Как 95-милионен Виетнам "излиза сух" от коронавируса – без починали

Само 268 са заразените в страната, която граничи с Китай
25 апр 2020 22:30, Елка Василева
109
Как 95-милионен Виетнам "излиза сух" от коронавируса – без починали
Снимка: архив, БГНЕС

Виетнамските власти отслабиха в сряда стриктната карантина, обявена от 1 април в най-големите градове и провинции с цел да не се разпространи коронавирусът. Мерките за строга социална изолация дадоха възможност 95-милионната държава, граничеща с Китай, да избегне епидемията - общият брой заразени е под 300 при нулева смъртност.

Виетнам не разполага със средства за масово тестване и се насочи към бюджетен модел на борба с COVID-19, включващ главно изолация на огнищата и активна профилактика. И моделът успя да се покаже ефективен.

Честваната във Виетнам на 22 април на 150-ата годишнина от рождението на Владимир Ленин, по повод която лидерите на управляващата Компартия и на правителството поднесоха цветя пред паметника на вожда на световния пролетариат в центъра на Ханой, фактически бе двоен празник за жителите на страната, пише Сергей Строкан, "Комерсант".

В сряда сутринта Националният комитет за предотвратяване и мониторинг на COVID-19 съобщи, че през последните шест дни в страната не е регистриран нито един нов случай на заразяване с коронавируса.

Общият брой болни към сряда бе (поне по официални данни) 268; оздравелите са 222 и нито един не е починал.

С оглед позитивната тенденция от последната седмица премиерът Нгуен Суан Фук заяви още в понеделник, че страната може постепенно да пристъпи към смекчаване на строгата карантина, обявена до 22 април в 12 от най-големите градове и региони, включително Ханой, Хошимин и Дананг. Социалното дистанциране изглежда ще бъде отменено изцяло до 30 април.

Отправяйки сигнал, че Виетнам се връща към нормалния живот, на заседание на кабинета във вторник премиерът нареди до началото на юни да се приключи подготовката за въвеждане в експлоатация на първата линия от метрото в Ханой.

Същия ден Нгуен Суан Фук разговаря по телефона с руския премиер Михаил Мишустин и го покани на официално посещение в Ханой, "веднага щом бъдат отменени ограниченията заради коронавирусната инфекция". Пресслужбата на Мишустин информира: "Правителствените ръководители обсъдиха перспективите за укрепване на взаимодействието в борбата с новата коронавирусна инфекция, наблягайки върху развитието на контактите между медицинските специалисти и здравните заведения в Русия и Виетнам".

Още по темата

На фона на новините за стремително разпространение на пандемията в Югоизточна Азия, където палмата на първенството по ирония се държи от регионалните икономически лидери - Сингапур и Индонезия, Виетнам с един от най-ниските доходи на глава от населението успя да постигне и един от най-ниските показатели по брой на заболелите. Сред десетте страни от АСЕАН - Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, председателствана тази година от Виетнам, практически незасегнати от пандемията остават също Мианма и Лаос. Като председател на АСЕАН Нгуен Суан Фук свика миналата седмица спешна среща на върха чрез видеомост, сподели с другите държавни лидери виетнамския опит и договори с тях засилване на взаимната подкрепа в борбата с пандемията.

Уникален остава будещият все повече интерес в региона виетнамски модел в тази борба, позволил граничещата с Китай страна да приключи войната с COVID-19, без да изгуби нито един човешки живот. Принципната отлика от други азиатски истории на успеха - корейското и тайванското "коронавирусно чудо", е там, че Виетнам можа да спре болестта с минимални разходи: без масово тестване, без активно внедряване на дигитални технологии за контрол на самоизолацията.

След като на 23 януари в страната бяха установени първите случаи на заболяване (вирусът бе открит у двама граждани на КНР, пристигнали на 13 януари от Ухан и приети в болница десетина дни след това), Виетнам заложи най-вече на активна профилактика и обяви строги, но селективни мерки за социална изолация. В рамките на режима, въведен в страната от 1 април, на хората бе забранено да излизат навън без жизненоважна нужда, затворени бяха моловете и туристическите обекти в най-големите градове, а всички масови прояви бяха отменени.

Виетнамско ноу-хау стана разработената концепция за "класификация на рисковете".

Тя даде възможност Националният комитет за предотвратяване и мониторинг на COVID-19 да раздели 63-те провинции в страната на няколко региона - с високо, средно и ниско ниво на коронавирусна заплаха. Съответно варираха и мерките за социално дистанциране в зависимост от градацията на един или друг град или провинция. Класификацията на рисковете отчиташе няколко ключови фактора: разположение на региона, брой и плътност на населението, наличие на промишлени предприятия и инфраструктурни обекти, на места за настаняване на чужденци, а също така възможностите на системата за здравеопазване и потенциала за реагиране на пандемията.

"Действията на виетнамските власти надхвърлиха всички очаквания - те бързо затвориха границите и ограничиха движението и контактите в районите с клъстъри на COVID-19", признава експертът на Eurasia Group Питър Мамфорд.

