Как изглежда Бююкада – островът, спасил много от чумата, по време на коронавируса?

Островите в Мраморно море са недокоснати от заразата
11 май 2020 21:03, Нели Христова
24
Как изглежда Бююкада – островът, спасил много от чумата, по време на коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Както много страни по света, Турция също бе ударена тежко от COVID-19. Повече от 10 хил. души са заразени в съседката ни, а по-голямата част от тях се намират в Истанбул. Но това не е първият път, в който мегаполисът трябва да се справя с ужасяваща пандемия.

През 540 г. пр. н. е., когато Истанбул все още носи името Константинопол, Черната смърт плъзва из града и причинява смъртта на хиляди хора всеки ден. През XVII век, когато Истанбул е застигнат от още една вълна от смъртоностната чума, много хора решават да избягат от града.

Те се качват на лодки и отиват на Принцовите острови, които се намират на 90 минути с лодка от Истанбул. Преди да се превърнат в безопасно място за онези, които искат да избягат от болестта, островите били място за изгнание на отхвърлени кралски особи по време на византийската епоха. Именно от там идва и името им. След това се превърнали и в убежище на различни религиозни малцинства, най-вече за християните. Когато чумата се появила, именно те се качили на лодките и се отправили към тихите острови, пише CNN.

Дори и днес, деветте острова и най-вече на о. Бююкада и о. Хейбелиада, са любимото място за бягство на много турци от големия и забързан Истанбул. Само едно пътешествие с ферибот те пренася с цял век назад във времето. А когато Истанбул за пореден път е разтърсван от пандемия, те изглеждат като Обетована земя.

Времето на островите се движи по-бавно - колите там са забранени, движат се само файтони, които са и основният начин за превоз на островите. Днес те са по-тихи от обичайното - туристите ги няма заради COVID-19. За щастие, болестта също не е успяла да стигне до бреговете на островите.

Някои от местните жители, които живеят в емблематичните красиви дървени къщи, привестват тишината през тези обичайно натоварени месеци. Но други се страхуват, че това ще се отрази пагубно на икономиката на островите.

Ресторантите и кафенетата на островите са затворени. Работят само хранителните магазини и аптеките. Местните жители често се събират за пикник сред природата, но никой не смее да покани гости у дома. Превърналите се в символ на Бююкада велосипеди пък се дават под наем само на хора, които носят ръкавици и маска.

Жителите на острова имат и още една задача - да хранят уличните животни, които са свикнали да бъдат глезени с храна от туристите.

Жителите на Истанбул все още могат да посетят островите, въпреки че местните жители ги съветват да не го правят, за да не разнесат заразата и там. На фериботите към райските кътчета се качват едва 20 души на ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахаа, говорите за Прикипос, но се правите на интересни с двете ю-та. Все тая, на това място и плююнката си няма да хвърля, камо ли вирус.
18
2
 
1
 
! Отговори
Ха преди 3 години
Смешно е да се сравняма Настинката с Чумата !
17
1
 
6
 
! Отговори
Erdogan преди 3 години
Много смешни коментари виждам)),един па пише неможели истанбул да се върне на гърция и българия,че кога истанбул е било българско?ооо верно,във вашата пренаписана история може да има такова нещо.ейй рекетьории))
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страшно е, когато каруцарят е по-тъмен от коня!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нас това какво ни интересува. И ние си имаме прекрасни незаразени острови - Болшевик и Беленския.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
снимката казва всичко
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да сравняваш грипен вирус като COVID-19 с чумата е толкова некоректно и манипулиращо, колкото да сравняваш хрема с левкемия.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Градчето е било Биза, от там идва и думата(титлата) "Базилевс"("василевс" на гръцки,защото гърците нямат буквата Б), а също и думата "базилика".Базилевс(василевс) е равностойна титла на император.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТой не го е кръщавал Константинопол,те самите хора са го наричали така,иначе Константинопол се е казвал Биза(на гръцки Виза,защото те нямат буквата Б), от там идва и наименованието ВизантияОбаче през 540г. пр. н. е.,в градчето Биза,никакви римляни не е имало,те се появяват през 1 век на Балканите,но не могат да удържат границата си до Дунав и още в 3 век, започват нашествията на народа от източна Европа,вкл. и хуните,а когато идва Аспарух,заварва само славянско население на Балкана
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 540 г. пр. н. е., когато Истанбул все още носи името Константинопол,-утре писача наказан без доза
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
540 г.пр.н.е. градът носи името Константинопол? Вие сериозно ли? Само дето император Константин, който кръщава града Константинопол, живее 3-ти век от нашата ера...
8
1
 
20
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 3 години
"През 540 г. пр. н. е., когато Истанбул все още носи името Константинопол, Черната смърт плъзва из града и причинява смъртта на хиляди хора всеки ден." Нелито май е бягала от часовете по история! :)
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти гледай някоя руска мечка да не ти опърли брадата и после да бягаш със запалени ***...Ще сбъркаш и константиновата и другата част...
6
11
 
3
 
! Отговори
Ястреб Ходжа преди 3 години
До Анонимен 5И аз така бях казал на комшийката - да върнем Константиновата част на града на гърците, и половата част - на българите.
5
5
 
11
 
! Отговори
Додо преди 3 години
пише CNN = FAKE NEWS.
4
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не може ли да се върне към Гърция и България Константинопол?Ей така ,за разнообразие и връщане на историческата истина.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Буюкада, Нелче.
2
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко, че ги е спасил.
1
20
 
12
 
! Отговори
жалко преди 3 години
А можеше тези острови да са български !!