СЗО: Няма повторно заразяване с коронавирус при излекувани

Повторните положителни резултати са заради мъртви клетки в дробовете
4 май 2020 14:03, Нели Христова
25
СЗО: Няма повторно заразяване с коронавирус при излекувани
Снимка: БГНЕС

Излекувани пациенти от COVID-19, които дават положителни проби, не са повторно заразени. Това заявиха експерти от Световната здравна организация. За подобни случаи алармира Южна Корея, която премина пика на пандемията в края на февруари. Там, около 300 пациенти дадоха положителни проби за коронавирус само няколко седмици, след като бяха излекувани.

Още по темата

"Някои пациенти, които са дали отрицателни проби, след седмица, две или повече са с положителен резултат. Това, което се случва е, че докато дробовете се възстановяват, в тях остават мъртви клетки. При изследване с PCR, именно те дават положителен резултат. Това не е инфекция, не е повторно заразяване, не е повторно активиране, всъщност това е част от лечебния процес", обяснява Мария ван Керкхове, технически експерт в СЗО, цитирана от БНТ.

Още през февруари Китай съобщи за първи случай на излекуван пациент, дал по-късно положителна проба. Подобни случаи са регистрирани и в Япония.

"Могат ли хората да се заразят повторно? Това, което знаем досега, е, че когато някой се зарази с COVID-19, създава антитела и те изграждат имунитет една, две или три седмици след инфекцията. Но сега се опитваме да разберем дали тази реакция означава, че те разполагат с имунитет, дали имат силна защита срещу заразата и ако е така, колко дълго трае имунната защита", допълва Керхове.

Отговорът скоро може да бъде открит във Во - малкото италианско селище, което се превърна в своеобразна световна лаборатория за проучване на развитието на вируса и изграждането на имунната защита. Във Во беше регистриран първия смъртен случай на Апенините.

След смъртта на 89-годишния мъж, 3-хилядният град беше поставен под карантина и на всички жители бяха направени тестове. Тогава 89 души дадоха положителни проби. Последва пълна "самоизолация" на населението. След 9 дни тестовете бяха повторени. Сега населението на Во е тествано за трети път.

"Ще имаме почти перфектна картина за развитието на вируса. Ще разберем кой, как и защо е развил антитела. Ще имаме и генетично проучване за имунната система", казва Стефано Мерилиано, председател в Универиситета по медицина в Падуа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Може да са имали предвид - че когато отидеш на оня свят - вече си напьлно здрав
21
0
 
2
 
! Отговори
Мила преди 3 години
Не разбирам, щом това не е повторно заразяване, а част от оздравяването, защо нашата лекарка почина за отрицателно време?!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това в момента не се знае. Няма убедително изследване изгражда ли се дългосрочен имунитет или не. Така че това е някаква партенка в момента.
19
1
 
2
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
щом СЗО го Казва, значи е Закон, за Истина не говорим!
18
0
 
2
 
! Отговори
Men преди 3 години
До ОнанименКакъв процент са 190 случая от над 2 милиона заразени, и няколко стотин хиляди излекувани.Стига насаждате страх.
17
0
 
0
 
! Отговори
GodisSavior888 преди 3 години
Миcля, чe e хубaвo и някoи бългaрcки cпeциaлиcт дa ce изкaжe пo тaзи тeмa, зa дa ce изяcни тoзи въпрoc oфициaлнo у нac ( в Бългaрия) и дa e яcнo кaквo ce пoлучaвa, зaщoтo ce пoлучaвa oбърквaнe и нeдoвeриe.
16
0
 
0
 
! Отговори
GodisSavior888 преди 3 години
Имa eдин кaнaл в Ютуб Аsiаn Bоss. Тaм вce oщe трябвa дa имa 2 интeрвютa c прoфecoр Ким, кoйтo, aкo нe грeшa, oтгoвaря зa бoрбaтa c кoрoнaвируca в Южнa Кoрeя (имa cубтитри нa aнглийcки). Излизa, чe при някoи хoрa cлeд лeчeниe, кoнцeнтрaциятa нa вируca пaдa дo мнoгo ниcки нивa и PСR тecтa дaвa oтрицaтeлeн рeзултaт, зaщoтo пoд oпрeдeлeнa кoнцeнтрaция ( мoжe би прaвилния тeрмин e вируceн тoвaр?) тoзи тecт нe улaвя / рeгиcтрирa вируca.
15
4
 
5
 
! Отговори
Онанимен преди 3 години
Статията е пълен крап, буквално. Има над 190 случая по цял свят, които са изкарали корона вирус Януари/Февруари, а после боледуват отново Март/Април/Май.
14
1
 
10
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
СЗО от световна здравна организация се превърна в световна залъгваща организация!Щом умрели клетки могат да въздействат като живи, значи са доказали възможността на отвъдния живот да ни влияе! Нобелова награда! Или просто не знаят за какво говорят, и по-добре да ги закрият!
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Издиша...Много странно обяснение...
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От СЗО,като Ви кажат "добро рутро"проверете дали Райко е изгрял.Защо им плащаме?
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6Ако имаш нужда от медицинска помощ, ще те оставя да умреш на масата...
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като са дали положителен резултат(пък било от мъртви клетки) , това означава ли че могат да те заразят или как?
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алооо, изолационистите, ко прайм сега? Ще продължаваме ли да се крием под леглата и да пием дезенфрктанти? Или ще излизаме на слънце и ще си подкараме нормалната сиромашия?
8
0
 
8
 
! Отговори
гост преди 3 години
Тия в СЗО са бетер нашите калинки в администрациите.
7
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе,да!Току що умря една излекувана и то лекарка.Тия били много компетентни,бе.И категорични.
6
5
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Бог да прости починалите докторки и Бог да пази всички лекари борещи се за спасяването на заболелите българи! Скъпи журналисти пишете, говорете за тях, за техната човещина по изпълнение на дълга им като лекари! Нас българите живеещи в България, не ни интересуват как д-р Х и д-р У зарязали , напуснали родината си, само за парички , спасяват, проявявят професионализъм по спасяването на американци, германци, испанци, италианци и т.н., а оставили родителите си в ръцете на бедните си колеги!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това за сраствания ли са, или мъртви клетки!!!
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като един пациент е дал 2 отрицателни проби, той се смята за излекуван и ако се чувства добре от какъв зор пак ще се тества. Тези хора са се тествали, защото не са се чувствали добре.
3
4
 
14
 
! Отговори
Я пак преди 3 години
Мъртви клетки пък дават активен резултат.Това е все едно да кажеш - мъртвец със пулс