При три дни с по над 100 заразени с коронавирус затягат мерките

Здравните власти следят строго кой боледува, къде и дали е от рискови групи
98
При три дни с по над 100 заразени с коронавирус затягат мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако достигнем 100 човека в рамките на три дни, отново ще се затегнат мерките. Това потвърди главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Той каза, че седмицата 20-26 април е била с най-високи стойности само че е много рано да се правят генерални изводи и в много голяма степен е в наши ръце какво ще допуснем да стане. Много внимателно се следи ходът и реагират съгласно епидемичната ситуация.

Още по темата

Един ден крие рискове от много случайни неща - ако попаднем на огнище с много заразени или пък изведнъж се увеличи броят на изследванията, то веднага ще скочи броят. В епидемиологията ние предпочитаме да работим със седмична основа, но за нашите оперативни цели - 3 дни над 100 души е сигнал, че тенденцията е променена и сигнал да върнем някои от мерките, посочи Кунчев.

Той допълни, че зависи дали нарастването е дифузно в цялата страна, или се открива едно определено огнище, което ако бъдат взети навреме мерките, ще бъде блокирано и потушено. Също така много зависи от това кой боледува, къде, дали са рискови групи, дали са на място, което позволява взимането на строги мерки.

Според Кунчев промяната в законодателството не променя начина на действие и сега, защото в края на краищата оценката на епидемичната ситуация се прави в Министерството на здравеопазването и досега мерките са били разпореждани със заповед на министъра.

"Така че тук се търси най-точната от конституционна гледна точка решение", каза той.

Избягваме от термина извънредно положение - той е предвиден за катастрофи, за военно положение, епидемиите не са нещо изключено. С епидемии от грип се срещаме всяка година, за съжаление, случва се да имаме епидемични ситуации с други заболявания в България - с хепатит А, СПИН, морбили, посочи Кунчев.

Той заяви, че затруднения имат 3 болници, но това не важи за цялата страна. Първа е била болницата във Видин - макар че става въпрос за 10% от персонала. В момента в Сливен и в Ямбол ситуациите не са толкова тежки.
Според него най-лесно се решават нещата на местно ниво - с реорганизация вътре в болниците и с помощта на другите лечебни заведения. И даде за пример частните болници в Пловдив, които в момента са се включили много активно в борбата.

Трябва да сравняваме страните на милион население, тогава вече има преподреждане и тогава ще видите, че в това отношение България е на последно място - тоест, на първо място в Европа по успеваемост. Защото имаме и най-малко случаи като цяло и най-малко смъртни случаи.

Най-много като заболяемост отделни центрове са се оформили във Видин, в Смолян, в Бургас, в Пазарджик, в Пещера.

Доц Кунчев заяви, че за момента има 4 механизма на ефективно заразяване или на намиране на източници на зараза.

Това са болниците, след това са хора, идващи от ски центрове от Западна Европа, подобна беше ситуацията в Банско - тогава изнесохме вируса главно в Израел и Северна Македония, третото направление са хората, които се връщат от чужбина.

Според него извършването на дезинфекция е важно, но при една такава инфекция, която е въздушно-капкова, не би искал да се дава прекалено ударение на мерки като например масово измиване на улиците с препарати, защото това няма да повлияе много, тъй като вирусът се предава от човек на човек чрез контакт.

Той беше категоричен, че ако хората спазват всичко, ако се движат по двама, ако носят маски, няма значение къде са, дали са в София или другаде, нищо не се променя като риск. Важно е да разчитаме много повече на личното поведение ежедневно и навсякъде.

Доцент Кунчев каза още, че от десетина години насам 4 типа от коронавирус се изследват всеки есенно-зимен сезон в Центъра за заразни и паразитни болести.

Той препоръча на хората, които искат да отидат на почивка през лятото, всичко, което е свързано с добра физическа форма и с природа, но само ако се спазват мерките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
15
 
! Отговори
40 преди 3 години
Наистина ли ни мислите за ***. започнаха да тестват хората, нормално да се вдигне броят на заразени, излекувани и тн. Да не говорим, че масово психирахте хората с тези униформени в щабовете ви. А че ще съсипете държавата преди да ви свалят и линчуват е ясно, но ще е късно.
41
0
 
10
 
! Отговори
до 41 преди 3 години
ха ха вярно все 1.3% ама Лукашенко тества 3 пъти повече, ние стискаме парите!
40
3
 
20
 
! Отговори
Само ПП ВЪЗРАЖДАНЕ преди 3 години
на 14ти всички на протест, за да махнем пожарбикаря и подчиненото, колониално правителство. Всички крадци в затвора и конфискация на заграбеното. да се върне златото на България и заплати от 5000 до 10 000 лв на всеки който работи. И без шзмислени помощи на безработни и без раздаване на пари за деца, които след това ще станат маргинали!!!
39
4
 
