5G категорично не влияе на здравето!

Страничните ефекти са същите като при 4G, 3G, 2G
18 апр 2020 18:50, Нели Христова
173
5G категорично не влияе на здравето!
Снимка: БГНЕС

Конспирациите, разпространени дори от попуярни личности, твърдят, че безжичната технология от пето поколение разпространява COVID-19 чрез мрежата си, че Африка е най-малко засегната, защото няма 5G, че Ухан, от където започва пандемията, е първият град изцяло покрит с новата технология...

Всичко това подкрепено от „научни“ капацитети и учени, в чиито биографии обаче има и доста противоречия.

Агенция „Франс-прес“ провери фактите и попита експертите.

5G ли разпространява COVID-19?

5G, подобно на предишните поколения клетъчни комуникационни системи, е радио-базирана (радиочестотна) технология, която използва електромагнитна (EM) вълнова форма за предаване на информация. ЕМ-вълновите форми са сами по себе си нейонизиращи лъчения, обяснява Фабиен Хелиот, изследовател от Университета в Съри, който специализира в електромагнитното излъчване в безжичната комуникация. Той уточнява, че вълните в 5G са проектирани и предавани по начин, подобен на този при 4G. Основната и единствена разлика досега е, че 5G може да предава повече данни, като използва по-голяма честотна лента при по-висока носеща честота и насоченост на антените в базовата станция.

"Тъй като вирусът е жив организъм, не може да бъде създаден чрез радиация", подчертава Фабиен Хелиот.

Фалшивата новина, че 5G разпространява вируси всъщност звучи абсурдно.

Опасенията за здравето, свързани с 5G, идват от радиацията и от там рискът е не за разпространение на вируси, а тъкмо обратното радиацията е вредна за живите организми. Затова регулацията върху технологията е съсредоточена върху гаранциите, че радиацията от 5G няма да вреди.

Влияе ли 5G на здравето?

Фабиен Хелиот уточнява, че „възможните странични ефекти от 5G са същите като при 4G, 3G, 2G и Wi-Fi”. Според него 5G излъчванията не са толкова тежки, колкото сканирането или рентгеновите технологии, които се използват в медицинската помощ.

Световната здравна организация посочва, че „през последните две десетилетия са проведени голям брой проучвания, за да се прецени дали мобилните телефони представляват потенциален риск за здравето. Към днешна дата не са установени неблагоприятни последици за здравето, които са причинени от използването на мобилни телефони.

По отношение на 5G, СЗО заявява:

„Заключенията, свързани със здравето, се правят от проучвания, проведени в целия радиочестотен спектър, но досега са проведени само няколко проучвания при честотите, които ще се използват от 5G.

Нагряването на тъкани е основният механизъм на взаимодействие между радиочестотните полета и човешкото тяло. Нивата на излагане на радиочестота от съвременните технологии водят до незначително повишаване на температурата в човешкото тяло.

С увеличаването на честотата има по-малко проникване в тъканите на тялото и усвояването на енергията става по-ограничено до повърхността на тялото (кожа и очи). При условие, че общата експозиция остава под международните препоръки, не се очакват последствия за общественото здраве.

Има ли връзка появата на COVID-19 с въвеждането на 5G?

Експертите са на различно мнение по отношение на това коя страна е първа в търговската употреба на 5G. Сред водещите са Китай и Южна Корея, но и Великобритания и САЩ. В Южна Корея първите мрежи от ново поколение са стартирали през 2019, а Китай въведе търговската употреба в 50 града в края на октомври 2019г.

Връзката между това и разпространението на вируса обаче е абсурдна. Южна Корея първа стартира употребата на 5G, а COVID-19 тръгва от китайския град Ухан. Новият коронавирус бързо се разпространи и в много страни, където няма 5G - например Малайзия, Иран, Сингапур и Нигерия.

Всъщност зад конспирацията 5G и коронавирус може да се търси и друг мотив. Голямата търговска битка межуд Китай и западните държави за налагането на безжичната технология от най-ново поколение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко *** трябва да си за да вярваш че 5g може да те зарази с вирус?
120
1
 
11
 
! Отговори
ХМ преди 4 години
Като почнете да се храните с бързи данни, може и да усетя ползата.
119
2
 
12
 
! Отговори
5G ли? преди 4 години
КАК ПЪК ЗА ЕДНО НЕЩО ПОНЕ НЕ СЕ СЕЩАМ, КОЕТО Е НАПРАВЕНО ЗА НАШЕ ДОБРО И БЕЗ ПАРИ!
118
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5G не вреди повече от съществуваите технологии. А теоретически дори би трябвало да вреди по - малко, понеже ще събере повече трафик в по - малък честотен диапазон и с по - малка излъчвателна мощност. Доказано е, че 5G вреди само на евроатлантиците и при това само ако е китайско. Или европейско, но тогава вреди по - малко от китайското. А ако е евроатлантическо даже е полезно и убива корона вируса. Доказано е, че китайското 5G убива мозъчни клетки и технологични претенции на евроатлантиците.
117
5
 
24
 
! Отговори
Striker преди 4 години
За 5G дали вреди ще може да каже някой със сигурност след 2, 3 или 5 години. До тогава са само догадки. Така, че засега отговора е НЕ, не го искаме. Никой не е приритал за по-бърза връзка. От 3G насам, всичко е ток. Като се изследва и докаже, тогава.Друг е въпроса, че едва ли ще се съобразят с мнението на хората.
116
2
 
