Румъния се готви да отвори икономиката си след коронакризата

Страната е сред най-тежко засегнатите на Балканите
24 апр 2020 15:50, Анисия Иванова
15
Румъния се готви да отвори икономиката си след коронакризата
Снимка: Bloomberg

Румъния се готви да отвори отново икономиката си след блокирането заради разпространението на коронавируса, но казва, че икономиката й никога повече няма да бъде същата, пише Bloomberg.

Най-пострадалата страна в Източна Европа от COVID-19 планира да засили местното производство, за да гарантира сигурността на доставките на храни, природен газ и медицинско оборудване, ако в бъдеще възникнат подобни проблеми. В същото време стимулите, които все още биха могли да обхванат и най-големите компании в Румъния, са също от съществено значение.

"Ясно е, че трябва да преосмислим индустриалното си производство", заяви в четвъртък в интервю министърът на икономиката Виргил Попеску. По неговите думи страната ще се съсредоточи върху секторите, които показват добро представяне още преди кризата: енергетика, нефтохимикали и отбрана.

Пандемията принуждава правителствата и компаниите от Източна Европа до Югоизточна Азия да преосмислят достъпа си до най-важните неща като храни и лекарства. Спешната нужда от по-големи запаси и по-устойчиви вериги за доставки предизвиква дебат между икономисти и политици относно недостатъците на глобализацията и дали производството трябва да се намира по-близо до дома.

Докато Румъния прогнозира спад от само близо 2% на икономиката си през 2020 г., то анализаторите не са съгласни. Представянето на региона ще бъде най-лошото от разпадането на комунизма преди три десетилетия и Румъния ще бъде сред най-тежко засегнатите, особено след като бюджетният й дефицит вече беше най-големият Европейски съюз, обясняват от Capital Economics, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

Икономистите смятат, че ограниченото пространство за отговор на настъпващата криза означава, че икономическото възстановяване ще бъде едно от най-лошото в Европа и ще се наблюдава свиване на икономиката в Румъния със 7.5%.

Досега Румъния е обявила стимули от 15 млрд. леи (3,4 млрд. долара) за малки и средни фирми. Някои компании, включително Renault, възобновиха дейността си преди повечето мерки за блокиране на икономиката постепенно да бъдат облекчени от средата на май.

"Около една трета от нашата икономика беше засегната, когато автомобилната индустрия и индустрията на хотелиерството спряха да работят", каза Попеску. Той добави, че сега свиването на икономиката е по-слабо благодарение на рестартирането на работния процес в отделни сектори.

Извънредното положение в Румъния вече спря сделките по сливания и придобивания в енергийния сектор на фона на това, че чешката компания CEZ AS иска да продаде местните си активи.

"Не мисля, че е разумно никоя от страните да обмисля сделки, защото цените са изкривени. Сигурен съм, че CEZ ще успее да възобнови процеса. Искахме да сме сигурни, че няма да бъдем изненадани", каза още Попеску.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е... не бързай толкова да отписваш ит-то при положение че сега все повече се ползват разни онлайн услуги, платформи и т.н., както и сериозните хора които работят квалифицирана работа в чужбина. От моите познати засега никой не се е върнал или останал без работа. Аз съм ИТ и работя като контрактор (от БГ) за голяма швейцарска фармацевтична компания - всичко е ок засега и не се чува за планове за съкращения.
13
0
 
7
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 4 години
До 13Аз го казах това под друга статия, никой не обърна внимание - ние не произвеждаме почти нищо в сравнение с това което разрушиха и разграбиха . Аутсорсинга е пътник - просто гледай шоуто - колко от псевдо ИТ-тата които са реално БУКИНГ на почивки ще изгърмят от КОЛ-центърчетата. А сериозното ИТ е пътник тоже - Хамерика тепърва ще цъфне след като отворят на 1-ви Май (другия петък) и тогава гледай филм на живо.Към средата на Юни ще е супер екшън.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние просто нямаме икономика. Имаме само туризъм и аутсорсинг. Вътрешна и икономика и производство почти няма,зашото сме малко а за навън теудно конкурентни. Примерно аз създавам продукт на кой да го продавам в БГ? Като всеки има пари за ядене, пиене и кредит за ново жилище. На вън китайците и други те убиват с експорта. Реално ние сме в омагьосан кръг и държавата трябва доста сериозно да се замисли, къде и е бизнеса и как да го финансира.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки да си даде сметка на какво се крепи семейния му бюджет, на фирмата или работодателя му, на държавата, на европа и на света. Едва един месец мерки/и то в бг наистина само отделни сектори затвориха/ и всичко взе да издиша. Дали икономиката крепена от банкови заеми не е грешно изградена система, в смисъл вземаш сега каквото ти трябва пък после го изплащаш/заработваш? И при една такава криза парите ти стават по важни от здравето?
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ние ше натегаме още нали
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като са най-пострадалата държава от Източна Европа какво ще ми отварят?
8
1
 
6
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
До 7. А ти нещо полезно предлагаш ли като алтернатива? Или просто да се плюнчим по сайтовете?
7
8
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Аз съм бе Румба, казаха ми че много си бил отчаян и с Корнелия сте събрали стадо форумци да пишат коментари за мене ама за 10 години май друго не сте измислили
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България ще си седим под пълна карантина още 4837 години.Благодарение на щедрата помощ от мутрите, пардон правителството...
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Готви. Тя може да се готви 2 месеца още.Стига глупости. Първите, които избурзат най вероятно, ще направят фау старт и втора вълна епидемия.
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи верно трябва нещо като матрицата да се направи за русофилите. Ляга си, вкарват му в главата кабела и влиза в прекрасния свят. Русия и Северна Корея са велики, богати и модерни държави и всяка седмица се ходи на военен парад с ядрени ракети. Няма новини за корона вирус, капитализма се е сринал и американците се редят на опашки за зелена карта за Русия. Лада е най голямата автомобилна компания в света. СССР включва всички държави от бившия ЕС. Ех другари, какъв живот само.
3
4
 
9
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Време е както вика Бойко и ние да помислим за улабване на мерките и отварянето на икономиката ни. Не че при нас икономиката ни е много засегната, всичко освен туризма и ресторантите си бачка, само хората го отнасят да си седят по домовете, да не ходят по парковете и т.н., Но на работа и до нападжийниците може да се ходи.
2
6
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Боко ти ли си
1
11
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Господин президент Радев, това вие ли сте?Познах ви щото звучите като дърта свекърва.