Светът срещу Китай заради коронавируса

Някои страни искат да съдят Пекин заради заразата
4 май 2020 11:50, Нели Христова
266
Светът срещу Китай заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Австралия призова за разследване на произхода на вируса. Германия и Великобритания се колебаят отново относно поканата към китайския технологичен гигант Huawei. Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай в разпространението на заразата и се стреми да го накаже. Някои правителства искат да съдят Пекин за щети и обезщетения, заради коронавируса, пише американският вестник The New York Times в своя статия, представена от агенция Фокус.

В цял свят се разраства недоволство срещу Китай заради неуспеха му да овладее кризата в началото, което спомогна за разпространяването на коронавируса по света, създавайки дълбоко поляризирана битка на идеи и възвръщайки амбицията на Китай да запълни вакуума на лидерството, оставен от САЩ.

Китай, който никога не е възприемчив към външна критика и внимава да не загуби вътрешния си контрол и икономическата доминация, реагира агресивно, комбинирайки медицинска помощ за други държави със сурова националистическа реторика и смесвайки искания за благодарност с икономическите заплахи. Резултатът само добави инерция към обратния удар и нарастващото недоверие към Китай в Европа и Африка, подкопавайки желания имидж на Китай като щедър глобален актьор.

Още преди вируса Пекин проявява остър подход към връзките с обществеността, агресивен стил, наречен дипломация "Войнът Вълк", кръстен на два ултрапатриотични китайски филма, представящи злите заговори и огнената гибел на ръководени от американци чуждестранни наемници

С ясно насърчаване от страна на президента Си Дзинпин и мощния департамент за пропаганда на Китайската комунистическа партия, по-младото поколение китайски дипломати доказва своята лоялност с предизвикателно националистически и понякога заплашителни послания в страните, където са базирани.

След появата на вируса тонът само се изостри, мярка за това като колко сериозна опасност китайските лидери виждат вируса за позициите си у дома, където той подхранва гнева и унищожава икономическия растеж, както и в отслабените му позиции в чужбина.

Дори в европейски страни като Германия "недоверието към Китай се е увеличило толкова бързо с идването на вируса, че никое министерство не знае как да се справи с него", каза Анджела Станцел, китайски експерт от Германския институт по международни въпроси и сигурност.

В Германия, както и във Великобритания, в допълнение към новите въпроси относно целесъобразността на използването на Huawei за нови 5G системи, се засилиха и опасенията за зависимост от Китай за жизненоважни материали и лекарства.

Франция, която традиционно има добри отношения с Пекин, също беше разгневена от критични изявления на китайски дипломати, включително обвинение, че французите умишлено са оставили по-възрастните си жители да умрат в старчески домове. Това предизвика изобличение от външния министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан и гняв от депутатите, въпреки ранната реципрочна размяна на медицинска помощ като маски.

Наскоро германското правителство се оплака, че китайските дипломати настояват за писма за подкрепа и благодарност за помощта и усилията на Пекин срещу вируса от правителствени служители и ръководители на големи германски компании.

Същото е и в Полша, каза в интервю посланикът на САЩ във Варшава Джорджет Мосбахер, описвайки китайския натиск върху президента Анджей Дуда да се обади на Си Дзинпин и да му благодари за помощта, разговор с който властите в Пекин се хвалят у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
13
 
13
 
! Отговори
MLADEN MARINOV преди 3 години
PRI AMERIKANSKI VIRUS KITAI VINOVEN
14
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай в отговор подкрепи борбата на Русия за дедоларизация.
13
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западните полезни ***/този път на ниво правит. ръководители/ не виждат заплахата от комунистически Китай,който укрепнал икономически, неизбежно ще прояви своя експанзионизъм. Всички страни,засегнати от коронавируса, трябва да предявят искове за претърпени икономически, физически и прихотравми. И при отказ-икономическа блокада. Същото трябва да се усили срещу путиландия-Северна Нигерия с ракетами....
12
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойкот на китайските стоки!
11
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3-4 ферми за рептили съвсем не означава, че светът е срешу Китай.
10
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
светът не е срещу китай,само болните американофилчита си мислят така
9
4
 
22
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Интересно ,а защо "светът" не е срещу СЗО !?А то от тех постъпват всякакви препоръки ,то без маски,то с маски ...то кой как иска ... ,нещо против тях няма ли ... ?)
8
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 1Сигурно СЗО им е заповядала на държавите от ЕС да не поставят прибиращите се под карантина, като и на децата беше ясно, че ще си я докараме заразата от там?
7
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдаааа, то щото ако беше се случило в демократична западна страна щеше да е различно. С либералните си ценности и кекави икономики дали щяха да наложат пълна блокада от ден първи? И каква е гаранцията, че няма да се разпространи из останалия свят? Типична западна постановка....все някой друг е виновен и изобщо някой задължително трябва да е виновен. Преди беше СССР сега е Китай.
6
17
 
8
 
! Отговори
Пандемия УханскаЧума преди 3 години
Българите още нищо не сте видели - тепърва Ви чака съдбата на Русия - 5 месеца отне, но най-сетне Уханката там почна да дава резултати - по 10 000 заразени на ден! Скоро няма да смогват на труповете!!
5
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя път няма да им се размине на дръпнатите от Пекин и Шанхай.Тотален бойкот на стоките им с парите от които хранят комунистическия режим. Ако народа им иска да го сваля, да го сваля. Ако не, да си живеят като Северна Корея.
4
3
 
20
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
пращаха, щото СЗО - говорителите на Пекин - така, съветваха и казваха!!
3
9
 
10
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
а Брюксел ближе Китайдки Комунистически Дирници - само 1 500 000 заразени Европейци и само 150 000 трупа - какво е това за Брюксел пред Голямата Цел - Китайско Комунистическо Робство на Европа!
2
8
 
12
 
! Отговори
хиро-шим преди 3 години
Тръмп като нищо би пратил съвременен Б-29 Енола Г..й с много "обич" към Чайна
1
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, Китай ви е виновен, че в средата на епидемията при вече започнала карантина там, пращахте самолети да прибирате хората, и вместо да ги оставите на първото срещнато летище на територията на Европа под карантина, ги пласирахте по целия свят.