Наш учен изобрети устройство за битка с коронавируса

То сигнализира всеки път при допира на ръцете с лицето
25
Наш учен изобрети устройство за битка с коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Български учен изобрети устройство, което може да помогне за намаляване на риска от заразяване с  коронавируса. То сигнализира всеки път при допира на ръцете с лицето.

"Ето сега, все едно несъзнателно тръгвам да си пипам носа, очите, устата и веднага се появява сигнализация. Мога да си пипна бордюра, да си пипна тялото, въпрос на настройка", каза изобретателят д-р Кристиян Тахтаков пред Bulgaria ON AIR.

Той е доктор по кибернетика от БАН. Преди 4 години разработва устройство за контрол на позицията на опорно-двигателната система. Сега безработен, българският учен решава да го приспособи в помощ в борбата с коронавируса.

Сметката за изработването на устройството е по-малка от тази за билет в столичния градски транспорт. Идеята му е да получи финансиране, за да дари устройствата на всички работещи на първа линия.

"Надявам се фирми да ме потърсят, институции, Министерство на здравеопазването, на социалните грижи да ме подпомогнат в това отношение. Аз направих моя дълг, изобретих го. Оттам нататък от институциите зависи всички, от инвестициите", допълни той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Заинтересован преди 3 години
Бих искала да закупя 200 бройки за дарение.Как мога да се свържа с изобретателя?
18
0
 
3
 
! Отговори
господин Никой преди 3 години
Защо тези, които получават заплати за да изобретяват, не изобретяват? Какво правят т.н. учени за да оправдаят заплатите си?
17
0
 
1
 
! Отговори
Тодор преди 3 години
Факт е,че патентното ведомство е издало повече патенти на обикновенни хора, чиито място е в БАН и университетите. Това обаче на практика не става, тъй като се създава конфликт на интереси между ръководството на институтите и патентопритежателят. Вместо да бъдат поощрявани, изобретателите биват ограбвани,уволнявани или не назначавани, след като вишестоящите се възползват от тях. И това е най-вече с цел да усвоят пари от проекти.Редно е МОН да спре шуробаджанащината и стимулира можещите.
16
0
 
4
 
! Отговори
Справедливият преди 3 години
За да те назначат на щатна длъжност в институция като БАН или връзки трябват, или нещо друго. Доколкото разбирам, момчето има патенти, а имаш ли такива, ставаш неудобен и стоиш без работа.
15
0
 
4
 
! Отговори
Angel преди 3 години
Като чета повече коментари. Виждам само злоба и завист в изказванията. Някой нещо добро да иска да направи и всички Скачаме срещу него. Да ви попитам вие какво измислихте и направихте за хората? Като се правите тука на Много разбираш ти и знаеш ти.
14
0
 
5
 
! Отговори
наука преди 3 години
към тези къдесе правяд на интересни с обидни коментари към човек който е в пъти по образован и с образование доста над вашето . този човек е изобретил и предишното устройство а не го е откраднал той има патент не само върхо едно устройство и е уникален изобретател
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да се ползва и при малките деца - да не си бъркат в носа и гризат ноктите.
12
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 4 години
Не прочете ли какво е написал 1 ? Такова нещо отдавна е изобретено, не струва скъпо и е много по-елегантно от творението на нашия гений. Пак сме изобретили топлата вода.Но и аз се питам как така не е в БАН този човек, който "открива" отдавна създадено нещо? Ами че те там само с това се занимават.Не към учените има негативизъм тук, а към псевдоучените, които хрантутим. Този не се е уредил сред тях на щатна длъжност, защото не са му стигнали връзките.Иначе, научната си степен е получил там.
11
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 7 преди 4 години
Да, учените трябва да се пазят и да им се създават условия за работа.При нас бедата се състои в това, че всеки индивид, намерил връзки да постъпи в БАН на научна длъжност, Бог знае защо бива провъзгласяван за учен и има претенциите на такъв, а всъщност си е обикновен шуробаджанак. Изключенията се броят на пръсти.Затова хората по света ще изобретят и лекарства, и ваксини срещу К-19, а нашите ще произвеждат пискуни, които ще ни сигнализират, че сме си пипнали носа. Като че ли ние не знаем.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко което е направено с мисъл и желание заслужава само овации! Браво момче! Ако всеки тука се опита да дава от себе си най- доброто с мисъл за другите, дори само за един ден от седмицата ...и поне за един ден от седмицата да не се оплаква , критикарства и оплюва "все и всè ",тази държава ще процъфтява.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми няма лошо, ама не е кой знае какво. И все пак щом сумати и пъпчивци на по 18 години създават какви ли не приложения и забогатяват, защо и нашия да не успее.Успех човече дано помогнеш на другите на себе си .
8
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
човек намери си нормална работа, не се занимавай с глупости!
7
4
 
1
 
! Отговори
инженер преди 4 години
ЕВРИКА!!!В този ред на мисли, от предишния ми коментар, открих решение!На гражданите не трябва да се заповядва да носят само маски.На гражданите на България трябва да се заповядва да носят маски, шапки на главите и калцуни!!!
6
5
 
0
 
! Отговори
инженер преди 4 години
Еми ето аз се следя дали се пипам по главата или не.Еми да, верно, пипам се по главата.Ама се чеша по скалпа, щото ме сърби!По косата се пипам, не по лицето!По лицето не се пипам!!!Което ще рече, маските са безполезни :-(
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не много смислено "изобретение". Човек като се задълбочи в ежедневните си работни и житейски проблеми, дори няма да обръща внимание на някакви си сигнализации. Хубаво, умен човекът нали. He спорим за това. Но пък в БАН се занимават с глупости.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък измислих приложение, което като пръднa, заглушава звука с песен на Криско. Звука е близък и никой не се усеща, докато не стане твърде късно за бягство
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сори, но това "устройство" прави ли разлика между това да тръгнеш да си докоснеш лицето и просто вдигане на ръката? Надали.
2
8
 
7
 
! Отговори
Посетител преди 4 години
Пиукащ датчик ; ) колко милиона иска чичу ? 1м ?
1
7
 
3
 
! Отговори
Репичка преди 4 години
Има ги в Алиекспреса за 27 долара и са с вид на часовници....Това нещо ми прилича на ,,Сделано в СССР,,....