Родни учени от БАН подготвят революционна ваксина срещу COVID-19

Български екип се състезава с още 70 екипа от цял свят
18 апр 2020 14:00, Ния Христова
251

 

Български учени вече работят по ваксина срещу COVID-19. Три екипа участват в българската разработка - работна група от Института по микробиология на БАН, ръководен от доц. Андрей Чорбанов, екип на Медицинска академия и екип от Софийския университет. 

Българските учени се състезават с още 70 екипа по света, които разработват ваксина срещу коронавируса. 
 
"Нашата ваксина е абсолютно нестандартна като идея. Ще използваме вирусни компоненти, които да бъдат в позиции във вируса, оставащи непроменени във времето - не са подложени на мутагенен натиск", заяви доц. Андрей Чорбанов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
От думите му стана ясно, че съществува голяма консервативност между отделните щамове на коронавируси. 
 
"Ваксината ще бъде без никакъв риск за хората, няма да съдържа никаква генетична информация, която евентуално може да причини заболяване или инфектиране", подчерта доц. Чорбанов.
 
Целият разговор на Милена Милотинова с доц. Чорбанов ще можете да гледате в предаването "Брюксел 1" днес от 17.30 ч.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
5
 
9
 
! Отговори
Чушкопек 11 преди 4 години
Пак ли нещо направено от варени кустилки на джанки бе?
98
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТака е,но пък след ВСВ България също не спяла,модернизира се селското стопанство, мелиоризацията, строи пътища,язовири,електроцентрали,жилища ,модерни за времето си заводи,почивни станции и курорти,населението е 100% образовано и с професии.
97
5
 
10
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Ахахахахахаха, тази "новина" и преди седмица ни я пуснахте освен да се изсмея на развален испански друго не мога!
96
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите ни учеха, че сме велик народ, най умния в света, след руския разбира се. Когато обаче прогледнахме, видяхме, че с нищо не се различаваме от албанци, сръби, виетнамци, пакистанци, еквадорци, филипинци. Великите българи са само една лоша подмяна на историята на един обикновен народ.
95
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оп, оп, оп *** стайл... Въртиме кючеци, въртиме кюфтаци, въртиме и чушки в чушкопеко нов, оп оп оп Опа *** стайл. БАН-овските старци пак ще краднат чуждите трудаци, оп, оп оп Опа *** стайл.
94
2
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Лелее, що прос.та.ци , що нещо !
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 99Това е така до началото на войните, а след тях? След тях България няма право дори да има войска, камо ли да произвежда самолети. Така се появяват Трудови войски за да се заобиколи забраната за редовна войска. Най-добрият български авиоконструктор заминава за щатите и по късно той е в основата на разработването на летящите крипости Б-29.
92
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лично Лойко е измислил ваксината! Екстракт от магнолия се остава да престои в испанска къща, най-добре в Барселона. И ваксината е готова!
91
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 99Да бе, ако не е бил българ българ света е щял да бъде още в 12-ти век. Ти сериозно ли вярваш, че нещо сме измислили, а не краднали, както обикновено.
90
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато от БАН излезе нещо по-революционно от чушкопека значи държавата е тръгнала нагоре.
89
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСтига писа глупости,още в началото на 19 век,много преди ВСВ, българите произвежадт собствени самолети,били са най-модернизираната страна на Балканите,турците взимат пример точно от модернизацията на България и копират българските дела.
88
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как бе, *** е велик!!! То е ясно, че българ ще измисли ваксината, както винаги е ставало през вековете ха ха...
87
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз им желая от все сърце успех,дано упеят да получат успешни резултати и ваксина срещу тази гадост - коронавируса,която завъртя света,а злобарите да не ползват техните услуги,щом не ги харесват!
86
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ситуацията много ми напомня за парижкия мирен договор подписан от България през 1947 год. По този договор има клауза че България няма право нито да разработва нито да произвежда ядрено оръжие.По горния повод се появява и една карикатура на Илия Бешков. Бай *** минава качен на магарето си край стълб с високоговорител който обявява забраната за производство на атомно оръжие и от устата на *** излизат думите:"Тюх, да му се невиди, тъкмо бях приготвил калъпа!"
85
3
 
12
 
! Отговори
Врач преди 4 години
Язък за парите дето харчат БАНските старци!Гледам тука форумните учени,всезнайковци и кибици отдавна са открили лек за всичко!
84
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой вярва ли, че нашите учени могат да измислят нещо повече от гениалната машина чушкопек. По бих повярвал, че съветските учени от Магадан ще измислят нещо различно от бомба, отколкото нашите лекарство за каквото и да било.
83
7
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
не се съмнявам във възможностите на нашите хора,отдали живота си на науката!..Разбира се,когато си даваш парите ..при това на СТО процента ПРЕДПЛАТА за фърчила,които я видиш некой ден я не,а хората ,които ВСЕ ПАК действат усърдно са наричани..как беше?..-"Академични старци"?..или как?..-Сещате се..,някакси се смущава човек.Та да видим до къде ще им стигнат силите..Във всеки случай ако има резултат,познайте от пръв път КОЙ ще се ИЗПЪЧИ да си прави самореклама?!
82
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСимеон Дянкоф от групата на Людмила Живкова и българските културтрегери и същевременно западни шпиони,работещи срещу България,та той ограби България,сега какво ни го навирате пак?Баси,предателите продаващи държавта ни,много мили ли ви станаха?
81
1
 
12
 
! Отговори
Зоро преди 4 години
Браво!!! Българските учени отново ще спасят света.
80
5
 
10
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До 86 и 87 и други плюещи учените. Ами дави направи тогава ваксината Азис, или някоя от фолкаджийките. Ако искате може и някой български футболист! Неграмотници малууумни! Във всяка страна науката е приоритет, само тук не е. Също и образованието не е приоритет, затова сега има такива като вас които говорят и пишат простотии. Ама чакате ваксина, нали, и не ми казвайте че хич не ви пука!