Светът окупира нови територии, изложен е на риск от нови патогени

Незаконната търговия на диви животни е механизъм за разпространението им
23 апр 2020 20:30, Анисия Иванова
8
Светът окупира нови територии, изложен е на риск от нови патогени
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Незаконната търговия на дивите животни е следващият по ранг проблем от типа незаконни дейности в световен мащаб след тези с наркотиците, оръжието и трафика на хора. Този вид търговия е опасен механизъм за разпространение на патогени, заяви Георги Стефанов, ръководител практика "Климат и Енергия“, WWF България, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Настоящата ситуация с пандемията, към която Световният фонд за дива природа е напълно съпричастен, може да ни покаже, че когато успеем да се справим с този глобален проблем, трябва да си зададем въпросите за произхода му и защо експлоатацията на природни ресурси е един от факторите, който води до потенциални рискове", обясни гостът.

Загубата на природа и рисковете за човешкото здраве са пряко свързани. Това е твърдение, подкрепено от Световната здравна организация, която доказа, че 60% от човешките патогени са с такъв произход, който има пряка връзка с предаването на болести от животни към хора.

"Световната банка изчислява икономическата тежест на шест от най-активните заболявания върху човека от такъв произход на 70 милиарда долара за последните 12 г.", уточни Георги Стефанов.

По думите му светът окупира огромни територии, които не е обитавал, и това са основно тропическите територии, където сме изложени на риск от нови патогени.

Целия разговор чуйте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобилие от изродиЩе носят маски
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости на търкалета.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Екорекетьорите искат да извлекат максимална облага от кризата - много са хлъзгави, много са алчни, за морал няма говорим.
4
0
 
6
 
! Отговори
Бандит преди 4 години
Аз на две магарета слама не мога да разделя,с дивата природа са занимавам....Сложете и един Фонд на фондовете да я оправи
3
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
Важното е да сме развити и цивилизовани и да растем... затова ще правим войни, внасяме имигранти, но най важното - ще създаваме ***!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не окупира нови територии. Новото е глобализацията и безразборното движение на хора. Териториите са стари, и навиците са стари.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Екоталибански секта простотии - лъжи и изопачени факти.