Шефът на МВФ Кристалина Георгиева: Тази криза е безподобна!

“Европа със своята култура на солидарност ще играе сериозна роля в света”
16 май 2020 09:16, Елка Василева
64
Шефът на МВФ Кристалина Георгиева: Тази криза е безподобна!

Имаме 1 000 милиарда долара за кредити, казва шефката на МВФ Кристалина Георгиева пред „Ханделсблат“. Тя хвали европейците за тяхната солидарност и предупреждава, че пандемията удря най-силно бедните.

"Тази криза е безподобна”, казва председателката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в интервю за германския вестник “Ханделсблат”, цитирано от Дойче веле. През април МВФ прогнозира срив на световната икономика с 3%. Според Георгиева, спадът ще е още по-сериозен: “Без ваксина и ефективни лекарства в някои държави за съжаление ще се развият още по-отрицателни сценарии”.

Кристалина Георгиева предупреждава, че държавите започват да отварят икономиките си, но това не се случва едновременно навсякъде и е възможно да се наложи ново затягане на мерките. “Прогнозираме ръст от 5,8% през следващата година”, казва Георгиева, но посочва, че тази прогноза все пак е несигурна.

Имаме 1 000 000 000 000 долара

Председателката на Международния валутен фонд изтъква, че организацията ѝ е добре подготвена за кризата. “Нашите капацитети за отпускане на кредите днес са четири пъти по-големи в сравнение с периода преди финансовата криза през 2008 година: един трилион долара днес, 250 милиарда тогава”, обяснява тя и допълва, че “като цяло разполагаме с 800 милиарда долара в резерв”.

Още по темата

“Ще преодолеем кризата”, убедена е Георгиева. Но предупреждава, че пътят напред е труден. “По време на разхлабването на мерките правителствата трябва да не изпускат от поглед епидемиологичните тенденции”. Важно да се следят три неща, казва председателката на МФВ: дали здравната система разполага с нужния капацитет, дали са на разположение достатъчно тестове, за да могат веригите на заразяване да бъдат проследени, и дали се осигуряват необходимите защитни материали.

“Еврото ще оцелее”

Георгиева казва, че има пълно доверие на ръководителите в Европа, които до момента успяват да стабилизират Еврозоната. “Европа със своята култура на солидарност ще играе сериозна роля в света”, прогнозира Кристалина Георгиева. И дава за пример успеха на европейските лидери в решението им да съберат общи държавни и частни капитали, за да подкрепят и стимулират по-бързото разработване на ваксина.

Най-тежко е за държавите със съпътстващи заболявания

Пред “Ханделсблат” Георгиева хвали Германия за масовото тестване и общественото ѝ здравеопазване, както и за помощта, която оказва на други европейски страни. “В добрите времена е важно да се предприемат предпазни мерки за лошите времена. Точно както вирусът най-тежко удря хора със съпътстващи заболявания, така и икономическият шок удря най-тежко икономики, които и преди са били нестабилни. Един от основни уроци е, че държавите трябва да укрепят своята устойчивост на кризи”, съветва Георгиева.

Тя казва, че живеем в свят, в който шоковите ситуации са чести и тежки. “На когото не му харесва пандемията, няма да му хареса и това, което климатичните промени ще означават за всички нас. Затова ни трябват устойчиви икономики”.

Кризата открива и добри шансове

В пандемията председателката на МФВ вижда и шансове: “Имаме възможността да помогнем на дигитализацията да пробие в училищата, в управлението, в трудовото всекидневие”. Според Кристалина Георгиева огромните програми и фондове за преструктуриране трябва да ускорят прехода към глобална зелена икономика. В момента имаме шанса да се захванем и с “инвестиционните дупки”, и с въпроса за “социалната несправедливост”, казва още тя.

Георгиева отчита, че всички големи пандемии през този век са задълбочавали неравенството: “Безработицата сред ниско квалифицираните нараства с пет процента”. Ако не се захванем с тези проблеми, устойчивото развитие е непостижимо. “Общата цел трябва да бъде защитата на поминъка на най-ощетените в обществото”, казва тя и апелира за най-бедните слоеве в обществото да се осигурят платени болнични, подкрепа при безработица и достъп до здравеопазване.

