Скъпа ли е американската наивност по отношение на Китай?

Китайските комунисти са готови да лъжат, твърди Никълъс Варди
23 апр 2020 14:33, Ния Христова
30
Скъпа ли е американската наивност по отношение на Китай?
Снимка: БГНЕС
Английският седмичник The Economist преди седмица разгледа подробно темата за Китай и коронавируса. От изданието задават един уместен въпрос - "Направи ли COVID-19 още по-силна азиатската страна?". 
 
Никълъс Варди пише в коментар за Liberty Through Wealth, че широко разпространената китайска пропагандна кампания приветства овладяването на вируса от Пекин като геополитически триумф, цитират от Investor.bg. 

Посланието?
 
Китай успя да контролира епидемията благодарение на превъзходството на китайския социализъм и уникалната му способност да управлява хора и ресурси. 
 
Сега Китайската комунистическа партия (ККП) показва своето благоволение, снабдявайки света с близо 4 млрд. броя маски.
 
Huawei, която е най-голямата китайската телекомуникационната компания, е забранена от САЩ и заклеймена като шпионин на китайското правителство, предостави 500 000 маски, 50 000 очила, 30 000 дрехи и 120 000 ръкавици на болниците в Ню Йорк. 
 
Всико това има за цел да изтрие обществената критика към ККП, както и че всъщност от Пекин са принудили местните лекари да не споделят информация за коронавируса, като в същото време властите предупреждават гражданите, че вирусът се предава от човек на човек и не ограничава полетите на жителите на Китай до дестинации извън границата на Китай. 
 
Китайската дързост няма граници. 
 
Стараната разпространява пропагандата си в западните социални медии като Twitter, която е забранена в самия Китай.
 
Китайските власти от свая страна, застават зад конспиративната теория, според която вирусът е възникнал в САЩ. 
 
Но защо всъщност най-голямата азиатска икономика процедира по този начин?
 
Ето защо ...
 
Причина № 1: Китай е комунистическа страна.
 
Стивън Коткин е професор по история в Принстън и сътрудник в института „Хувър“ (Hoover Institution) в Станфорд. Наскоро той беше попитан какво е научил за Съветския съюз след разпадането му, докато изучава правителствените архиви.
 
Неговият отговор? "Те бяха комунисти!"
 
Когато става въпрос за Китай отговорът му е същият. 
 
Не мога да ви кажа колко пъти съм чувал изявлението "Вижте икономиката на Китай! Китайците са по-капиталистически, отколкото ние в Съединените щати!". 
 
Това обаче не е така.
 
За протокола…
 
Китайската народна република се управлява от комунисти.
 
Всеки изпълнителен директор на китайска компания е член на ККП. (Да, това включва Джак Ма, съосновател и бивш председател на Alibaba.)
 
Всеки изпълнителен директор на китайска компания има червен телефон на бюрото си, който го свързва директно с Пекин.
 
Коткин акцентира, че китайското комунистическо ръководство внимателно е проучило разпадането на Съветския съюз и се стреми да не повтори грешките на Москва.
 
Заключението?
 
ККП трябва да запази абсолютен политически контрол, но в същото време трябва да използва пазарните си сили, за да тласка икономиката си към растеж. 
 
Партията има една-единствена цел и тя не се свързва с увеличаването на акционерската стойност за американските инвеститори в китайските компании. 
 
Единствената цел на ККП е да развива китайските интереси и да прави всичко необходимо в тази посока, както и да насърчава интереса на партията.
 
Останалата част от статията можете да прочетете ТУК 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
2
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 4 години
Мразя сащ от дете . От както се помня. Винаги съм знаел че те са Сатаната на земята. А като малък бях чувал още тогава от старите хора че жълтата раса ще владее света. Явно всичко е написано като сценарий ,и се случва.Но сащ имат многоооо , много лоша карма. Това е повече от ясно след световният терор който са вършили по земята. Сравним единствено с хитлеризма.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 26 А ти като си се нацепил с халюцинациогенни гъби, кристали, амфетки и LCD и си син-позеленял като отровен, явно не знаеш, че сиренцето е безплатно само в капана за мишлета
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен САЩ направиха лабораторията в Ухан. Вярваш ли си чебурако? А замисли се малко как се прави лаб. ниво 4 в комунистическа ***? Или като се нацепиш с одеколона, всичко е възможно.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че не е ли това целта на всяка държава и партия - да прокарва собствените си интереси?
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ги е наплашил тоя Китай, много бе
20
1
 
