Кошмарът на коронавируса: Сякаш те е затиснала торба цимент!

„В такива мигове човек е обсебен от най-елементарните страхове“
16 апр 2020 21:11, Елка Василева
101
Кошмарът на коронавируса: Сякаш те е затиснала торба цимент!
Снимка: архив, БГНЕС

Този разказ за мъчителните дни на болестта COVID-19 беше прочетен и споделен десетки хиляди пъти в интернет. Германката Нина Маревски е изпитала ужаса на болестта и иска да помогне на всички, които подценяват заразата.

Германската писателка Нина Маревски е преживяла ужасите на заболяването COVID-19. 53-годишната жена сега иска да помогне всички, които боледуват, които са заразени и заплашени.

Но най-вече – на онези, които подценяват коронавируса.

Тя отправя и сериозни критики към функционирането на здравната система в Германия в условията на криза. Нейната история разказват няколко германски медии, пише Дойче веле.

През март Нина Маревски и съпругът ѝ се прибрали във Франкфурт на Майн от едно кратко туристическо пътуване до Валенсия. Двамата знаели, че коронавирусът се разпространява бързо в Испания и решили да се поставят под доброволна карантина в лятната си къща на юг. След няколко дни вирусът я съборил.

Още по темата

„Стана изведнъж. Бях в кухнята и готвех, а болестта ме удари като с чук по главата. Нямах никакви сили, вдигнах и температура. Имах чувството, че са тръснали торба цимент върху гърдите ми,“ разказва Маревски.

Ходене по мъките

Семейството звъни на здравната служба, но от там казват, че не могат да тестват Нина за коронавируса, защото не идва от място, което е център на епидемията, а професията ѝ не е системно релевантна. С помощта на свой приятел-медик тя все пак изпраща своя проба на частна лаборатория в Хамбург.

„Веднага ми отговориха, че съм болна, а концентрацията на вируса в организма ми е много висока. Щели да ми се обадят от здравната служба, за да вземем необходимите мерки и да започне лечение. И до ден-днешен чакам това обаждане", казва жената.

Малко след като получава резултатите, Нина Маревски окончателно е съборена от болестта. Тресе я, независимо че се е скрила под планина от одеяла, после цялата потъва в пот, температурата остава 39 градуса, тежестта в гърдите също, пулсът е ускорен, организмът се бори с всички сили срещу вируса, разказва писателката. И добавя: „В такива мигове човек е обсебен от най-елементарните страхове.“

Нина и мъжът ѝ звънят на дежурните лекари, но не успяват да се свържат. Тя се усеща на края на силите си, така че двамата накрая решават да се обадят на спешния телефон 112 и да помолят за лекарска помощ. В отговор ѝ дават съвет да се обади отново, ако усети и задух - така Нина Маревски описва онези драматични мигове.

Вече била толкова уморена, че нямала сили дори да се ядосва. Мъжът ѝ взел да звъни по разни клиники в околностите, да разказва за състоянието на Нина, за високата температура, за затрудненото дишане… Най-накрая от клиниката в Ханау му обръщат внимание и пращат линейка. Малко по-късно Нина Маревски вече е в болничното легло, с маска и респиратор.

"Болестта все още дебне някъде в тялото ми"

48 часа по-късно състоянието ѝ се подобрява, но температурата се запазва още няколко дни. Лекарите установяват, че имунната ѝ система се справя добре. Нина е отслабнала доста, но вече има апетит. Болестта и до днес дебне някъде в организма ѝ, смята Нина, защото все още ѝ се вие свят. „Толкова ми беше зле, че не можех да държа дори чаша в ръката си“, разказва тя.

Нина Маревски иска да разкаже на всички хора онова, което е научила за болестта и да им помогне да не я подценяват. Мнозина смятат, че са млади и здрави, което ги прави неуязвими. И лекомислено пренебрегват предписанията, припомня писателката. Но това ни дава шанс и за преосмисляне, смята тя. Нина Маревски разказа своята история във Facebook, публикува резултатите от тестовете и всички подробности за хода на заболяването. Към днешна дата нейният разказ е бил прочетен вече от над 15 000 души, стотици са коментарите и въпросите. А две клиники я помолили да даде малко кръвна плазма, защото съдържащите се в нея антитела можели да помогнат на други пациенти.