“Трябва да бъдат създадени нови програми за подкрепа, обществените програми за заетост да бъдат разширени и да се намерят помощни финансови лостове, чрез които фирмите да запазят служителите си”, предлага Кристалина Георгиева и посочва, че “прогресивните данъчни модели също могат да са част от арсенала”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
13
 
! Отговори
АМИ ДА преди 3 години
Нормално, като позволихте да ви лъжат и манипулират ще е безподобна, понеже сте пезподобни глупци, следващата криза ще е още по-измислена и още по-безподобна, нямате защитни механизми срещу дезинформацията и зомбирането, заслужавате си съдбата
16
1
 
12
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Подобни кризи се правят на всеки 10-12години! Справка - 2008 г.! Спомнете си ако можете с какво започна, как продължи и т.н.?
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Ако си спомняш и принцеса Даяна е казвала че кралското семейство са ужасни хора.А по филмите и списанията изглеждат супер-нали.Е и с тия е така.Хубави са на картинка да си ги гледаш отдалеч.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Печатницата за долари работи на пълни обороти, сега е момента да се дават кредити, когато хората са закъсали за пари, а след кризата богатите още по-богати, а бедните още по-бедни, и така до новата октомврийска революция.
13
1
 
15
 
! Отговори
Нагласено. преди 3 години
Мдаам.Излиза чичко Бил Гейтс и със загрижена физиономия казва че ще в Африка ще има епидемия на ебола и други хеморагични трески.След 6 месеца има ебола.След това се показва пак и казва че в Южна Америка ще има епидемия от зика.И в Южна Америка се появява зика.Следващият път казва че ще има епидемия от коронавирус и ето коронавирус.Сега последният път каза че ще има пандемия от неизвестен вирус който ще убие милиарди.Предполагам сега го развъждат и модифицират в частните си лаборатории..
12
4
 
18
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
Сталинка, така се казва шефа на МВФ. Но е първа капиталистка - е това се казва истинко раздвоение на личността, да ти е мило за изток и драго от запад!
11
5
 
19
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Тази криза започна не от град Ухан! Започна с търговските сценки между САЩ и Китай! Ракетните разправии между САЩ и Русия! Санкциите срещу Русия! "Арабските пролети", които са всъщност борби за влияние и контрол на територии, петрол, газ, вода! Финансовия балон е прекомерно надут! Коронавирусът е острия предмет с който спукаха балона! "Въздушната струя" от балона ще издуха много "май++++му+++нки" от клона!Ще видим!
10
2
 
16
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Коронавирусът е пуснат,за да заличи тези престъпления,а не като техен инструмент.Просто балонът от " кухи пари" и необезпечени активи предстоеше да се спука и ,за да няма осъдени и виновни икономисти се измисли невидимия враг К19.Не го твърдя,а го четох.Има логика.Просто световната банка " хваща" СЗО и пандемията е готова.Прибира си част от невидимите пари и РЕСТАРТ до 2028.Очевадно,но неизбежно! Знаеха и когс да се спрат,2 месеца им бяха достатъчни.Без особени сътресения в обществото.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка финансова криза е ПОДОБНА - винаги печелят богатите!
8
1
 
12
 
! Отговори
Mike преди 3 години
Откри топлата вода?
7
1
 
11
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
САЩ има спад с 21.25 % в индустрията(мога да покажа и графика, но тук не се получава в този сайт, щото той Е създаден за плебесите .... и той е за манипулиране)и дори през Голямата или Великата(както американците казват(при тях всичко е градомания)) не е стиагало до това ниво.Германия е с 11% спад в индустрията и как следващата година ще има ръст!!!! Нещата са сериозни, но у нас първата вълна на кризата ще е юли-август, но есента ще е ударна...
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавирусът е пуснат, за да направи богатите още по-богати чрез фалиране на бизнеси и държави. . Епидемията е повод за пускане на печатниците за пари без покритие, с които се изкупуват активи, предприятия, акции и др. на безценица и така срещу едни хартийки придобиват реална собственост. А бедняците драпат за хартийките, които им ги искат с лихва.
5
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една българка,с която България може да се гордее ! Стоичков,Бербатов,Гр.Димитров,К.Пулев,Кристо Явашев,Дилма Русев и още няколко човека посланици на рекламата за България са уважавани в света,а само тук са обиждани и подигравани !Манталитет,да го еб... !Злоба,завист,мишкуване !Made in Bulgaria !
4
4
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
А каква Е?
3
3
 
23
 
! Отговори
ВЕтъРА на ПОДмяната преди 3 години
Да, вие я създадохте . Големият обир предстои .
2
2
 
19
 
! Отговори
имали преди 3 години
има ли вирус който да умори Кристалина и лукавите богаташи на които тя слугува шепа евреи ционисти контролират цял свят всяват страх паника и разделение що не ги умори господ
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази ако е българка, аз съм трамвай номер 5