25
 
! Отговори
Алистър преди 4 години
Съгласен съм с авторите при едно условие - да ги натирят непосредствено до няколко активни, излъчващи антени, да им надуят още малко мощността, да поседят - там на спокойствие "в природата". Като починат там няколко минути след това, сигурен съм, няма да могат да пишат повече глупости.
115
4
 
18
 
! Отговори
до 130 от славянин преди 4 години
Забравих да те питам нещо много важно - какво ще правиш, когато пчеличките понамалеят критично с твоите хипер хай технологии 5G!? Вероятно оттам ще се разпръсква цветния прашец, за да опрашва културните растения, понеже според данните 84% от културните растения в Европа се опрашвали от пчелички! Китайците се пробват от години на ръка да ръсят прашеца, ама ефективността им е 10-15 процента и няма как да заменят пчеличките, но вероятно твоите 5G-та ще успеят да ги заменят!?
114
3
 
17
 
! Отговори
до 131 от славянин преди 4 години
Наистина 5G мрежата влияе много на душевното здраве на някои - лифтира мозъка им и ги кара да живеят в някакъв виртуален свят на технологичния ''рай''! Ама като дойде някакво микробче и целия им този технологичен ''рай'' се срутва до основи! Само *** по рождение може да вярват, че са по-умни и по-силни от Природата, но накрая Природата, за да им докаже обратното, им бие по един як шут в суратя и ги оставя дълбоко замислени за дълго време!
113
5
 
9
 
! Отговори
до 130 от славянин преди 4 години
И защо си толкова сигурен, че ще навлезе масово, конкретно у нас като ГМО-то например!? Аз не съм казал, че разбирам много от високи технологии (какъв претенциозен термин само за технологичните сноби), но виждам че колкото повече въпросните технологии се развиват толкова повече проблеми получава човечеството, а ти защо не го виждаш, не искаш да го видиш или се правиш че не го виждаш!?
112
20
 
6
 
! Отговори
Чичо Сам преди 4 години
5G мрежата влияе само на душевното здраве на онези, които вече са се родили душевно болни - бабаванговци, дедовлайчовци, кашпировчици и други такива медицински терминални случаи...
111
2
 
16
 
! Отговори
славянин преди 4 години
На мен ми е интересно всички тия технологичните миряни могат ли да си засадят един корен домати, един корен чушки, един стрък лук, един стрък боб и да ги отгледат до плододаването им, че на хоризонта на това технологично'' проспериращо'' човечество освен всички други ''благини'' се задава и глад и не ги знам какво ще папат тогава, може би нещо виртуално!
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 119 от славянин"Ами имам си източници и от тях знам и за какво да ти ги осветлявам!? За да ги тъпчеш като свинете ли!?"Не, за да ги изгоря като фанатик - 5G клетка! :)
109
8
 
2
 
! Отговори
до 124 от славянин преди 4 години
Запазената марка на всеки чугуноглав материалист изпълнен със ''здрав разум'' е да нарича всичко, което не разбира и не се вписва в материалистическите му догми ''суеверие''!
108
1
 
5
 
! Отговори
Благоразумен преди 4 години
ЯЖ МОЛИ СЕ И СЕ ОБИЧАЙ БЪЛГАРИНО!!!
107
6
 
7
 
! Отговори
до 121 от славянин преди 4 години
На някои им говорят пастори, на други им говорят мъдри хора, на трети като теб им говорят телевизорът и компютърът и странно но за последните вече съвсем категорично е доказано че водят до затъпяване ''миряните'' си!
106
6
 
5
 
! Отговори
до 119 от славянин преди 4 години
Просто си вярвай в твоего бога техническаго технологичнаго, а аз ще си вярвам в моя, само че твоят технологичният господ в критични моменти се вижда колко е безпомощен!
105
5
 
2
 
! Отговори
до 119 от славянин преди 4 години
Ами имам си източници и от тях знам и за какво да ти ги осветлявам!? За да ги тъпчеш като свинете ли!?
104
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"И как знаеш кое е цензурирано и кое не. Ти ли я редактира или вуйчо ти? Или което ти изнася е оригинал, а което не ти изнася - цензурирано?"Най-вероятно пасторът му е казал, за да не се налага да мисли сам. :)А, да, и се пазете от УКВ предавателите! От както спряхме предавателите на дълги вълни и минахме на УКВ, се появиха вируси, преди това нямаше! :)
103
4
 
4
 
! Отговори
до 117 от славянин преди 4 години
Казала е достатъчно ценни неща, за този който е буден и може да ги оцени, а вашите технически достижения се вижда колко са безпомощни пред един вирус, за безпомощността им пред другите катаклизми въобще да не говорим! На Ванга вашите технически чудеса въобще не са и били необходими, за да живее и да помага на хората! От толкова много технически чудеса нали виждаш докъде е стигнало днешното човечество!? До девета глуха и не знае как да излезе от нея!
102
4
 
0
 
! Отговори
до 116 от славянин преди 4 години
Библията е минала през доста цензура, според тогавашните интереси на поповете, а въпросният израз за бисерите и свинете е на Христос! Обикновено когато някой не може и не разбира нещо, което друг може и разбира е да го отрича и оплюва!