МВФ прогнозира спад от 4% за българската икономика тази година

6 % ще е ръстът догодина, смята Кристалина Георгиева
20 апр 2020 17:50, Анисия Иванова
50
МВФ прогнозира спад от 4% за българската икономика тази година
Снимка: БГНЕС

МВФ прогнозира спад на българската икономика с 4 процента тази година и 6 процента ръст догодина. Това съобщи Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд /МВФ/, на брифинг за български медии.

Тя поздрави всички, които са на предната линия в борбата с пандемията от коронавирус. Чрез видеовръзка от Вашингтон Георгиева разясни основните резултати от пролетните срещи на МВФ.

Българското правителство взе правилно решение да ускори пътя на страната никъм т.нар. чакалня на еврозоната - валутния механизъм ERM II, заяви тя.

Георгиева бе категорична, че правителството е реагирало правилно на кризата с Covid-19, но предупреди, че най-вероятно ще са необходими още мерки.

България има много добра фискална позиция за потенциална кредитна линия от Международния валутен фонд, но вероятно няма да се възползва от нея, стана ясно още от думите на Георгиева:

„Засега България не се е обърнала към фонда. България взе едно много разумно решение да се постарае да ускори влизането в чакалнята на еврозоната – това ще даде потенциално още една линия на защита на страната ни“.

"Кризата е безпрецедентна. Никога не се е налагало да спрем икономиката, за да запазим здравето и живота на хората. Не сме имали криза с такава дълбочина от времето на Великата депресия. Прогнозираме, че в 170 страни тази година доходът на хората ще се свива", каза Георгиева, цитирана от БТА.

МВФ прогнозира 3 процента спад на световната икономиката за 2020 година. Ако до средата на годината успеем да се справим с кризата, през 2021 година ще има ръст на икономика от 5,8 на сто, но това ще е частично възстановяване, каза Кристалина Георгиева.

Притеснява ни, че ако няма позитиви за ограничаване на пандемията, състоянието на световната икономика може да е още по-тежко. Основният ни приоритет е да се засилят здравните системи навсякъде по света, както и запазването на здравето на хората. Това е трудно, особено там, където бедността е голяма и концентрацията на населението прави трудно ограничаването на общуването.

Вторият приоритет е да се защити икономиката - настояваме да се положат повече усилия да не фалират фирми и да не се увеличава безработицата, каза Георгиева.

Третият приоритет е да се готвим за възстановяване на икономиката. Най-голямата опасност са масовите банкрути, увеличаване на безработицата и на неравенството, и оттам - увеличаване на социалното напрежение. Затова днес трябва повече финансова мощ, каза Кристалина Георгиева. Икономиката на знанието печели от тази криза, имаме възможност за преминаване към Интернет обучение, да излезем от "кеш икономиката" към дигиталното плащане и към електронно правителство, а тези неща са в интерес на всички, каза Кристалина Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, това пир по-време на чума. 20 бона за коментарите за доброто на партията
14
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
изпадам в умиление като са мерне това бабе из "общественото пространство"....Какви глупости дрънка тая деменция?..-Нито се знае колко ще продължи тая шбана ситуация,нито може по какъвто и да е начин да ПРЕДВИДИ действията НА ХОРАТА,нито знае дали след "короната" на края на годината нема да връхлети друго чудо,още по-стагниращо....Ама дрънка си баба ви Сталинка...
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А предвижда ли коронавирус догодина.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква икономика ,пенсионерите са с 200 лева пенсии,като си платят тока и водата и без пари остават,това е положението.
11
0
 
18
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
тая безродна кифла е най-жестокия тиранин на България... 90-те години ходеше с един тефтер и с кредиторите от МВФ по цялата страна, кое да работи и кое да се приватизира!!!
10
0
 
23
 
! Отговори
dawidow преди 4 години
госпожата напълни бузите остава корема , гъзъ
9
5
 
11
 
! Отговори
V преди 4 години
Чакай първо да видим ще има ли туристически сезон ;) боко тиквата развали отношенията ни и с Китай и с Русия ,а те са колуси в туризма .Докато не се смени политическото ръководство туризма не може да се развие .На земеделието му пречат глобалното затопляне и някой регулации на ЕС .И то кво остана няколко души с милиони по чужбина в други икономики . Много неравномерно се разпределят обществените ресурси и от тях се купуват бугатита и мерцедеси ;) За ква икономика говорим ??? герберасоикономика ?
8
0
 
32
 
! Отговори
Ванчо Какалашков преди 4 години
България и икономика ли има?
7
3
 
28
 
! Отговори
Спад преди 4 години
или не оставаме най-бедните и болни, така че какво ме топли или дядо и бабав магазина със 100 евро пенсия.Австрия-мин пенсия 580 евро мин15год стажИспания- мин пенсия 645 евро мин стаж за пенсия 15 години( Посочвам тези държави защото имат едни от най добрите пенсиони и социални системи) Холандия мин пенсия 660 евроБългария 100 евро мин стаж 38 годиниАйде Да гояори малко по тази тема Кристалина Георгиева, че ми писна от празни приказки!!!!!
6
1
 
9
 
! Отговори
@ преди 4 години
Рецесия ...
5
2
 
25
 
! Отговори
сериал преди 4 години
6% ръст на Българската икономика? Госпожата е преяла с агнешко май и я боли главата нещо.
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кристалинке ,забрави ли кога ходеше по пленумите и конгресите на БКП и ръкопляскаше. Не ни давай акъл и не се прави на велика.Добре се добра до този висок пост,с протекциите на комунисти седесари,герберисти и бесепари.
3
0
 
15
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
Бря, таз година булка, догодина люлка.
2
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Како Сталинке,не те знам коя кристална топка гледаш,но можем да се обзаложим,че спадат на БВП за 2020 ще е Двуцифрено число,като първата цифра ще е Две(2)
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Права е Стлинка.