12
 
! Отговори
хе хе преди 4 години
Китайската КП имала за цел да развива и защитава китайските интереси.Много лошо!!!. А каква цел имат американските политици-демократи и републиканци? Те кои интереси защитават ?Обаче ,за сметка на това ,могат да бъдат спокойни по отношение на българските политици - не НЯМАТ за цел да развиват и защитават българските интереси
19
11
 
9
 
! Отговори
Хихи преди 4 години
Да сравняваш свободния, демократичен Запад с една задръстена от жълти маймуня.ци държава е просто смешно.
18
10
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Цитат:Партията има една-единствена цел и тя не се свързва с увеличаването на акционерската стойност за американските инвеститори в китайските компании. Единствената цел на ККП е да развива китайските интереси и да прави всичко необходимо в тази посока=Ама как така Китай си позволява да работи за собствените си интереси, а не за американските интереси, против своите? Вижте България! 30 години демократите работят против интересите на България за чужди интереси.
17
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие сериозно ли? Всеки месец ли ще пускате такъв "анализ"?Точно по време на тази пандемия се вижда колко точно са силни "демокрациите" и техните "служби за сигурност".Наистина сериозно - ако не вярвахте на Китай - защо не взехте никакви мерки, ами *** търчите наоколо като наакано дете и викате "Китай ми с.а в гащите"?Хайде по-сериозно - 21-ви век е. Като може да следите всички - е демокрация. Като се оплескате - все някой друг ви е виновен.
16
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези брътвежи са за вътрешно ползване и не засягат Китай по никакъв начин. Какви критики, когато великите икономики на САЩ и ЕС не могат дори медицински маски да произведат достатъчно и са принудени да ги внасят от Китай.
15
13
 
9
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Действително на китайците не може да се вярва много,първо -те говорят на китайски и никой не ги разбира ,второ ,пишат с иероглифи,които никой не разбира!?В САЩ все повече са уверени,че китайците са разпространили епидемията по света -намерени са епруветките с бях прах,чрез които е разнасяна заразата и в най-скоро време образец на тази епруветка ще бъде показана в ООН!Англия,Канада и Австралия вече са изразили солидарност за белия прах!
14
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината в политиката е доста обтекаемо нещо краварите го знаят най-добре една лъжа повторена сто пъти става истина.
13
12
 
16
 
! Отговори
Радо преди 4 години
Тази корона не е китайска нито от прилеп, някой се опита да ги забави , само че май сметките криви излязоха и ускориха китайската икономика.
12
11
 
19
 
! Отговори
Бум преди 4 години
Крадеца вика дръжте крадеца...
11
10
 
15
 
! Отговори
Ясно преди 4 години
Ния сме найвните че изобщо обръщаме внимание на простотиите на терористите и агресорите сащ!🤧
10
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те американците ще ги осъдят не ги мислете и обезщетението в арбитражния съд ще е голямо.
9
2
 
8
 
! Отговори
ТТТТТ преди 4 години
Ами не знам колко е голям Китай, но по време на испанския грип през 1920 година на цялата планета сме били 2 милиарда души! Та колко сме били тогава в Европа, като брой население и колко са били Китай и Индия по население тогава? Би трябвало Китай да е бил с доста по малко от сега, както и Индия! Та според мен Китай и Индия за последните 100години са се увеличили 10 пъти! Така ли е или бъркам?
8
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайскките комунсти може дори да излъгаха,че са имали подобен вирус. Това е много репресивен средновековен режим.
7
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ умре, скоро ще ядат прилепи. Китай ще си поискат парите, а пари няма да има, че петрола е на минус.
6
2
 
3
 
! Отговори
Ама преди 4 години
Те не само са готови, ами си го правят откакто съществуват ! Това им е начин на мислене и съществуване !