1
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
Изцяло за публиката и за мисирките да имат какво да пишат като константи, и после ама що не така а иначе.А щаба е оперативен именно за това, да преценя вида и евентуалното развитие на огнищата.Хич не се учудвай, ако и на 150 не наложат обратно мерки.Но при някаква опасност от свързаност и разпиляване на определени огнища, със сигурност ще блокират и населени места и то по твърдо от това което беше. Опцията излизане с СМС, или затваряне за целия уикенд, още не сме я пробвали,но е възможна.
38
0
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Откъде знаят, че даден човек е болен от корона, ако той не отиде на лекар?
37
3
 
24
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Кефи ме Лукашенко - не взима никакви мерки, а в Беларус смъртността колкото у нас с прословутите "ранни мерки" на Щаба.И с мерки, и без мерки, все тая.
36
0
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 3 години
То и ти артикь трябва да се тресеш, за да не си загубиш държавната службичка
35
0
 
9
 
! Отговори
Карамунчев преди 3 години
Този Кунчев ще се окаже *** Мунчев!
34
3
 
1
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 3 години
До 6Браво,готов сценарий за фантастичен филм.
33
0
 
7
 
! Отговори
ха-ха-хааа преди 3 години
Каратиста май го тресе шубето за другата седмица.
32
2
 
11
 
! Отговори
Карантиньос Велики преди 3 години
И защо 100 броя са определящ фактор?Кой я измисли тази бройка, защо примерно 125 да не е решаващата бройка или 89 броя?!
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кого плашите бе! Уpoдu!!!
30
1
 
18
 
! Отговори
HHAHAHAHAHAHAH преди 3 години
ТО ЗАВИСИ КОЛКО ТЕСТА ЩЕ ПУСНЕ БОЙКО!АКО ПУСНЕ 20 000 ЗА 3 ДЕНА, МОЖЕ ДА ОТКРИЕ И ПО 500 НА ДЕН!!!!!ТОВА Е ПОРЕДНИЯ ОПИТ ЗА ИЗМАМА И МАНИПУЛАЦИЯ! ОТ БРОЯ ТЕСТОВЕ!!!
29
3
 
16
 
! Отговори
6 преди 3 години
Боко го хвана страх, че ще има стачки в страната и ще трябва да подава оставка и започна да плаши да се чуди как да затвори пак народа. Страх го е, че ако изгуби този път и му направят разследване сериозно, ще влезе той и сума ти негов антураж в пандиза, заедно с куклата МуФтаджийски.
28
1
 
4
 
! Отговори
До гала преди 3 години
Нищо не следят права си. Ходи си купи дрешки от мола.И да те светна, теста не те освобождава от карантина.
27
2
 
4
 
! Отговори
гала преди 3 години
това са повече от три дни и ако проявява безотговорност и започна да щъкам натам -насам ,какво правим?На граничният пункт няма термокамери,комуникирах с една служителка- заплатаджийка,нито ме разпита дали имам оплаквания,контакт с болни , нито ми измери температурата.Егати порното!
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тестовете са само един от инструментите за установяване на Ковид 19. После има кръвни проби, ренген итнСите математици конспирации търсите.Ако тестовете не са на таргет групи, а по друг критерии, що от 800 намират само двама.Проби се вземат по критерии. Ако утре пламне някое огнище, тип производствена линия, само от един обект могат да наберат над 100-200 проби, и при успеваемост над 50%, това не значи че епидемиологичната обстановка в страната съответства на това огнище. Това е смисъла.
25
2
 
8
 
! Отговори
гала преди 3 години
следят ,нищо не следят.На 07.05. се върнах от Гърция и на границата ми взеха личните данни и съм под карантита.Очаквах веднага да бъда посетена от районен инспектор,уви не.На 08.05. аз сама се свързах с кварталния, а днес по мое настояване бях посетена и проверена.Оказва се ,че все още нямат информация за мен,името ми при тях не фигурира,явно с пощенски гълъб изпращат данните към проверяващите.Най -вероятно в понеделник ще бъдат уведомени и във вторник ще е първата ми официална проверка,т
24
3
 
28
 
! Отговори
Пародия на държава преди 3 години
Тези И З Р О Д И и национални предатели от Щаба отдавна трябваше да са в арестите ако имахме Държава. 80 процента заразени контингенто останалите лекарите балъци дето ги лекуват. И контингенто си го внесе Щаба напълно умишлено щото западняците не го лекуват. Ръкопляскайте.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма такива ***, другите границите ще отварят ние ще затягаме мерки. Пълни безумници.