Затлъстяването - опасният фактор за фатални случаи при COVID 19

Наднорменото тегло е най-рисковият фактор за заразените
3 май 2020 18:45, Петя Славова
65
Затлъстяването - опасният фактор за фатални случаи при COVID 19
Снимка: БГНЕС

Наднорменото тегло е най-рисковият фактор за заразените с коронавирус - сочат последните данни от САЩ. То е причина както за по-тежкото протичане на заболяването, така и за по-голямата вероятност от летален изход, съобщава "Дойче Веле".

Случаите, в които заболяването от коронавирус протича тежко, най-често са при възрастни пациенти и такива със съпътстващи заболявания. Резултатите от ново проучване, проведено в Ню Йорк, сочат, че не астмата и тютюнопушеното, а затлъстяването е най-рисковият фактор. "Това беше изключително изненадващ резултат за нас", казва авторът на изследването Кристофър Петрили пред "Ди Велт".

Изследването е проведено между 1 март и 1 април и анализира случаите на 4100 пациенти с Ковид-19. Резултатите сочат, че 40 процента от хората, които е трябвало да бъдат лекувани в болница, са страдали от затлъстяване. При половината от тях се е наложило интубиране. "Адипозата (болезненото затлъстяване) носи много по-голям риск за заразените с Ковид-19 от всяко заболяване на сърдечно-съдовата система или на белите дробове", заявяват авторите на изследването.

Карстен Шмидтс, главен лекар в университетската клиника в Есен, има сходни наблюдения. "Повечето пациенти, които идват в интензивните отделения с тежки симптоми, са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване. Хората с нормално тегло са много по-малко."

Индексът на телесната маса повишава опасността от летален изход

Това сочат данните на френски учени, анализирали случаите на 124 пациенти с Ковид-19 и установили, че тези, при които се е наложило използването на респиратори, са били предимно с наднормено тегло. Хората, които е трябвало да бъдат обдишвани под упойка, са били 85, като 56 процента от тях имали индекс на телесната маса над 30 (т.е. извън рамките на нормалното), а други 35 на сто са страдали от сериозно затлъстяване - с индекс над 35. "Нашите данни доказват ясна връзка между затлъстяването и тежестта на заболяването", казва ръководителят на изследването Артур Симонет, цитиран от "Меркур".

Китайски учени, анализирали данните от 112 случая в "Юнион Хоспитал" в Ухан, също заключват, че наднорменото тегло повишава риска от по-тежко протичане на заболяването, а и смъртността сред хората с адипоза е по-висока. Според данните от Ухан, 88,2 процента от пациентите, починали от коронавирус, са били с наднормено тегло или затлъстели.

В САЩ проблемът е особено сериозен

По данни на американските здравни власти, 42 процента от жителите на САЩ страдат от затлъстяване. "За съжаление се оказва, че затлъстяването при хората под 60-годишна възраст трябва да се разглежда като нов епидемиологичен рисков фактор, който вероятно допринася за ръста на заболяванията в САЩ", казва Дженифър Лайтър, ръководителка на екипа, осъществил изследването в Ню Йорк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
6
 
! Отговори
Парадоксално тлъст преди 3 години
Затлъстелите хора умират по-рядко от сърдечен удар в сравнение с нормалните и свръхтегловните - пълно е с изследвания на тази тема след 2015 г. 2017 обобщават резултатите на 25 такива изследвания, обхващащи 300 000 пациента.
34
2
 
3
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
До ЖенаТочно така, здравето зависи от храненето и движението!
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
точно 2 та починала лекарка е с наднормено тегло
32
1
 
8
 
! Отговори
! преди 3 години
Повярвайте, рязкото отслабване е страшен шок за организма.Ал Бож отслабна и се хвалеше с колко много, но хвана рак и почина.Стефан Данаилов и той отслабна много, но хвана рак и чак чужбина го спасиха.И за химиите в кутии, дето с тях се отслабва бързо, важи същото.
31
6
 
6
 
! Отговори
СЗО преди 3 години
Според СЗО трябва да си модел, за да имаш нормален индекс. За жена 165 на 50 кг, за мъж 180 на 75 кг.
30
6
 
8
 
! Отговори
Жена преди 3 години
До 22Бе зависи аз на 18 бях 56 кг.сега на 38 съм 58 кг. Щори 170 ръст. Важно е как ядеш, какво ядеш и колко се движиш.
29
2
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Затлъстяване == слабо сърце. То е истинския проблем.
28
3
 
