Проблемът на самоизолацията е несигурността кога ще свърши

Точно това обаче предлага ситуацията с коронавируса
22 апр 2020 10:02, Петя Славова
5
Проблемът на самоизолацията е несигурността кога ще свърши
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Основният психологически проблем на самоизолацията е несигурността на сроковете за нейното приключване, каза ръководителя на катедрата по физиология на човека в екстремни условия в Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките Александър Суворов.

"В настоящата ситуация има само един наистина огромен стрес – не знаем кога ще приключи периодът ни на изолация", каза той в интервю за РИА Новости.

Според учения в изолационната физиология е добре известен фактът, че най-трудният период за тестваните е третата четвърт на експеримента. "Какъвто и да е експериментът – месечен, полугодишен или годишен – третата четвърт от него е винаги най-тежка. Монотонността, в комбинация с несигурността се понасят най-тежко от психиката", казва ученият, цитиран от БГНЕС.

А в настоящата ситуация с коронавирус, точният момент на приключване на периода на самоизолацията не е известен.

Суворов лично е участвал в изолационни експерименти, а също така е организирал дългосрочните експерименти за изолация "Sphinx", "Mars-500" и серията психологически експерименти "SIRIUS".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
истината преди 4 години
Животът ме е научил ,като имаш свободно време ,радвай му се максимално и направи това, за което обикновено не ти достига времето. Когато имаш работа-радвай се и свърши отнея,колкото се може ,повече.Като самонаето лице, в нашия бранш-понякога има работа, но понякога е-,,пълна суша".Никакъв смисъл няма от гризане на нокти и вайкане, използвай момента на макс, така че живота ,като ти поднесе лимон-направи си лимонада.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе до Нова година ще е така пък после...
2
1
 
5
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 4 години
Аз изобщо не си усложнявам живота да спазвам идиотските им мерки.
1
0
 
9
 
! Отговори
Питър преди 4 години
Явно затова не дават срок на карантината. Защото как да измериш третата четвърт от неясна дължина :)