Родни учени от БАН подготвят революционна ваксина срещу COVID-19

Български екип се състезава с още 70 екипа от цял свят
18 апр 2020 14:00, Ния Христова
251

 

Български учени вече работят по ваксина срещу COVID-19. Три екипа участват в българската разработка - работна група от Института по микробиология на БАН, ръководен от доц. Андрей Чорбанов, екип на Медицинска академия и екип от Софийския университет. 

Българските учени се състезават с още 70 екипа по света, които разработват ваксина срещу коронавируса. 
 
"Нашата ваксина е абсолютно нестандартна като идея. Ще използваме вирусни компоненти, които да бъдат в позиции във вируса, оставащи непроменени във времето - не са подложени на мутагенен натиск", заяви доц. Андрей Чорбанов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
От думите му стана ясно, че съществува голяма консервативност между отделните щамове на коронавируси. 
 
"Ваксината ще бъде без никакъв риск за хората, няма да съдържа никаква генетична информация, която евентуално може да причини заболяване или инфектиране", подчерта доц. Чорбанов.
 
Целият разговор на Милена Милотинова с доц. Чорбанов ще можете да гледате в предаването "Брюксел 1" днес от 17.30 ч.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
3
 
12
 
! Отговори
Митьо преди 4 години
След революционния шлем и революционните очила за борба с вируса, съм в очакване и за революциооната ваксина. Само да уточнят като френската революция ли ще е или комунистическата, че да се подготвим.
138
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още нещо злобно няма ли да изплюете по БАН,злобари?Хубав или лош,БАН,това са нашите български учени и имаме необходимост от тях.
137
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво било при соца. А колко пъти хващаха полицейски коли да екскортират крадени автомобили до автоморгите, а професор Мефистотел Куховеев?
136
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Махленските стринки пак се събраха на седянка във форума като на битпазар, да одумат всичко хубааво с мозъци *** на яхния и на балкански спарени партенки
135
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 142Няма НИКАКВА иея и НИКАКЪВ екип !!Има едни пари за крадене !!
134
6
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Точно той е и е професор Лъчезар Филипов една бърза проверка го показва син е на небезисвестният Гриша Филипов.
133
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това че повечето българи са бунаци не значи че всички сме такива та да ни пускате такива контролирани зарибявки с които едни хора се канят да "усвоят"=ОТКРАДНАТ едни пари.
132
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има "едни кинти" дето трябва да се УСВОЯТ !!Дават ги БЕЗКОНТРОЛНО от СЗО.А знаем че Барба Ганюс е майстор на "усвояването".Колко парА се окраде от Европа та некви кинти за ваксина няма да усвоим.Има ли някой наивник да вярва на подобни ДИВОТИИ?????????????П.П. Предполагам че ваксината ще е от фурми.........ха-ха-ха
131
3
 
2
 
! Отговори
УФО преди 4 години
Лъчезар Филипов така и не го избраха за професор, преди да навърши 65 години. Сега трябва да е вече пенсионер.
130
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе само това,българите са продали и системата си за електронно проследяване,един българин изкарва дебела пачка пари от това.Може би сега не е новост,но тогава е било модерно откритие.
129
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
капацитета на БАН е колкото на старчески певченски хор, огромна машина на заплати без нито един патент или продукт със стойност , повечето им гений са титли от 60-те взаимствани от други автори или тотално безмислени . За сивото искърско *** или минзухара Трябват млади хора там а не шефове на 94 години гонещи кадърните в чужбина
128
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм българче НЕсвободно,в край НЕсвободен аз живея,НО всичко българско и роднолюбя, тача и милея.Успех на БАН!
127
10
 
8
 
! Отговори
Много успехи! преди 4 години
Учен народ сме си това е факт! Собствена азбука, собствен език, които не много народи могат да се гордеят с това! На вси славяни дали книга да четат. Други съседи примерно, първо са пишели с арабски йероглифи сега пишат на латиница хаха... Два космонавта в космоса по времето на СССР (в соца е имало много плюсове) , Джон Атанасов създател на компютъра, дето сега нямаше да си чекнете пръстчетата онлайн, ако не беше той. Математиците и физиците ни редовно със златни медали! Само напред!
126
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България няма капацитет за клинични проучвания, така че колкото и брилянтна идея да има екипът, накрая някой друг (може би) ще я разработи. Фармацевтиката е голяма смрад. Но работата на екипа не е за нищо, всяка стъпка напред помага на цялото човечество, и ако е успешна, може пък и да има шанс и ние да дадем нещо смислено на модерния свят. Успех им желая!
125
4
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Да ги изнася нямам нищо против, ама да не е на държавна заплата. Световна известност не ме разсмивай, ако не е синекурата ще цепи някъде дърва да не умре от глад.
124
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то ако даде господ да стане нещо пак ще го гепят началниците от американали си спомняте какво беше преди месец с германската лабораториятака е в колониите
123
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 124 Totenkopf - Какво ти пречи проф. Пимпирев, бе, акъл море - един български учен със световна известност. Той е и първият българин, забил българското знаме на Южния полюс на 8 януари 2013 г. Представител на България в консултативните съвещания по Антарктическия договор и в Европейския полярен борд и негов вицепрезидент през 2009 2012 г. Изнасял е лекции по геология в САЩ, Португалия, Уругвай, Чили, Колумбия, Германия, Великобритания, Франция, Испания, Аржентина, Канада и др.
122
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоНе знам в армията,ама в полицията имаше всякакви през соца,дори ц. ---- гани.Знам за един такъв случай,как от МВР полицая ци-ин и една негова позната ци-нка изиграха една българка и взеха пари,като и вмениха вина за нещо ,което не е извършила,ама тогава не можеше да се опънеш на полицията.
121
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой си Чорбанов вари ваксина против грип, докато един коремен доктор ни учи учи как да се пазим от същия. Всичко това под мъдрото ръководство на шофера на Тато и неговия личен счетоводител. Как да не я обичаш тая държава!
120
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен изказвате изключително некомпетентно мнение, защото нямате качествено образование. ``стана ясно, че съществува голяма консервативност между отделните щамове на коронавируси.`` - това дава надежда за работеща ваксина, за разлика от HIV, който мутира постоянно. А относно така нареченото ``действащо лекарство`` няма никакви убедителни доказателства. Но затова пък започва да се появява информация за тежките му странични ефекти