Този път СЗО даде за пример Швеция: Това е новата нормалност

В държавата няма наложена карантина
Обновена: 30 апр 2020 19:33 | 30 апр 2020 19:05, Нели Христова
274
Този път СЗО даде за пример Швеция: Това е новата нормалност
Снимка: БГНЕС

Швеция накара много държави да повдигнат многозначително вежди, тъй като страната и до ден днешен отказва да въведе строга карантина и ограничения, за да спре разпространението на COVID-19. Днес CNN съобщи, че броят на починалите от коронавируса в страната намалява, а СЗО дори даде Швеция за пример.

Още по темата

"Швеция може да е бъдещият модел за нормален живот с коронавирус", заяви  водещият специалист на СЗО д-р Майк Райън по време на брифинг на организацията, цитиран от Ройтерс. 

В страната, повечето бизнеси и училища са отворени. Ресторантите и баровете са пълни, хората се препичат на слънце. Правителството се доверява напълно на собственото си общество само да наложи социално дистанциране.

Шведите все още ходят и на фризьор, а пред CNN една жена споделя, докато си прави прическа, че се е примирила с факта, че най-вероятно ще хване COVID-19 все някога.

Според СЗО това било целта "да се достигне до нова нормалност".

На брифинга бе повдигнат въпросът и за анонсираните усложнения при децата, които преболедуват вируса.

"Повечето деца, разболели се от коронавирус, са с леки симптоми и се възстановяват напълно, но много малък брой развиват рядък възпалителен синдром в някои държави", каза Майкъл Райън.

Връзката между вируса и клъстери на рядкото възпалително заболяване при децата се изследва от британски и италиански лекари.

От рядък възпалителен синдром, който прилича на този във Великобритания и Италия, се лекуват и три деца в САЩ. Подобни случаи има и в Испания.

Досега децата не бяха засегнати от тежките усложнения от коронавирус, които са характерни за възрастните с хронични заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.