3
 
! Отговори
НЕ-АРЕСТАНТ преди 3 години
Абе! Вие защо днес ядосахте Бойко бе?Цели 2 месеца спазвате препоръките на правителството.. ЧЕ КОЙ ВИ КАЗА ДА ПРАВИТЕ ТАКА?!ВОЖДА Е БЕСЕН! КАК ТАКА БЕЗ АРЕСТУВАНИ УЗУРПАТОРИ. МНОГО ХИТРИ ЩЕ МИ ДОЙДЕТЕ ВИЕ ОТ НАРОДА....ВНИМАВАЙТЕ С КОЙ СИ ИМАТЕ РАБОТА, ОБАЧЕ!!!!!!!!!!!!!!!
27
2
 
3
 
! Отговори
Вождът на апачите преди 3 години
е с BMI поне 35, т.е. болезнено затлъстяване според СЗО.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не ви трябат скъпи диети и съвети от диетолози които взимат по 80 лева за преглед за да ви кажат на практика нищо единственият начин и наи хубавата диета която се оказва златна е да ядете наполовина от това което сте яли досега без да се лишавате от нищо постепенно стомахът се свива и количеството храна с което се храните ще бъде достатъчно ще бъдете по жизнени ще се гордеете с успеха си и ще сте винаги в добро настроение далече от болестите и излшните килограми
25
7
 
6
 
! Отговори
Борислав преди 3 години
Колкото по-здравословно се храни човек, толкова по-малка е вероятността да се разболее от каквото и да било, включително и коронавирус. Четете книги за здравословно и природосъобразно хранене. Една хапка трябва да се дъвчи минимум 32 пъти, за да може тази храна да се усвои от организма. Отделно трябва да бъдат изключени всички готови храни с Е-та и консерванти. Чудите се защо сте болни, а не четете какво слагат в готовите храни. Природосъобразното хранене включва повече плодове и зеленчуци.
24
6
 
6
 
! Отговори
Драго преди 3 години
Пълни глупости - тоя жирус е една голяма измислица. Аз съм 150 кила и от как е почнала тая истерия не съм спрял да излизам и да се срещам с хора (разнасям хранителни стоки) и никога не съм слагал маска/ръкавици и съм здрав като бик. *** на секи 3 дни обръщам с аверите по кило ракия и резултатите са на лице - видно е, че вътрешната дезинфекция е достатъчна.
23
2
 
9
 
! Отговори
ПАНИКьОСАН БОЙКО преди 3 години
ХОРА!Вожда ни има нужда от подкрепа! Призовавам ви утре да се съберем на жълтите павета и да направим НАРОДЕН ЩАБ, който да помогне на тези клети хора да се избавят от мъките и всичките ядове, които ние им създадохме.:))))):)))))))))))))))))))))))))):))))))))))))))))))))))))))))))))))))))):))))))))))):))
22
1
 
9
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Абе не е баш така, както пишат някои форумци. Имайте предвид, че по принцип с възрастта метаболизма се забавя, трябва да се ходи и на работа, и т.н. фактори. Много трудно човек на 40 - 50, може да изглежда, както когато е бил на 18. Такива хора, като потребителят " Ямболски *** ", са изключения. Може би благоприятна генетика или нещо друго, но изключението не е правило. Тъй, че за хора над 30, въпроса с килограмите и телосложението, не е толкова елементарен.
21
2
 
9
 
! Отговори
ПАНИКьОСАН БОЙКО преди 3 години
Колкото и да е важна тази статия, искам да споделя нещо ПЪТИ ПО-ВАЖНО!ХОРА! Вожда ни е паникьосан. Не знае какво да прави! Време е да му помогнем.ЗАПОЧВАМ КАМПАНИЯ в помощ на нашия обичан Вожд Бойко Борисов!За да помогнете на човека в криза, просто изпратете SMS с текст "DMS BHUDDA" на цена от 5000лв. Парите ще влязат директно в джоба на абстиниралия за далавери Вожд.Хора! Моля, ПОМОГНЕТЕ!СПОДЕЛЯЙТЕ!
20
3
 
0
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Затлъстелите с коронавирус, ако искат да се спасят, ще трябва да минат на диета, иначе ги чака фатален край. Точно отровите им в дробовете шортят и са застрашени от смърт и задушаване.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако това е вярно тия ще пукнат до един.От толкова бургери и ГМО царевица.
18
3
 
5
 
! Отговори
Смях преди 3 години
До Анонимен 1Фитнес??? Има само един начин човек да е слаб и това е умерения глад; както казват старите съвети по въпроса - да ставаш малко гладен от масата. Спортът помага за много други неща, но от него не се отслабва, говоря от личен опит. За здраве е достатъчно обикновено кардио всеки ден и за него не е нужна зала. Един кростренажор не струва милиони.
17
1
 
10
 
! Отговори
Ужас Направо хорор! преди 3 години
Затвориха ни за угояване по американски модел и сега - плашат ни с наднормено тегло!
16
3
 
7
 
! Отговори
УЖАС преди 3 години
Тогава всички от хунтата на плешивите са обречени!Даже и Овенния министор .....