Ще мутира ли коронавирусът, за да се разпространява по-лесно?

Изследвания показват, че той се "адаптира добре" към организма ни
14 май 2020 21:45, Нели Христова
41
Ще мутира ли коронавирусът, за да се разпространява по-лесно?
Снимка: БГНЕС

След като анализират 5300 генома на новия коронавирус от 62 страни по света, учените от London School of Hygiene and Tropical Medicine откриват, че COVID-19 се "адаптира добре" към човешкия организъм.

Още по темата

Екипът от учени установява "критична мутация" на вируса, която му позволява да започне по-бързо да се разпространява. Не е нещо необичайно за вирусите да мутират, но експертите са обезпокоени, тъй като мутациите, наблюдавани при COVID-19 могат да му дадат предимство, защото се появяват самостоятелно една от друга в 62 държави, пише The Independent.

Според учените тези мутации са дали на вируса подобрена способност за предаване между хората и се страхуват, че те могат да повлияят дори на това, дали лекарствата и ваксините ще имат нужния ефект и ще го унищожат.

Добрата новина е, че засега тези мутации са редки. Все още не е ясно как те ще се отразят на коронавируса като цяло.

"Вирусът изглежда не е мутирал много и повечето щамове са доста сходни един с друг, казва проф. Мартин Хибберд, старши автор на изследването. - Това предполага, че той е добре адаптиран към хората и не се променя бързо."

"Въпреки че броят на генетичните вариации на този етап от пандемията е сравнително малък, видяхме няколко, които може да имат значение при диагностиката, ваксините и терапиите", допълва професорът.

Засега два основни щама на COVID-19 заразяват хората по света. Според проучването коронавирусът най-вероятно е еволюирал от бета коронавирус и е започнал да заразява хора през декември 2019 година.

До 198 различни генетични мутации у COVID-19 достигат и експертите от генетичния институт към University College of London, които изследват пробите от 7500 души. Изследването, публикувано в медицинския журнал Infection, Genetics and Evolution показва, че именно в края на 2019 година вирусът е еволюирал и е прескочил от животно към човек. Това доказва, че е невъзможно COVID-19 да е циркулирал дълго сред хората, преди да бъде засечен.

Различните мутации на вируса показват и, че той е внесен в страната многократно, а не само от един единствен, така наречен "нулев" пациент.

"Всички вируси мутират по естествен начн, казва проф. Франсоа Балу, съавтор на изследването на UCL Genetics Institute. - Мутациите сами по себе си не са лошо нещо и няма нищо, което да предполага, че Sars-Cov-2 мутира по-бързо или по-бавно от очакваното. Засега не можем да кажем дали той става повече или по-малко смъртоносен и заразен."

Въпреки това професорът предупреждава: "Основно предизвикателство за победата срещу вирусите е, че ваксината или лекарството може да не е вече ефективна, ако вирусът е мутирал."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ЦРУ го мутира смешников?Бил Гейтс и жена му Мелинда и останалите демони. Жан Виденов ли ти дава новините??
12
4
 
6
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Уханката е един от най-лесно предаващите се вируси, а те за още по-страшни мутации са се размечтали - явно Червената Армия на Китай има много наемни войници по цял свят!!
11
4
 
5
 
! Отговори
България преди 3 години
От Английкия соц ком ли взимате новините? Не разбрахте ли че когато не се тестува няма да има случаи на такива. Толкова ли няма откъде да взимате новини? Комунистите от разни незнайни университети си дават тъпите статистики без даже да са тестували народа! Защото са велики си пращат тестовете в Америка в лабораториите. Стига с психарии от измислени научни плъхове политици и подобни ***!!!
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки судент мо медицина във втори курс, пложил успешно изпит по микробиология, ще ви каже : 1 има над 200 респираторни вируса, някои доста по-патогенни.2.Коронавирусите са цяло семейство, а не само един вирус. 3 Основното свойстов на всички вируси е да мутират. 4 КОВИД 19, както всички други вируси, ще изчезнат, когато изчезне земната атмосфера. На Марс, няма вируси,Интерсно ми е експертите на СЗО и Гнерала наш, колко имат по миркобиология.
9
1
 
12
 
! Отговори
Тото преди 3 години
Благодарение на медицината достатъчно мутирахме :)Дойде ред на природата да си събере версиите благодарение на генните инженери :) :)
8
4
 
4
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
Ще мутират зобитата и тролчета разни къде в главите им има едно абсолютно нищо.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Винету може да ви осветли по този въпрос.
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевадно е че вируса мутира та що си задавате въпрос на който знаете отговора???И да, няма измъкване от този вирус.При тази сеч в Италия и франция днес обявиха изследване което доказва че само 5% от населението на дветестрани се е срещнало до сега с вируса.Това подкрепя на 100% моите анализи за ситуацията.Много поздрави на "доктор" *** който твърди че 500 хил българи били минали вируса.Аз мУ казвам че не-повече от 10 хил българи са го минали.П.П. Доктор и статистика ....олеле!!
5
6
 
18
 
! Отговори
Край преди 3 години
Ще мутира в караконджул. Питайте борисов до 2 седмици ще сме в ада.
4
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
коронавируса не знам,ама бкп мутира-герб,бсп,дпс
3
6
 
24
 
! Отговори
истина е преди 3 години
Шайката уби повече хора в територията от колкото всички вируси на света !
2
6
 
15
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Изпипали са го,тъй да се каже?!
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите мутираха, та един вирус няма....