Накрая, самите виетнамци сочат като друг немаловажен фактор за успеха си "ръководната и направляваща роля" на Компартията, призоваваща народа да се сплоти и да възприема борбата с пандемията като битка с външен враг, в която трябва, както и неведнъж в историята досега, на всяка цена да постигне победа. Призовал нацията да остане бдителна, премиерът Нгуен Суан Фук предупреди: "Не бива да допуснем нито една грешка, за да не се върне болестта пак в нашата страна"./БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
2
 
! Отговори
Комрад преди 3 години
Имат точно толкова заболели и умрели, колкото е решила партията.
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 85 УДАРНИКДругарю герберскси ударник защо нямат починали от коронавирус там във Виетнам ?
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там има ли НПО на Сорос ?
75
1
 
7
 
! Отговори
.. преди 3 години
Явно си имат и болници и не треперят от сриване на здравната им система.
74
1
 
6
 
! Отговори
АЗ76 преди 3 години
тия немат евреи,които да им се бръкат у работите.да. :)
73
0
 
8
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
А ние им се смеехме в общежитията през 80'-90' и ги изгонихме по-късно, че ни изядоха бездомните кучета по нехуманен начин.Сега си имаме глутници бездомни кучета и никаква мъдрост за сплотяване и послушание в името на общото благо по виетнамски модел!По стара българска традиция, мантрата на мнозинството е --- *** й майката на победата! Всеки господар ми е драг, щом ядене и пиене има! Ако не ми отворите кючекчийницата в София, ще ходя в Ихтиман! Наздраве!
72
2
 
0
 
! Отговори
Авалокитешвара преди 3 години
В ведица храмове на Виетнам Ленин се почита и като велик будистки мъдрец. Много от изказванията му се цитират като коани, например, "Крачка напред, две назад", "експоприация на експоприаторите", "Интелигенцията не е мозъкът на нацията, а национален екскремент", "Помнят ни, докато пречим на някого", "Докато има държава, няма свобода; когато има свобода, няма държава", "Кажи ми кой те хвали, за да ти кажа къде бъркаш" и др.
71
0
 
13
 
! Отговори
!!! преди 3 години
Историята е показала, че виетнамците са находчиви, жилави и мъдри. Да са живи и здрави!
70
4
 
16
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Ха ха помните ли по вьзрастните колко испаднал беше виетнам след налагането на - евроатлантическите ценности , тогава ние се подигравахме с тях какьв глад и мизерия цари там - сега те се смеят на нас
69
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези, не шамариха ли америка едно време, щото америка се опита да играе игрички там? Струва ми се,че че са ги научили повече да не се пробват. Ако и китайците навремето, имаха историческата възможност да ги пошамарят, сега целия свят щеше да е чист от вируса. И в Сев Корея нямат вирус, но имат ядрена програма и могат да стрелят чак до Хавай.
68
4
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Виетнамците си правят барбекю с кучета.Е ли е това причината,кучешкото месо или сланина( ако е охранено)" да убива короната?
67
10
 
12
 
! Отговори
УДАРНИК преди 3 години
Пропагандна статия, отвсякъде... Според Worldometers имат само 2000 теста на 1 милион и както пише - без никакъв тест за антитела. Нормално е при това положение повече 95% от заразените да не са регистрирани. Така се отчитат резултати. През комунизма, хората ползващи подобен подход се наричаха УДАРНИЦИ -понеже разбиваха статистиката! Та един ударник по документи можеше да е набрал 90 тона домати за 1 месец от 10 декара площ! Сериозно, има документи. И медал му се даваше. Какви ударници имаше!
66
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да живее братската дружба между рушлямци и виетКонгци....вансеремос.......мъкаааа.
65
1
 
10
 
! Отговори
До 85 преди 3 години
Е заради такива ,,многознайковци" и разбирачи на всичко като теб сме на този хал.Няма по-страшно от полуграмотни и полуинформирани хора,с претенции че знаят всичко и говорещи безапелационно като последна инстанция.Прости им боже за вродената им простота!...П.р.о.с.тият човек като не разбира ,осъжда и оплюва!
64
3
 
27
 
! Отговори
сокол преди 3 години
Американците с техните бомби и *** не са успели да победят за 30 години този упорит и жилав народ,но поне средата е стерилна и вируси не виреят.Особенно американски.Трудолюбив,скромен народ,храната е много вкусна.Да са живи и здрави.
63
3
 
16
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Тук гледам, че се е създала нова религиозна секта на вярващите безрезервно в тестовете за този коронавирус. Е, трябва да ви разочаровам - вашият нов бог е фалшив. Тестовете не са на 100% достоверни и второ, Civid-19 може да се диагностицира и по симтоми, т.е. без тестове.
62
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички държави с успех в спирането на заразата, както е във Виетнам, приложиха реална карантина за всички идващи от чужбина. Гърция например и не само тя.
61
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така изолация на местата с зараза!?Тука като се опитаха да изолират на 2 ден направиха протест.
60
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига лъгахте хората с тоя безвреден грип! Хората не умират от някакъв опасен вирус, а от пневмония, сърдечна недостатъчност, дори и инфаркт, а определени подкупени лица записват всичко в картона като коронавирус. Това е лъжа. Не се праеви дори и аутопсия. Тестът е фалшив, защото намира антитела за всички видове коронавирус, а те са над 20, и някои от тях са били винаги между нас, т.е ние сме носители, но те са безвредни. На съд, всеки който е замесен в тоя мащабен заговор.
59
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най големия производител в на хероин в света