„Не съм в рисковата група. Обикновено не взимам лекарства. Храня се здравословно на растителна основа - и въпреки това вирусът жестоко ме събори. Ето защо ви казвам, че сегашните мерки изобщо не са преувеличени“, заявява тя в интервю за Хесенската обществена телевизия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
3
 
! Отговори
вешин преди 4 години
и във Франция неглижират хората по същия начин 😒
77
5
 
5
 
! Отговори
четете преди 4 години
четете и мислете, Мангъров ви смята за стадо, докажете че сте разумни хора.
76
1
 
4
 
! Отговори
гост преди 4 години
знаете ли че хиените не се разболяват даже да ядат заразено с антракс месо а вие вегани си пасете тревичка и загивайте, каква деградация от вълк ставаш овца
75
3
 
3
 
! Отговори
гост преди 4 години
веган нещо ли надушвам
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живея в затворен комплекс във Варна,откакто има обявен карантинен режим моите съседи не спират да се събират по пейките с кърмачета и малки деца.играят хандбал,футбол,тенис,викове.смях,колелета ,бира,тротинетки..ВЪОБЩЕ БЕЗСМЪРТНИ...-Варна Ситипарк.
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това го карах миналата година.В един момент наистина си мислех, че ще пукна от задух и тахикардия. Направо си ме хвана страх по едно време.Добре, че тогава го нямаше Мутафчийски да ме плаши, че сигурно щях да се предам и да умра. Иначе водя изключително нездравословен живот - пия сливова ракия и водка и ям меса на поразия. В рисковата група съм отвсякъде.
72
4
 
14
 
! Отговори
Храня се преди 4 години
Здравословно, на растителна основа....при тежки инфекции храната трябва да е силно питателна, освен зеленчуци, трябва да има и месо.
71
9
 
5
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
И какво, нищо особено не е преживяла ... Има безброй хора, дето страдат с години от по-тежки болести.
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
торба с цимент може да те затисне ако си несправедливо, абсолютно несправедливо обвинен и вероломно оклеветен от съкооператорите си например, не можеш да спиш нито да се храниш нито нищо плача по цяла нощ от злините им
69
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз ви бях писала -Германия не е това което беше,много хора ,малко медици от всякакви националности,пренаселена с претоварена здравна и социална система.просто много излишни хора.повечето новодошли без хигиенни и трудови навици.беше Германия едно време.
68
4
 
12
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
"Храня се здравословно на растителна основа"Какво да си говорим повече?Хора които вярват, че яденето само на зеленчуци е здравословно ... и после, ама що така. Ами така, ако ядеше наистина здравословно, т.е. комплексно меню включващо и различни видове месо ... може би щеше да изкараш грипът по-леко.
67
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропагандата върви с пълна сила по медиите ! Където и да вляза, само за смъртоносния грип пишат.
66
6
 
7
 
! Отговори
До 63 преди 4 години
Да де,само дето в медицинските университети такива знания не преподават.А се вижда,че жертвите на коронавируса са над 100 хиляди.Що така?Всяка година жертвите на грип са от 300 до 600 хиляди.Що великата медицина,изучавана в университетите, не спасява тези хора?Жертви на хепатит-между 2 и 3 милиона всяка година.И тези хора не ги спасиха великите медици.
65
8
 
1
 
! Отговори
Шабат Шалом преди 4 години
До колио матаматаНяма само ние да мрем, време е и вие да поизмрете, гоим. Заради холокоста!
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванИ при мен така, доста пъти ме е полавял грипа. Всеки път имам чувството че ще умра, но организма някак си го преодолява. Не знам какво ще да е различното като от всяка пневмония се умира било то причинена от covid или бактерии.
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статистиката на Италия идва от методиката на тестване - само такива с тежка симптоматика. Останалите до ден днешен нетествани са си го изкарали вкъщи.
62
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналия януари изкарах брутален грип. Една седмица с 39, ставах на 2 дена да се насиля да ям нещо. И? Трябваше ли да напиша сълзлив разказ за това? Вие не сте добре, честно. Хора боледуват всяка зима. Не малка част умират. Сега ли го осъзнахте?
61
1
 
24
 
! Отговори
Bond преди 4 години
Само едно не мога да разбера....защо всички *** се избиват да публикуват сапунките на Дойче Зеле?
60
5
 
3
 
! Отговори
ПОДСИЛЕТЕ преди 4 години
Имуннатаси система. Взимайте цинк, в комбинация с Вит. Ц, Д, Е и А. Както и билкови препарати от ехинацея, жен-шен, корен от репей. Най-подходящи са продуктите на Пам-медика. Те са природни и са източник на природен цинк и селен, а това води до силен имунитет и профилактика!!!
59
1
 
10
 
! Отговори
V преди 4 години
Господи помилуй! Не жъни много в гнева си!