от онова време. Тогава БДС беше задължителен, а сега не само че не е задължителен, но е и модернизиран, т.е. съсипан. Сега една храна по сегашният БДС, няма нищо общо с истинската храна по БДС от времето на соца. Сега БДС го използват за реклама и да лъжат хората, че купуват нещо качествено.
64
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обяснете ми как става де? В чужбина плащат повече , докарват стоката до тук(+нефт) и накрая българските стоки са по-скъпи в магазина?? В днешно време да си патриот(да купуваш бг стоки) ,значи че си *** без познания по елементарна математика или? Разяснете ми
63
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не стига , че качеството в чужбина е по-добро, а и плащат повече на работниците като стоките като пристигнат тук са даже по-евтини.. Аз да не съм луд да давам повече пари за бг стоки , а и си плащат на работниците минимална тоест 150 евро хаха.. как така става , че българското е по-скъпо?
62
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че Рейгън го е РАЗРЕШИЛ през 1986 г не означава, че по въпроса не се е работило десетилетия преди това. В България пък на никой не му е хрумвало да иска разрешение за такова нещо, понеже и ГМО е като коронавируса - една измислица за плашене на хората. Още тогава нашите се хвалеха с разни хибриди като чушка-домат, коза-овца и такива неще. И "биволско сърце" е от тая серия.
61
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз харесвам чуждото и без това българи го берат поне да им платят като хората , а не минимална в БГ
60
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А има ли все още български плодове и зеленчуци? Аз отдавна не съм виждал такива.
59
3
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Какви родни зеленчуци бе!? То такива практически няма:(
58
3
 
14
 
! Отговори
Handel преди 4 години
Къде видя по пазарите български зеленчуци и плодове?
57
3
 
7
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Пичове каква българска продукция искате,като семената идват от холандски лаборатории!Холандците са едни от лидерите в производството на гмо семена